Pad vkarany

Kard világkupa-győzelmek Padovában és Athénban

2023. 03. 06.
Megosztás

A férfi kardcsapat Padovában, Battai Sugár Athénban kard világkupa-versenyen diadalmaskodott. A judós Ungvári Attila Grand Slam-viadalt nyert Taskentben. Három magyar jutott be a fináléba a fedett pályás atlétikai Európa-bajnokságon Isztambulban. Az országúti kerékpáros Valter Attila ötödik a Strade Bianche egynapos versenyen. Magyar résztvevőkkel rajtolt a triatlonos világbajnoki-sorozat. A női kézilabdázók két vereséget szenvedtek a németországi vb-felkészülési tornán.

Pad szatmari mosoly

Fotó: FIE/Augusto Bizzi

Vívás: Padovában férfi kard, Athénban női kard világkupát rendeztek. A férfiaknál heten szerepeltek a 64-es főtáblán. Szoros meccsen búcsúzott a 64-ben Gémesi Csanád (14:15), Iliász Nikolász is (13:15) és Horváth Gergő (13:15). A 32-ben a magyar “új hullám” egyik ígérete, az ifjúsági olimpiai bajnok Rabb Krisztián igen közel járt első kiugró felnőtt eredményéhez, de 15:14-re kikapott az olasz Marcianótól. A háromszoros olimpiai és világbajnok Szilágyi Áron is minimális különbséggel (14:15) veszített a francia S. Patrice ellenében. Decsi Tamás az első fordulóban Horváthot búcsúztató világelső grúz Bazadzé ellenében (11:15) búcsúzott. Egyedül a világbajnok Szatmári András maradt állva, akit a negyeddöntőben a későbbi győztes olasz Gallo állította meg minimális 14:15 arányú győzelmével. Így Szatmári a hetedik helyen zárta az egyéni viadalt.

Pad csapat mutat

Fotó: hunfencing.hu

A csapatversenyben a Decsi Tamás, Gémesi Csanád, Szatmári András, Szilágyi Áron összeállítású gárda megszorítás nélkül szerezte meg az aranyérmet. A nyolcaddöntőben 45:32-es győzelem a törökök, majd a negyeddöntőben 45:37 a japánok ellen, míg az elődöntőben a kínaiak elleni 45:37-es diadal után jöhettek a régi nagy vetélytársak, az olaszok. A fináléban mindhárom magyar vívó pozItÍv győzelmi aránnyal (Szilágyi +9, Szatmári +3, Gémesi +3) fejezte be asszóját, így a magyar csapat hatalmas fölénnyel, 45:30-ra győzte le ellenfelét.

Ath battai arany

Fotó: FIE/Eva Pav­a

@PHOTOPAVIA

Női kardban öt magyar szerepelhetett a legjobb 64 között. Közülük Katona Renáta és László Luca az első körben búcsúzott. A 32 között Márton Annát a kínai Sao gyűrte le. Pusztai Liza a negyeddöntőben nem boldogult a négyszeres világbajnok, többszörös Európa-bajnok ukrán Olga Kharlannal. Ugyanakkor Battai Sugár töretlenül menetelt tovább a döntőig, ahol ő is szembe került Kharlannal. A magyar kardozó 14:14-es állásnál egy nagyszerű, egylámpás parádriposzttal megszerezte a végső győzelmet.

Ath magyarok

Fotó: FIE/Eva Pavía #BizziTeam

@PHOTOPAVIA

A nők számára rosszul kezdődött a csapatverseny, hiszen a válogatott befejező embere Pusztai Liza sérülés miatt nem tudta vállalni a részvételt. A Battai Sugár, Katona Renáta, Márton Anna alkotta csapat már a sorsolásnál nehéz ellenfelet kapott a görögök személyében. A házigazdák nem titkoltan bíznak az olimpiai kvalifikációban, ami nem túlzó, elvégre két vívójuk, Georgiadu és Gudura a világranglista harmadik, illetve kilencedik helyén áll, ráadásul a hazai pálya is nekik segített. 45:41-re nyertek a görögök, így nekünk maradt az alsóházi folytatás. Az águnkon az egyéni világbajnokkal felálló japánok meglepetésre kikaptak a németektől, így a negyeddöntőre tervezett magyar-japán helyett a 9-16. helyért került sor erre a meccsre, amit 45:35-ra megnyertek a lányok. Az Egyesült Államok elleni 45:26-os győzelemhez sem férhetett kétség. Az “alsóházi arany” viszont nem jött össze, a 9. helyért 45:35-ös vereséget szenvedtünk Lengyelországtól.

