Kapás Boglárka álma teljesült: bronzérmes 800 gyorson!

Kapás Boglárka álma teljesült: bronzérmes 800 gyorson!

2016. 08. 13.
Megosztás

Kapás Boglárka bronzérmes lett 800 m gyorson a riói olimpia döntőjében. A 23 éves úszó a finálé után elmondta: teljesült az álma ezzel az éremmel.

Kapás Boglárka 400 gyorson is rajthoz állt Rióban, és ha már ott volt, be is jutott a fináléba. A döntőben is remekül úszott, és végül picivel ugyan, de lemaradt a bronzéremről, negyedik helyen zárt.Nagyon erős volt a mezőny, ez a 4. hely is szép. Tudtam, hogy nem szabad erősen kezdenem, mert nem bírnám végig az iramot, okosan kellett taktikáznom. 800-on sokra lehetek képes, és hiszek is ebben” – mondta a 400-as döntő után Kapás Boglárka a mob.hu-nak utalva a mai úszásra.

Fő számában, a 800 m gyorson többek között a címvédő Katie Ledeckyvel ugrott medencébe a középdöntőben, és jól taktikázva második helyen zárt az amerikai kiválóság mögött. Ha ez nem lenne elég, mintegy két másodperccel megjavította az országos csúcsot (8:19.43). A szám másik magyar indulója, Risztov Éva 14. pozícióban zárt. Kapás a középdöntő után leszögezte: nem hajtottak igazán, nem úszták ki teljesen magukat, maradt még benne a fináléra.

Az ifjúsági olimpiai bajnok, Európa-bajnok Kapás jól osztotta be erejét, az első harmadik fordulónál még az utolsó helyen haladt, aztán 100 méterenként lépett előre, 500 méternél már a második helyen haladt. Az utolsó ötvenen elképesztően nagy csatát vívott a brit Catlin Jazzel (a középdöntőben is így tettek), végül mindössze két tizeddel, de a brit úszó érintette meg a falat másodikként, Kapás Boglárka pedig bronzérmes lett.

„Próbáltam végig magamra figyelni, szándékosan nem is nézelődtem, lehajtottam a fejem és csak a csempéket néztem, a maximumot akartam kiadni magamból – mondta széles mosollyal az arcán Kapás Boglárka a mob.hu-nak. – Úgy akartam beérni, hogy érezzem, benne volt minden. Az utolsó ötvenen nagy csatában voltunk az ezüstért, de erre számítottam is, két tizeddel lemaradtam, de egyáltalán nem bánkódom emiatt.”

„Amiért jöttem, azt megszereztem, egy sportolónak ez a legnagyobb dolog, ami történhet – így könnyeivel küszködve az olimpiai bronzérmes. – Magabiztos voltam végig, az utolsó méterig. Tudtam, hogy bátran kiadhatom magamból azt az erőt, ami bennem van, mert végig fogom bírni. Így is lett, végigutaztunk hárman, beletettem minden erőmet, és harmadik lettem.”

(Ilku Miklós jelenti Rióból, fotó: MOB/Szalmás Péter)