Kecskeméten tanácskoztak a MOA körvezetői

Kecskeméten tanácskoztak a MOA körvezetői

2019. 12. 04.
Megosztás


A Kecskeméti Fürdő VIP-termében tanácskoztak a Magyar Olimpiai Akadémia (MOA) égisze alá tartozó olimpiai körök, egyesületek vezetői november végén.

Az eseményen Győr Béla MOA-főtitkár köszöntötte a megjelenteket, és megköszönte a házigazda Kecskeméti Olimpiai Barátok Bóbis Gyula Köre vezetőinek, hogy ilyen méltó környezetben fogadták az értekezlet résztvevőit. Ezt követően Szenes Márton, a Hírös Sport Nonprofit Kft. vezetője üdvözölte a megjelenteket és rövid tájékoztatót tartott a Kft, munkájáról, majd dr. Bodóczky László, a Kecskeméti Olimpia Barátok Bóbis Gyula Köre elnöke köszöntötte az egybegyűlteket. A köszöntő után Győr Béla MOA főtitkár átadta a kör elnökének a 2001-ben, Kecskeméten megrendezett MOA Vándorgyűlésen Sinkó Lajos, a kör volt tagja által készített, a résztvevők által aláírt bőrt.

Ludvig Zoltán mesteredző, a kör elnökségi tagja mutatta be az uszodát a részvevőknek, akik kis séta után Bóbis Gyula emléktábláját koszorúzták meg a róla elnevezett munkacsarnok falánál. Visszaérkezés után dr. Bodóczki László bemutatta a kör munkáját, vetített előadásában. Mivel személyesen senki nem képviselte a 2019. májusában megalakult debreceni kört, vezetőik kérésére Győr Béla mutatta be röviden a Debreceni Honvéd SE Békessy Béla Olimpiai Baráti Kör Szakosztály munkáját. Csiszár Antal, a Harangi Imre Olimpiai Baráti Kör elnöke Nyíradonyból elmondta, névadójukról sokrétűen emlékeznek. Harangi-futás, 36 kilométeres túra, tábor, amelyeken az iskola tanulói részt vesznek. A Harangi-napok keretén belül idén előadások hangzottak el az olimpiai zászlókról, a magyar zászlóvivőkről, melyet olimpiai zászlókiállítás tett látványosabbá. Dr. Hencsei Pál, a Csanádi Árpád Olimpiai Baráti Kör elnöke ismertette, hogy 27 évvel ezelőtt alakult meg a baráti körük. Minden hónapban sportoló vendég meghívásával, a hónap utolsó csütörtökén találkoznak. Vetélkedőkkel, előadásokkal népszerűsítik az olimpiai eszmét. A pályázaton nyert összeget a kör népszerűsítésére, munkájának bemutatására használták fel. Közösen szurkoltak a magyarországi világversenyeken, a koszorúzásokon részt vettek. Jó kapcsolatot alakítottak ki több baráti körrel. Abonyi János, a Varjú Vilmos Olimpiai Baráti Kör elnökségi tagja elmondta kollégáinak, hogy körüknek új elnöke van Hóbor Béla, világhírű röplabda-játékvezető személyében. Új elnökségi tagjaik is lettek. Évközben Varjú Vilmos, Konrád Ferenc, Borovitz Tamás ereklyéket állítottak ki. Elkészült a nagyon szép kivitelű Kertváros sportja című könyv, melyben dr. Hencsei Pál és Riersch Tamás társszerző. Kezdeményezték a Rátonyi Gábor uszoda elnevezést, amit az önkormányzat támogatott, a névadó ünnepségen emléktábla-avatás is volt az uszoda aulájában. A volt elnök, Borovitz Tamás 90., és a köri tag, olimpiai bajnok Gedó György 70. születésnapja alkalmából ünnepséget rendeztek. A rendezvényeiken minden hónapban náluk is sportoló, sportvezető vendég van, akivel Riersch Tamás beszélget és általában 100 körüli fiatal vesz részt. Elképzelésük, hogy ifjúsági tagozatot hoznak létre. Borovitz Tamás volt elnök klubesteket szervez a kerületi nyugdíjasoknak, ahol szintén sportolók, sportvezetők a vendégek.

Balázs Ernő, Gyöngyös Város Barátainak Köre elnöke arról tájékoztatott, hogy a körük nemcsak sporttal foglalkozik. Dr. Csépe Györgyöt nehezen tudják halála után pótolni. A város sportéletét próbálják segíteni. A Puskás Aréna megnyitóján 60 fős delegációval vettek részt. A Gyöngyösi Sportgyűjtemény kialakítását megkezdték. Szabó Marianna, a gyöngyösi kör elnökségi tagja elmondta, hogy fia olimpikon, aki a szocsi téli olimpián volt résztvevő. A Gyöngyösi Atlétikai Klub atlétikájának felélesztését végrehajtották, mert az egyesületben pont atlétika nem volt. Országos bajnok, válogatott versenyzőik lettek 3 év alatt, dacára a méltatlan körülményeknek.

