Többen is megúszták a vb-szintet

Kapás Boglárka: Visszatérés, de csak óvatosan

2013. 10. 28.
Megosztás

Sok kellemetlenséget okozó betegsége és a több mint egyhónapos edzés nélküli kényszerszünete után vasárnap délután kéthetes nagyváradi edzőtáborozásra indult Kapás Boglárka, a BVSC kétszeres ifjúsági olimpia bajnoka, aki a tavalyi debreceni Európa-bajnokságon, majd az idei barcelonai világbajnokságon már a felnőttek mezőnyében is kiemelkedő eredményekkel bizonyított.

Nyomós oka van annak, hogy az egyre türelmetlenebbül várt visszatérésének, az újrakezdés nagy pillanatának még most sem tud maradéktalanul örülni.

"Bármennyire is szerettem volna, minden idei versenyről le kell mondanom, így a dániai rövid pályás Európa-bajnokságról is. A kezelésemről gondoskodó szemész és ideggyógyász szakorvos tanácsát követve kényszerültünk az edzőmmel együtt meghozni ezt a döntést, pedig a hátrányom ledolgozásáért még egy eszeveszett üldözőversenybe is belementem volna.
Örülök annak, hogy a kéthetes edzőtáborba elmehetek, de ez a 14 nap csak hasonlítani fog az előző évek hasonló eseményeire. Jóval kisebbek lesznek az edzésadagok és egy ideig még a szárazföldi erősítő gyakorlatokat sem végezhetem el. Folyamatosan konzultálok majd az orvosnőmmel. Nem ezért, de nagyon furcsán fogom érezni magamat. Én a teljes erőbedobáshoz szoktam, a száztíz százalékos teljesítéshez." - nyilatkozta Kapás Boglárka a Telekom Sporthír Szolgálat munkatárásnak, úton Nagyvárad felé.

Vírusos influenzájának nehéz, vagy inkább aggodalomra okot adó heteiben érthetően igyekezett titokban tartani azt, hogy egy szokatlan szövődmény a jobb szemét is megtámadta, emiatt egy ideig csak a bal szemét használva olvashatott. A teljes gyógyulás napjára már nem sokat kell várnia, egyelőre viszont be kell érnie azzal, hogy már a vízbe ugorhatott, egy kicsit úszhatott is, hétfőtől pedig kellő óvatossággal már edzhet is.

"Úgy éreztem magamat a vízzel való találkozás pillanatában, mint ha hazaérkeztem volna. Haza abba a közegbe, ami az éltető elemem, ahol elképesztően sokat dolgoztam már, de ahol szinte mindennek meg is volt az eredménye. Időbe telik majd, amíg újra felépíthetem magamat, az erőmet, a speciális állóképességemet, és közben a technikámat is folyamatosan iskolázzuk majd. Az orvosnőm azt tanácsolta, hogy egyelőre csak annyit ússzak, ami éppen jólesik, egy kicsivel sem többet. Eddig kötelezően pihennem kellett, mostantól pedig kímélni magamat. Szerintem ennek a mostani követelménynek a betartása lesz a nehezebb. Az elmúlt hetekben lélekben kellett nagyon erősnek lennem, a következő napokban viszont már az önfegyelem szabályainak kell maradéktalanul megfelelnem."

Úgy tűnik, könnyedén mondja ki, hogy a dániai kismedencés kontinensbajnokság bizony "ugrott", de ez aligha jelenti azt, hogy a decemberi versenyről könnyű szívvel tudott volna lemondani.

"Azzal kell számolnom, hogy teljes erőbedobással csak januártól edzhetek, így a legközelebbi nagy célom is csupán a jövő júniusi berlini nagymedencés Európa-bajnokság lehet - folytatja Kapás Boglárka, akinek a bajban a lehető legjobbkor jöhetett, hogy eddigi sikerei elismeréseképpen és persze biztatásul is a jövőre, a Telekom támogatási és együttműködési szerződést kötött vele.
- Tavaly, a londoni olimpia előtt Debrecenben Európa-bajnok lettem a 800 méteres gyorsúszásban, tudom, jövőre sokkal nehezebb lesz a dolgom Berlinben. Nagyobb és erősebb mezőnyre van kilátás, és hiányzik majd a hazai közönség biztatása is. Hogy akkor mire vihetem? Akinek egyszer már sikerült feljutnia a dobogó legfelső fokáig, az a következő alkalommal is ott szeretne lenni" - hangsúlyozta a fiatal sportoló, akiről nem csupán Nagy Péter, az edzője tudja azt, hogy amit a fejébe vesz, annak a megvalósításáért kész mindent meg is tenni.

(Forrás: Telekom Sporthír Szolgálat - Szalay Péter)