Taskentkvartett

Fotó: judoinfo.hu

Judo. Ragyogóan szerepeltek a magyarok a taskenti Grand Slam-tornán. A hét indulóból négyen is dobogóra állhattak. Ungvári Attila arany-, Pupp Réka, Özbas Szofi és Tóth Krisztián bronzérmes lett, Vég Zsombor a hetedik helyen zárt.

Ungvari a

Fotó: IJF/Tamara Kulumbegashvili

A harmincnégy esztendős, háromszoros Európa-bajnoki bronzérmes Ungvári Attila (81 kg) három ippont érő győzelemmel jutott el a fináléba. Ott az osztrákok honosított olimpiai és világbajnoki bronzérmese, Shamil Borchashvili ellen Attila végig uralta a fogásokat, s a hosszabbítás harmadik percében Shamilt is a hátára teremtette. A bíró ippont ítélt, amit ugyan később vazarira módosítottak, mindez azonban már nem változtatott a végeredményen: Ungvári Attila megnyerte a taskenti Grand Slam-tornát! Ebben az esztendőben ez a magyar judosport első GS-aranyérme, Ungvári Attilának pedig a 2021-es kazanyi győzelme után a második Grand Slam-aranya, másik három ezüst és bronz mellett.

Pupp

Fotó: IJF/Emanuele Di Feliciantonio

Az 52 kilogrammos, háromszoros Grand Slam-győztes Pupp Réka pályafutásának tizedik GS-érmét gyűjtötte be, megerősítve ezzel a párizsi olimpiát érő kvalifikációs pozícióját.

Ozbas

Fotó: IJF/Emanuele Di Feliciantonio

Özbas Szofi (63 kg) egészen az elődöntőig menetelt, de ott a világbajnok japán Horikava Megumi állta az útját. Szofi a bronzmeccsen ragyogó győzelemmel vigasztalta magát: a hosszabbításban ipponnal nyert a francia Devitry ellen, megszerezve ezzel a negyedik Grand Slam-érmét. A bronz mellé járó kétszázötven olimpiai kvalifikációs ponttal immár Szofi is direkt kvalifikációt jelentő pozícióba került a ranglistán.

Toth k

Fotó: IJF/Emanuela Di Feliciantonio

Tóth Krisztián (90 kg) a fináléért az üzbégek olimpiai bronzérmesével, a világranglista-első Davlat Bobonov mérkőzött, de ipponnal vereséget szenvedett. A bronzéremért Krisztián az üzbégek junior-világbajnokával, a húszesztendős Mamatrahimovval csapott össze, akit néhány másodperccel a találkozó vége előtt egy remek kontrával ledöntött, s ezzel megszerezte a bronzérmet, pályafutásának tizenharmadik Grand Slam-érmét. Judósunk ebben az évben már három World Tour-érmet nyert, öles léptekkel halad a harmadik olimpiai részvétele felé.

A 100 kilogrammosoknál Vég Zsombor a hetedik helyezést szerezte meg, amely szintén sokat érhet a párizsi kvalifikáció szempontjából.

E Bcsapat

Fotó: atletika.hu

Atlétika. Isztambulban 16 magyar, három sprinter, négy gátfutó, három középtávfutó, két távolugró, továbbá egy-egy magasugró, rúdugró, súlylökő és ötpróbázó indult a fedett pályás Európa-bajnokságon. A magyar sportolók közül hárman szerepelhettek versenyszámuk fináléjába.

Az ötpróbázó Krizsán Xénia az öt versenyszámából kettőben, súlylökésben (14.06 m) és 800m-en (2:11.87), illetve összetettben (4493) idei legjobbját teljesítette és az 5. helyen végzett. Az olimpiai bronzérmes súlylökő Márton Anita bejutott a nyolcfős fináléba, ahol harmadik dobásával (18:28 m) idei legjobb eredményét elérve hatodik lett. 60 gáton Kerekes Gréta az elődöntőből egyéni csúccsal (8.00) vívta ki a döntőt, és ott a hetedik helyen ért a célba.