Horváth Vilmos, a Halmay Zoltán Olimpiai Hagyományőrző Egyesület elnöke Szombathelyről büszkén ismertette kollégáival, hogy idén 17 jelentősebb programjuk volt. Az év során tekeversenyt rendeztek, a 23. báljuk, olimpiai előadások, Halmay megemlékezések, koszorúzások voltak programjaik. A Tóth II. József szobor és emléktábla avatáson részt vettek. A Rajczy család látogatása Argentínából sok embert vonzott a köri beszélgetésükre. Családi sportnapot is rendeztek idén. Halmay úszókupájukat ezúttal 19. alkalommal rendezték meg, újra Bükfürdőn. Németh Pál emléknapjukat kalapácsvető versennyel kötötték össze. Kezdeményezték Kotász Antal emléktáblájának elkészítését és avatását Vasváron. A MOA Vándorgyűléseken nagy létszámmal vesznek részt.

Szöllősi János, a Várpalotai Olimpiai Baráti Kör elnöke elmondta, hogy kiállításuk, túrájuk volt az év során. Idén 15 éves a körük. Ebből az alkalomból könyv készül. Vetélkedőt rendeztek általános iskolásoknak. Családi kirándulások mellett a város összes rendezvényén részt vesznek. Sokoldalú tagjaik vannak. A várpalotai kézilabdáról kiállítás készül a tiszteletbeli elnök, Poór Gyula vezetésével. December 17-én lesz a szokásos kiállításuk megnyitója. Dr. Printz János, a Zsivótzky Gyula Olimpiai Kör Egyesület elnöke ismertette, hogy Sikátor a legkisebb település a körök székhelyei közül. Sportnap, Zsivótzky bál, olimpiai konferencia, megemlékezések Zsivótzky Gyula személyéről voltak a legjelentősebb évközi rendezvényeik, A Zsivótzky futás keretén belül nyitottak a környék és Kisbér iskolái felé 6 helyen. Kisbéren a sportcsarnok névadásának kezdeményezése is a körnek köszönhető. Zsivótzky nyomában túrájuk Kiskunfélegyházán folytatódott, ahol a koszorút helyeztek el a bajnok iskolájában felállított emlékhelyen. Keresztényi József emléktábláját december 8-án, Lövő községben avatják, melynek kezdeményezésében is szerepet játszott a kör. Gazdag József, a Tiszavasvári Olimpiai Baráti Kör Egyesület elnöke elmondta, hogy Közgyűlésük rendben lezajlott. Tavaszi konferenciájukon a díszvendég Szécsi Zoltán volt, Joe Redela érmeinek átvétele a családtól ugyanekkor történt meg. Ősszel labdarúgás a középpontban címmel konferenciát rendeztek, amelyen 3 olimpiai bajnok labdarúgó vett részt. Jövőre lesznek 5 évesek. Egy színvonalas ünnepséggel szeretnének emlékezni erre. Dr. Szabó János, a Binder Ottó Olimpiai Baráti Kör elnöke Kunszentmártonról ismertette, hogy Binder Ottó emlékévet rendeztek a lovas olimpikon születésének 130. évfordulója alkalmából. Kiadvány készült Binder Ottóról, köszönet mondott a MOA-nak, a kiadás segítéséért. Nyáron konferenciát rendeztek a névadó tábornokról. Ebből az alkalomból érem készült Binder Ottóról, amely gyönyörűre sikeredett A város másik olimpikonjáról, Dany Margitról is kiadványt készítenek.

A megbeszélés után a Mercedes Kosárlabda Akadémiát tekintették meg a résztvevők, ahol Ivkovicsné Béres Tímea, sokszoros válogatott és bajnok kosárlabdázó, az akadémia igazgatójának vezetésével, majd Grosán Pál, a helyi kör titkára kalauzolásával az akadémia épületében megtekintették a résztvevők a Sinkó Lajos Gyűjteményt. A séta zárásaként a Messzi István Sportcsarnokba látogattak el, ahol a névadó emléktáblájánál elhelyezték a MOB és a MOA koszorúját. Útban az uszoda felé a felújított atlétikai pályát is megtekintették a körvezetők. Az uszoda éttermében jó hangulatú ebéd zárta az egész napos tanácskozást.

(MOB-MOA/GyB)