Kapás Boglárka parallel Szilágyi Liliána...

Kapás Boglárka parallel Szilágyi Liliána...

2014. 09. 07.
Megosztás

Kapás Boglárka és Szilágyi Liliána. Mindketten a magyar - és egyben nemzetközi - úszósport igen nagy tehetségei. Számos párhuzamos vonatkozás található kettejük közt. Igen jó barátnők, ifjúsági olimpiai bajnokok, akik fiatal koruk ellenére már a felnőttek közt is szórják a névjegyet.

A nanjingi ifjúsági olimpia előtt Kapás Boglárka lett a játékokra készülő Szilágyi Liliána mentora, akinek az volt a feladata, hogy tapasztalatait átadva, jótanácsokkal lássa el nála fiatalabb versenyzőtársát. A megtisztelő felkérésnek nem volt nehéz megfelelni: a jó barátnők tagjai a válogatottnak, már a londoni olimpiára is együtt utazhattak. És itt az első párhuzam. Amíg Lilu a londoni, addig Bogi a pekingi ötkarikás játékok legfiatalabb magyar versenyzőjeként vett részt.

Bogi szívesen mesélt barátnőjének az első ifjúsági olimpiáról, hiszen Szingapúrból két aranyéremmel tért haza, ráadásul ő nyerte a magyaroknak az első aranyat. És itt van máris a második. Lilut szintén első érmesként, aranyérmesként ünnepelték Nanjingban, majd hozott egy másodikat is a legfényesebből, így mindkettő első aranyéremszerző és duplázóként zárt a korosztályos olimpián.

Amíg Lilu a kínai városban úszott az éremért, addíg - szinte egyidőben - a világ másik oldalán, Berlinben az Európa-bajnokságon "tette oda" magát barátnője, aki ezüst- és bronzérmet is gyűjtött.

A világversenyek után, mandulaműtétje után, pihenője idején értük el Kapás Boglárkát, aki ennek ellenére készséggel nyilatkozott Liliána nanjingi szereplését illetően a mob.hu-nak.

- Hogyan értékeled Lilu eredményét?
- Lilu eredményét máshogy nem is lehet értékelni, mint hogy kitűnő. Fantasztikusan úszott, látszott rajta, hogy magabiztos és senki sem állithatja meg, ez pedig a négy évvel ezelőtti önmagamra emlékeztetett, amikor én is ugyanilyen felszabadultan tudtam két aranyérmet és egy ezüstöt nyerni az ifi olimpián.

- Te Berlinben voltál, ő Nanjingban, mikor tudtatok kommunikálni?
- Mind a ketten gratuláltunk egymásnak természetesen, én még akkor megkerestem, amikor kint voltak Nanjingban. Sajnos találkozni még nem tudtunk, most a pihenésé a főszerep mindkettőnk életében, de már nagyon várom, hogy megölelhessem és jókat nevessünk, ahogy mindig is szoktunk.

- Mint korábbi ifi olimpikon, mint mentora, hogy érzed, tudtál neki jó tanácsokat adni?
- Sok új tanácsot nem kellett mondanom neki, hiszen lassan olyan rutinos, mint én, csak három év korkülönbség van köztünk, az nem annyira sok. Én inkább azt hangoztattam, hogy - főleg - miután letudta a versenyszámait, érezze nagyon jól magát, mert megérdemli és hasznalja ki, hogy ilyen szép helyen van.

- Mit szólsz a magyar úszók nanjingi szerepléséhez?
- A magyarok összességében nagyon szépen teljesitettek, eredményesebben zárták a versenyt, mint mi négy évvel ezelőtt. Úgy gondolom, majdnem mindenkinek sikerült azt hoznia, amiért kiutazott, ami pedig nagyon nagy dolog.

- Kapás Boginak hogyan telik a szeptember?
- Számomra most pár nap, esetleg hét pihenő van éppen. Attól függ mennyi, hogy mikor épülök fel a mandulaműtétemből. Még mindíg fáj kicsit, úgyhogy ágynyugalomra vagyok intve, de szeretnék édesapámnál eltölteni pár napot Erdélyben, remélem bele fog férni a kis szünidőmbe!

(MOB/Vasvári Ferenc, fotó: MTI/Kovács Anikó, MOB/Szalmás Péter)