Katinka és Dani is fantasztikus idővel nyert

Katinka és Dani is fantasztikus idővel nyert

2013. 11. 10.
Megosztás

Miközben az érmek száma is megfelelő, immáron egy-egy úszás minősége is elsőrangú volt Hosszú Katinka és Gyurta Dániel jóvoltából. Katinka 200 vegyesen úszott szédületes időt, míg Dani 200 mellen megdöntötte a Világkupa-rekordot a sorozat utolsóelőtti, tokiói állomásán.

Közelítenek a csúcsformájukhoz világklasszisaink. Az úgynevezett FINA-ponttáblázat szerint – mely az időeredmények minősítésére szolgál: ez alapján a különféle úszásnemekben nyújtott produkciók is összehasonlíthatók – az 1000 pont feletti teljesítményekre mindenki felkapja a fejét. Nos, az augusztusi világrekordok után Katinka most első ízben produkált „ezres” időt: 200 vegyesen elért menetrendszerű sikere (7/7 a mérlege a Világkupában) alkalmával 2:04.52 percet úszott, ami 1001 pontot ér.

Katinka emellett győzött 200 gyorson, ahol rendkívül éles volt a hajrá, de végül 3 századmásodperccel előbb érte el a falat a svéd Sarah Sjoströmnél. Versenyzőnk harmadikként fordult 150-nél, ám az utolsó két hosszon óriásit finiselt. Ezúttal elmaradt az érem a másik két „szállítós” számában, 100 pillangón és 200 háton is negyedikként végzett (utóbbiban 5 századra volt a bronztól), míg 50 háton hetedik lett.

Gyurta Dániel is alaposan kitett magáért – illett is, hiszen Japánban a férfi mellúszást speciális figyelem övezi, olimpiai bajnokunk volt a Világkupa hivatalos nyitósajtótájékoztatójának díszvendége. A versenyen aztán Dani pazar bemutatót tartott: a Világkupa-viadalok történetében még senki sem úszott ilyen gyorsan, mint ő (2:01.30), ráadásul 63 századra megközelítette saját, 2009-es világrekordját, amit Isztambulban mindenki kozmikusnak minősített, és úgy gondolták, mivel a cápadresszes korszak utolsó napján állította fel, sokáig megdönthetetlen lesz. Nos, úgy fest, rekorderünk textilszerelésben is készen áll a megjavítására. Korántsem mellesleg: Tokióban majdnem két másodpercet vert a mezőnyre. (Dani indult 50-en is, a délelőtti bemelegítés végett, bár bekerült a fináléba, visszalépett.)

Testvére, Gyurta Gergely 400 vegyesen volt érdekelt, és a fináléban a 8. helyen végzett. A napi krónikához tartozik még az ausztrál koedukált vegyesváltójának világrekordja: 1:37.84-gyel saját, Szingapúrban elért eredményükből faragtak újabb három tizedet.

(Forrás: Nagy Orsolya)