Junior vb-re készülve – sportági konzultáción a Magyar Torna Szövetség

Junior vb-re készülve – sportági konzultáción a Magyar Torna Szövetség

2019. 05. 23.
Megosztás


Idén nyáron, június 27. és 30. között rendezik meg Győrben az első junior torna-világbajnokságot – erről és a sportág hazai helyzetéről is beszámolt a Magyar Torna Szövetség képviseletében dr. Magyar Zoltán elnök és Altorjai Sándor főtitkár szerdán, a MOB székházában tartott sportági konzultáción.

A tavalyi év sikeresnek volt mondható, hiszen 20 év után újra női Európa-bajnoknak örülhettünk Dévai Boglárka személyében, valamint Vecsernyés Dávid nyújtón szerzett bronzérme is kiváló eredmény volt. Az idei világversenyek tekintetében a szövetség reménykedik a jó helyezésekben, mind tornában, mind ritmikus gimnasztikában. Utóbbiban Pigniczki Fanni a bakui Eb-n elért helyével nem csak előrelépett, de egy ajtót nyitott az olimpiai kvalifikáció lehetőségének is.

A tokiói játékokra való kijutás női csapatban akár még reális is lehet, hiszen a lányok jelenleg a 12-17. hely között állnak. A férfiaknál csapatban nincs, egyéniben pedig elsősorban Vecsernyés Dávidnak, és ha sikerül a felépülése, Berki Krisztiánnak lehet esélye ott lenni az olimpián. A legrosszabb forgatókönyv szerint 1 női, 1 férfi, a legjobb esetben pedig 2 férfi és a női csapat képviselheti majd színeinket Japánban.

Idén rendezik meg a szertorna első junior világbajnokságát, melynek Győr ad majd otthont június végén. Itt elsősorban az ifi olimpián három érmet is szerző – arany, ezüst, bronz – Balázs Krisztiántól lehet reális elvárás az éremszerzés. A szervezés jól halad, a legfőbb területek már rendben vannak. Magyar Zoltán elmondta, hogy az eseményre teljesen új szereket kellett venni – ezeket a világbajnokság után szétosztják majd a klubok között.

Az Európa Játékokra öt versenyző utazik majd, a bakui EYOF-on pedig 2 fiú, és 2 lány vesz majd részt.

A sportág egyik rákfenéje, hogy könnyen lehet benne sérülést szerezni. Ennek érdekében a szövetség nagy hangsúlyt fektet az egészségügyi ellátottságra a tornacsarnokokban, melyek mindennel, ami a megelőzéshez és a rehabilitációhoz szükséges, fel vannak szerelve. Ezen felül állandó női és férfi gyúróval és gyógytornásszal is dolgoznak együtt. Az edzőhiány itt is kardinális kérdés, sajnos sokan mennek külföldre. A hiány enyhítésére a honi edzőknek folyamatosan szerveznek kötelező továbbképzéseket, melyeken nemzetközileg elismert szakemberek tartanak előadást, illetve gyakorlatot, ezekre a környező országokból is sokan jönnek, ezzel is segítve a jó sportdiplomáciai kapcsolatokat.

Az infrastrukturális fejlesztéseket már korábban elkezdte a szövetség. A tervek szerint minden olyan helyet, ahol férfi és női torna is működik, felújítanak. Többek között ez eddig a Fradi esetében, valamint a tatai és békéscsabai létesítményeknél valósult meg. A közeljövő terveiben pedig Miskolc, Nyíregyháza és Szeged szerepel. A Budapesti Nemzeti Tornasport-akadémia egyre jobban áll, várhatóan két év múlva lesz készen.

Az asztalitenisz szövetség konzultációjának beszámolója itt olvasható.

(MOB, fotó: MOB)