Kapás Boglárka Risztov Évát bíztatja szombaton

Kapás Boglárka Risztov Évát bíztatja szombaton

2013. 06. 20.
Megosztás

A kétszeres ifjúsági olimpiai bajnok Kapás szombaton a londoni aranyérmes Risztovot bíztatja. Nyolc próbatétel vár a bajnokságon a BVSC 20 éves gyorsúszó specialistájára.


Jó visszajelzésekre, világbajnoki felkészülésének beszédes minősítésére számít a jövő héten kezdődő országos úszóbajnokságon Kapás Boglárka, a BVSC – Debrecenben született – gyorsúszó specialistája, aki a most következő szombaton viszont még csak szurkoló lesz az Európa Kupa balatonfüredi versenyein.

„Nem csak én, hanem szinte az egész magyar úszóválogatott ott lesz Füreden, hogy a nyílt vízi versenyeken induló csapattársaink hallják és lássák a bíztatásunkat. Nagyon bízom abban, hogy Risztov Évi, Gyurta Gergő és a többiek élni tudnak a hazai pálya előnyével, és abban is, hogy a sikereik „hátszele” a barcelonai világbajnokságig elkíséri majd a csapatot. Külön öröm a számomra, hogy az úszás kedvelői közül ezrek és ezrek teljesítik majd a 2.5 kilométeres távot, miközben az Európa Kupa szereplői 10 kilométeren”élesben” mérik össze az erejüket” – nyilatkozta a tavalyi debreceni Európa-bajnokságon a 800 gyorson aranyérmet nyert versenyző a Telekom Sporthír Szolgálat munkatársának.

A június 26-án kezdődő négynapos országos bajnokságon nyolc próbatétel jelent kihívást Kapás Boglárkának, a londoni olimpiai játékok 800-as hatodik helyezettjének, amire a 20 esztendős sportolónő egyszerűen azt mondja, hogy csak a szokásosnak mondható terhelés vár rá…

„Nem okozhatok meglepetést azzal, hogy a 200, a 400, a 800 és az 1500 méteres gyorson is rajthoz állok, és emellett még a 200 pillangón is kipróbálom magamat. Ehhez jön majd három váltó szereplés is. Igazából nem az egyéni csúcsaim megdöntéséért megyek Debrecenbe, hiszen nem készültem különlegesebben erre a versenyre, viszont így is nagyon jó visszajelzéseket kaphatok arról, hogy edzésből átváltva a versenyzésre hol is tartok.”

Ezek szerint Boglárka akkor sem lesz elkeseredve, ha a tavalyi kontinensbajnoki győzelmének a helyszínén most – pontosabban: most még – nem sikerül egyéni csúcsjavításokkal szolgálnia…

„Egyáltalán nem, mert most egyszerűn csak egy jót szeretnék versenyezni, amire Debrecenben bőven lesz lehetőségem. Szóval edzésből érkezek majd, és a bajnokság után Balatonfűzfőn ott fogom folytatni, ahol abbahagytam, két hétig megállás nélkül.”

Azokban a számokban, ahol rajthoz készül állni Barcelonában, kemény versenyekre számít, amelyek erősségi foka megközelítheti, de éppenséggel felül is múlhatja a londoni küzdelmekét.

„A mezőny minden évben változik, hol kicsit, hol meg nagyon. Jönnek fel a fiatalok, a nálam is fiatalabbak, miközben az „öregebbek” abbahagyják a versenyzést, ahogy azt idén a pekingi kétszeres olimpiai bajnok brit Rebecca Adlington tette, még „csak” 24 esztendősen. Szóval én arra számítok, hogy minden versenyszámban nagy küzdelmek alakulhatnak ki.”

Vajon mire viheti az Adlingtonnál négy évvel fiatalabb Kapás Boglárka Barcelonában, lehet-e az év legrangosabb versenyén egy érem gazdája?

„Babonából sem a megcélzott helyezésemet, sem a megálmodott időket nem szeretném előre kimondani, azt viszont bátran kijelenthetem, hogy mindent meg fogok tenni a legjobb eredményeim túlszárnyalásáért, szóval próbálom a lehető legtöbbet kihozni magamból. Aztán majd kiderül, hogy a világbajnokságon ez mire is lehet elegendő.”

Áprilisban töltötte be a 20. születésnapját, amit egy mérföldkő elérésének is lehetne nevezni, ám Kapás Boglárka másképpen vélekedik…

„Őszintén szólva semmi „extrát” nem tapasztalok, bár néha elég jó kimondani, hogy bizony már 20 éves vagyok, miközben máskor meg annak örülök, hogy nem néznek ki belőlem annyit. Nem titok: én minél tovább még „gyerek” szeretnék maradni!”

(Forrás: Telekom Sporthír Szolgálat – Szalay Péter)