Három atlétánk is bejutott versenyszáma elődöntőjébe. 800 méteren Bartha-Kéri Bianka nagyszerű futással 2:03.36 perccel negyedik helyen ért célba elődöntős futamában, és egy hajszállal maradt le a döntőről, így 10. lett. A férfi mezőnyben Vindics Balázs 1:48.16 perccel zárt ugyancsak elődöntős futamában.

60 méteren Illovszky Dominik 6.73 másodperccel kezdett, majd az elődöntőben egy kicsit nehézkesebb futással 6.77 másodperccel ért célba. A távolugró Lesti Diana idei legjobbjával (6.40 m) a 12. helyen végzett, és nem került be a nyolcas fináléba.

Nyáron hazánk rendezi a szabadtéri világbajnokságot. Az Isztambulban bemutatkozott atlétáink legtöbbjüknél a cél, hogy a szabadtéri szezonban kivívja az indulási jogot a budapesti vb-re.

Kerékpár. Az országúti kerékpáros magyar bajnok Valter Attila az ötödik helyen végzett a szombati Strade Bianchén, ami után még a verseny napján a közösségi médiában osztotta meg tapasztalatait (lsd. fent) a Jumbo-Visma színeiben futott első egynaposáról.

Awag5390

Fotó: triathlon.org

Triatlon. A férfiaknál és a nőknél is brit siker született a triatlonosok világbajnoki sorozatának idei szezonnyitó, sprinttávú viadalán Abu-Dzabiban, ahol a 13. helyen célba érő Faldum Gáboré volt a legjobb magyar eredmény. A résztvevőknek 750 méter úszást, 20 kilométer kerékpározást és 5 kilométer futást kellett teljesíteniük az abu-dzabi Forma-1-es versenyeknek is otthont adó létesítmény területén kialakított pályán. A férfiaknál a Tokióban vegyes váltóban olimpiai arany-, egyéniben pedig ezüstérmes Alex Yee diadalmaskodott. A magyar versenyzők közül Faldum Gábor zárt a legelőkelőbb helyen, ő 13. lett, a sokáig az élmezőnyben küzdő Dévay Márk viszont a futásban visszacsúszott, így végül a 38. pozícióban végzett, hátránya majdnem két perc volt a győztes időhöz képest. A harmadik magyar résztvevő, a tokiói olimpián hetedik Bicsák Bence a 43. helyen ért célba több mint kétperces hátránnyal. A női mezőnyben egy magyar induló volt, Bragmayer Zsanett a 38. helyen végzett, kicsivel több mint két és fél perccel elmaradva a győztes Beth Potter 57:56 perces idejétől. A vb-sorozat május közepén, Jokohamában folytatódik.

Handball, Frauen: Länderspiel, Ungarn - Polen

Fotó: Marco Wolf

Kézilabda. November végén kezdődik az olimpiai kvalifikációs női világbajnokság, Dánia, Svédország és Norvégia közös rendezésében. Egy németországi felkészülési tornára utazott a magyar válogatott. A németek elleni első találkozón hatgólos vereséget szenvedtek Golovin Vlagyimir tanítványai.

"A különbség elsősorban Szikora Melinda védéseinek köszönhetően nem lett nagyobb a végére. Támadásban akadtak szép megmozdulásaink, de ezek esetlegesek voltak és a védekezésünk sem volt kellően kemény, a német csapat minden hibánkat ki tudta használni és könnyű gólokat szerezni." - fogalmazott az MKSZ honlapján a kapitány.

Németország-Magyarország 26-20 (11-8)

A lengyelek elleni második találkozón az első játékrész nagy részében vezettek a magyarok, de a szünet után az ellenfél átvette a vezetést, amelyet a találkozó végéig nem adott ki a kezéből.

Magyarország-Lengyelország 29-31 (17_17)

Golovin kapitány gyorsértékelése a találkozó után: "Ma az sem működött, ami egy nappal korábban még ment a németek ellen. Védekezésben többször is hibáztunk, főleg középen voltunk fegyelmezetlenek. Támadásban pedig sok technikai hibát vétettünk, amiből az ellenfél rendre könnyű gólokat tudott szerezni ellenünk."

(MOB-összeállítás)