Kamuti Jenő: Legyetek becsületesek, legyetek jó sportolók, és tanuljatok!

Kamuti Jenő: Legyetek becsületesek, legyetek jó sportolók, és tanuljatok!

2014. 10. 08.
Megosztás

Hatszáz fiatalnak tartott előadást a MOB Fair Play Bizottsága az Elek Gyula Arénában. A Ferencvárosi Torna Club, és a bizottság közös szervezésében megvalósult programon a Fradi 10 – 18 éves ifjú sportolói vettek részt.

A népligeti sportkomplexumban számtalan sportág versenyzői edzenek, ennek megfelelően az előadáson többek között a vízilabdázók, a kézilabdázók, a birkózók és a labdarúgók vettek részt.

Az egyórás program elején dr. Kamuti Jenő, a MOB Fair Play Bizottságának elnöke tartott rövid előadást a fair play-ről, annak történetéről. Prezentációjában különböző sportágakból említett példákat.

Az olimpiai ezüstérmes vívó megosztotta egyik saját esetét is a hallgatósággal. Egyszer, amikor ellenfele lába megsérült egy mérkőzésen és szinte csak egy pozícióban tudott vívni, akkor ő, hogy egyenlő legyen a küzdelem, ugyanabban a pozícióban folytatta a vívást. Ennek eredményeképpen, pedig ellenfele legyőzte őt. Kamuti Jenő kitért a közelmúltban lezajlott nanjingi ifjúsági olimpiára is, az ott kétszeres ifjúsági olimpiai bajnok Szilágyi Liliána példáját hozva fel, aki egy interjúban így fogalmazott: „Felemelő élmény volt Nanjing. Csapatként utaztunk ki, de családként jöttünk haza.” Az elnök ezzel érzékeltette, hogy a fair play több, mint egy sportszerű cselekedet, szellemisége az emberi kapcsolatokban is megmutatkozik, akár ellenfelekről, akár csapattársakról, vagy sporttársakról beszélünk.

A hallgatóság körében nagy tetszést aratott a Fradi ifjú birkózója, aki sportágából egy tökéletes példát osztott meg klubtársaival. Elmondta, hogy ha egy versenyen az ellenfele orra vérzik, akkor ő jelzi a bírónak, hogy csak azután folytassák a küzdelmet, ha ellenfele újra készen áll a mérkőzésre.

A Fradi ifjú sportolóinak Tölgyesi Lívia sportetikus szélesebb értelmezésben beszélt a fair play-ről, melyet számos példával illusztrált. Példaképeket mutatott be, mint akik szerepüknél fogva egyben tanítók is. A klubhűségre többek között, Lipcsei Pétert hozta példának.

Dr. Szilágyi György, az MLSZ Etikai és Fair Play Bizottságának elnöke a sportszerűség fontosságáról osztotta meg gondolatait az egybegyűltekkel.

Zárszóként dr. Kamuti Jenő a következőket mondta a fiataloknak: ”Legyetek becsületesek, legyetek jó sportolók, és tanuljatok. Készüljetek doppingmentesen, és tiszteljétek szüleiteket, nevelőiteket. Vegyetek példát olyan ferencvárosi sportolókról, mint Kökény Beatrix, vagy Magyar Zoltán!”

A Ferencvárosi Torna Club igazán odaadó szervezésének köszönhetően rengeteg gyerek találkozott a fair play-jel hétfőn este. A MOB Fair Play Bizottsága ezúton is kifejezi elismerését és köszönetét a klub minden munkatársának, akik segítették ennek a programnak a létrejöttét. Azon dolgoznak, hogy a közeljövőben más egyesületeknél, szövetségeknél is legyen lehetőség a fair play-t megismertetni a fiatalokkal.

(MFPB/DG; fotó: FTC/fradi.hu)