Kállai Ákos: "A magyar öttusa-utánpótlás igen erős" (videókkal)

Kállai Ákos: "A magyar öttusa-utánpótlás igen erős" (videókkal)

2014. 05. 12.
Megosztás

Szerdától Budapesten rendezik az öttusázók ifjúsági A korosztályának világbajnokságát. A vb egyben kvalifikációs verseny a nankingi ifjúsági olimpiára. Kállai Ákos szakvezető több éremben is bízik.

A verseny felvezetése a szerdai leány- és fiúváltó lesz. Csütörtökön a lányok, majd pénteken a fiúk selejtezőit rendezik.

Hatalmas mezőny nevezett, a fiúknál 90 felett, a lányoknál közel 90 indulóra számítanak, így mindkét nap három csoportban (A, B, C) rendezik a selejtezőket - tudtuk meg Molnár Gábor versenyigazgatótól.


A selejtezők első nyolc helyezettje automatikusan a döntő résztvevője. A már döntős 24 öttusázó mellé a három csoportból a selejtezőkben elért pontszámok alapján töltik fel a finálé mezőnyét 36-ra.

A szombati leány és a vasárnapi fiúdöntő első 8-8 helyezettje szerez kvótát a nankingi olimpiára.
Hétfőn levezetésként rendezik a vegyes váltó küzdelmét.

Kállai Ákos, a fiatalok szakvezetője elmondta, minden nap érmes helyezéseket remél a fiataloktól. Az érmeken kívül természetes a nankingi olimpiai részvétel is fontos.

Magyar szempontból a fiúknál korábban már Tomaschof Soma (Honvéd) megszerezte az olimpiai kvótát, de mint a szakvezető elmondta, a magyar öttusa-utánpótlás igen erős. A világranglistát Regős Gergely (KSI) vezeti, s Bereczki Richárd (KSI) is okozhat meglepetést a vasárnapi fináléban. Előfordulhat, hogy akár három versenyzőnk is elnyerheti az indulás jogát az olimpiára.

Mivel Nankingban nemzetenként, s nemenként csak egy-egy sportoló indulhat, így ha a magyarok közül többen is indulási jogot szereznek, akkor a szakvezetésnek kell eldöntenie, ki képviselje hazánkat az olimpián. A negyedik induló a fiúknál Kardos Bence (Csepel), aki még fiatal ebben a korosztályban, tőle versenyszámonként a legjobb teljesítményének elérése az elvárható.

A lányoknál Zs. Tóth Anna (Trion) harmadik a világranglistán, de az alig két éve öttusázó Simon Sarolta (Csepel), továbbá Boros Alexandra (KSI) is végzett már előtte az idén viadalon. A negyedik leány Ormándi Rebeka (Alba Székesfehérvár) jelenleg 12. a világranglistán. A fiatal hölgyek még nem szereztek a korábbi versenyeken indulási jogot az ifi olimpiára.


Kállai Ákos jelezte, hogy a vb után szeretné előterjeszteni azt a két öttusázót, akik utazhatnak majd az olimpiára, de a végső döntés az elnökség hatásköre.

Az ifjúsági vb programja:

Május 14., szerda: váltók

09:00: vívás, lányok
11.00: úszás, fiúk
12:00: vívás fiúk
12:00: úszás, lányok
15:00: kombinált szám, lányok
16:00 kombinált szám, fiúk
17:00: eredményhírdetés

Május 15., csütörtök: leányok, egyéni selejtező
Május 16. péntek: fiúk, egyéni selejtező

A csoport:
09:00: vívás
12:30: úszás
15:00: kombinált szám

B csoport:
10:30: úszás
12:00: vívás
16:00: kombinált szám

C csoport:
11:30: úszás
14:15: vívás
17:00: kombinált szám

Május 17., szombat: leányok, egyéni döntő
Május 18., vasárnap: fiúk, egyéni döntő
Május 19., hétfő: vegyes váltó

09:00: vívás
12:30: úszás
15:00: kombinált szám
16:00: eredményhírdetés

(MOB/bl)