Férfias küzdelem a hóban

Katinka: az ember

2022. 05. 11.
Megosztás

Az elmúlt években reneszánszát éljük a dokumentumfilmeknek, azon belül a sportról szólók is egy erős magot alkotnak. A hazai alkotók sem tétlenkedtek, az olimpia előtt mutatták be Szilágyi Áron Rió és Tokió közötti felkészülését végig követő filmet, május 12-től pedig Hosszú Katinka pályafutását nézhetjük majd a gyöngyvásznon is.

Szokták mondani, hogy a téma az utcán hever, csak le kell hajolni érte. Jelen esetben ez az „utca” a jó öreg 50-es bajai medence, ahonnan korunk világviszonylatban is legnagyobb női úszóegyénisége, Hosszú Katinka elindult földgolyót meghódító útjára. Katka sportos családba született, ez eddig is ismert tény volt, ám azt maximum csak sejteni lehetett, hogy már egészen kicsi gyerekként is a víz volt a mindene.

7

A film napjainkban indul és jól látszik, hogy a kreatív produceri feladatokat fekete öves játékfilmes látta el Köbli Norbert személyében, hiszen sokszor ugrálunk térben és időben a több mint 100 perc alatt, viszont ez egy pillanatig sem zavaró, hiszen az íve megmarad a történetnek. Láthatjuk Katinkát kezdő úszópalántaként, aki az iskola TV-ben nyilatkozik, tiniként az első olimpiáján, majd az amerikai egyetemi évek, és a London után új lendületet kapó szédítő karrieren át, végül az elmúlt időszak viszontagságaiba is bepillantást enged az Iron Lady. Hála a családi videó-archívumnak, olyan kuriózum felvételeket is kapunk, mint a kétéves Katinkát, akit bizony úgy kellett a családi nyaraláson visszatartani a víztől. Nagyon aranyos, ahogy az anyukája az említett felvételen kicsit tehetetlenül sóhajtva mondja, mit csináljon a lányával, aki mindig a vízben lenne – ki gondolta volna, akkor még…

279093569 520205202937542 3999096234816834224 n

Hosszú Katinka szupersztár, globális szinten is elismert sportoló, nekünk itthon példakép és szuperhős, ahogy Káel Csaba filmügyi kormánybiztos is utalt rá a sajtóvetítés utáni sajtótájékoztatón. Elért eredményei megkérdőjelezhetetlenek. Ám örök kérdés, hogy milyen árat kell fizetni a dicsőségért. Aki olimpiai sportágban adja élsportra a fejét, annak egy lebeg a szeme előtt: a legjobbnak lenni, felérni az Olümposz tetejére. Főleg, ha magyarnak születik, úszó lesz és már egészen kicsiként kikiáltják tehetségnek, a példaképe pedig Egerszegi Krisztina. Katinka édesanyja a filmben idézi lányát, miszerint ha kell, savat is ivott volna azért, hogy olimpiai bajnok legyen. De Katinka is megjegyzi, hogy ezekhez a sikerekhez szüksége volt arra, hogy belebújjon az Iron Lady egoba. Sokan, sok helyen, sok aspektusból boncolgatták már Katinka és egykori férje, Shane Tusup kapcsolatát és azt a módszert, amellyel sikert sikerre halmozva háromszoros olimpiai bajnok lett Hosszú Katinka. A film egyik nagy erénye, hogy ehhez az időszakhoz is intelligensen nyúl, ahogyan az akkori időszakról is finoman nyilatkozik minden megszólaló. Ám talán az egyik legerősebb mondat itt hangzik el Katinka szájából, miszerint egyszer megjegyezte akkori férjének, hogy nem érzi magát nőnek, mire Shane nemes egyszűréséggel rávágta, hogy „de te nem is vagy nő, te élsportoló vagy”. Kemény szavak, és Katinka arca ennél a visszaemlékezésnél sokat elmond arról, miként is érintette ez őt. Mindenki elsősorban embernek születik, csak utána minden másnak. Ez a film pedig azért született, hogy megmutassa az Iron Lady mögötti Hosszú Katinkát, az EMBERT!

279094542 520205212937541 3444697253967743706 n

Így mi ajánlanánk minden úszópalántának, más sportolóknak, Katinka rajongónak és azoknak is, akik nem szimpatizálnak vele, vagy éppen azoknak, akik egy pofon után azon tanakodnak, hogyan is kéne a földről felállni és újra motivációt találni. Egy szóval mindenkinek, hiszen Katinka is olyant, mint mi vagyunk, csak egy kicsit gyorsabban és jobban úszik.

Köszönjük Katka, ezt is!