Kapás Boglárka: "Szingapúrban az egész magyar csapat olyan volt, mint egy nagy család"

Kapás Boglárka: "Szingapúrban az egész magyar csapat olyan volt, mint egy nagy család"

2014. 03. 25.
Megosztás

Kapás Boglárka történelmet írt azzal, hogy az ifjúsági olimpiák történetében ő nyerte az első magyar aranyérmet. Két év múlva, a londoni olimpián is pontszerzőként záró úszótehetség Szingapúrban dupla névjegyet osztott, ő az akkori Magyar Csapat egyetlen versenyzője, aki a debütáló játékokon kétszer is a dobogó tetejére állhatott. Bogi a nanjingi játékok közeledtével ma is szívesen emlékezik a 2010-es eseményre.

Boglárkát a tavaszi felkészülés idején itthon értük el, április közepén Arizónába utazik edzőtáborba, az idei nagy megmérettetés Berlinben vár rá, az Európa-bajnokság alkalmával.

A szingapúri I. Nyári Ifjúsági Olimpiai Játékokon 400 méter gyorson és 200 méter pillangón aranyérmes lett, 200 gyorson pedig még egy ezüstöt is "behúzott". Elindult a négyszer százas gyorsváltóban is, ott társaival, Olasz Annával, Bucz Ágnessel és Ambrus Dianával a hetedik helyen végzett. Bogi szívesen nosztalgiázik a négy évvel ezelőtt történtekre. Van összehasonlítási alapja, magjárta a "felnőtt" olimpiát is, Londonban 800 méter gyorson hatodik lett.

"A szingapúri ifjúsági olimpia még mindíg az egyik kedvenc témám, amiről bármikor nagyon szívesen beszélek, mert életem eddigi legjobb versenyén atélt élményeimet ott szereztem. Fantasztikus volt a falu is, az uszoda is és nem utolsó sorban a társaság. Az egész magyar csapat olyan volt, mint egy nagy család, pár nap után már mindenki ismert mindenkit és gyakran ellátogattunk más versenyekre is, hogy szurkoljunk minden magyarnak. Minden olyan volt igazábol, mint egy felnőtt nagy olimpián, csak kicsibe. De a hangulat az, ami minket teljesen magával ragadott, imádtunk ott lenni és amikor mindemellett két aranyat és egy ezüstöt is nyertem, szerintem ennél jobban nem is lehetett volna tetézni a jó kedvemet" - emlékezik vissza élményeire az úszótehetség, aki a Nanjingba készülő fiataloknak is üzen.

"Annyit modnanék az idei ifi olimpiásoknak, hogy nagyon jó élményekre készüljenek és élvezzék minden egyes percét az olimpiának! Természetesen a versenyen pedig kívánom, hogy mindenkinek sikerüljön azt teljesítenie, amit megálmodott, úgy ahogy nekem is."

(Fotó: szingapúr2010)