20230419 006 ottusa vk sajtaj

Budapesten folytatódik az olimpiai kvalifikációs világkupa-sorozat

2023. 04. 20.
Megosztás

A harmadik állomásához érkezik a keddtől vasárnapig Budapesten, a Ludovika területén rendezendő öttusa-világkupa. A szerdai helyzet szerint 85 férfi és 75 női öttusázó versenyez majd, köztük 12, illetve 11 hazai sportolóval.

A verseny válogató a magyar öttusázók számára, de a jó helyezéssel megváltható a belépő a világkupadöntőre, ahonnan már ki lehet jutni az olimpiára. Az első világkupán Egyiptom fővárosában Gulyás Michelle győzött, Bőhm Csaba ezüstérmet nyert, majd a múlt héten, Törökországban Demeter Bence volt a legjobb magyar a hetedik helyével. A budapesti vk után is igen sűrű lesz a versenyszezon. Május második hetében Szófiában folytatódik a világkupák sora. Végül a május-júniusi fordulóval zárul a sorozat a döntővel Ankarában. Ott a verseny győztesei már olimpiai kvótát szereznek. Júniusban az Európa Játékok keretei között rendezik az Európa-bajnokságot Krakkóban. Onnan nyolc-nyolc párizsi hely talál gazdára. A szintén kvótaosztó világbajnokságot augusztus végén rendezik a délnyugat-angliai Bath-ban, ahonnan három-három öttusázó szerez indulási jogot az ötkarikás játékokra.

20230419 001 ottusa vk sajtaj

Fotó: MOB/Szalmás Péter

Simicskó István elnök megtiszteltetésnek nevezte, hogy a Magyar Öttusa Szövetség (MÖSZ) idén is világkupát rendezhet. Emlékeztetett rá, hogy a szövetség munkatársai mindig magas színvonalon bonyolítják le a hazai versenyeket, illetve felidézte, hogy tavaly komoly magyar sikerek születtek, a nőknél Gulyás Michelle győzött, a férfiaknál pedig három hazai öttusázó volt az első hatban.

20230419 007 ottusa vk sajtaj
Peter Szalmas

Martinek János szövetségi kapitány beszélt a sportolók válogatási rendszeréről. Az idénynyitó fedettpályás verseny válogató volt abból a szempontból, hogy ki melyik világkupára mehet, a nőknél viszont volt eleve egy kiemelés. Az eddigi szereplőkhöz most, a hazai vk-n további versenyzők csatlakoznak. A nőknél „betegség és egyéb okok" miatt nem jött össze a tizenkét fő, a férfiak mezőnyéből pedig a hazai legjobbak közül a 38 éves, olimpiai bronzérmes, egyéniben kétszeres világbajnok Marosi Ádám fog hiányozni majd, ő csak vegyes váltóban indul. Ádám egy kis pihenőt kért, mivel a világkupán négy napon keresztül magas színvonalon kell teljesíteni, de a váltóban szívesen vállalta a megmérettetést. Az elmúlt évben a férfiak döntőjében 7 magyar szerepelt, így a nemzetközi szövetség (UIPM) az idei versenyre a selejtezőből maximum 6 magyar továbbjutását engedélyezi.

SZP2650
MOB / Szalmás Péter

„Érezhető az olimpia előszele, sokkal erősebb és népesebb a mezőny. Mindenki megszenved és megküzd a pontokért, innentől minden verseny gyakorlatilag olimpiai kvalifikációs verseny" – mondta Böhm Csaba. Hozzátette, hogy itthon, a családtagok, barátok előtt mindig hatalmas öröm versenyezni. Ugyanakkor kiemelte: szerinte a budapesti világkupa sokkal erősebb a többinél.

20230419 004 ottusa vk sajtaj
Peter Szalmas

A versenyzőként olimpiai, világ- és Európa-bajnok Mizsér Attila – aki a hónap elejétől tevékenykedik főtitkárként a szövetségben – ugyancsak kiemelte a hazai helyszín jelentőségét, egyben felhívta a figyelmet arra, hogy a szurkolókat új, az öttusában korábban nem alkalmazott interaktív elemekkel várják a budapesti versenyre.

A főtitkár beszélt a terveiről is. Mint elmondta, a szövetség működésében nagy hangsúlyt kíván fektetni olyan szempontokra és működési területekre, melyek eddig nem kaptak kellő hangsúlyt a működés során. Ennek megfelelően a belső kommunikáció javítására a teljes sportágon belül, valamint a klubokkal, egyesületekkel való szoros és operatív szintű szakmai együttműködésre nagy hangsúlyt kíván fektetni, mivel az ott zajló műhelymunka szakmai támogatása kiemelten fontos, figyelembe véve azt a tényt, hogy a felkészülés meghatározó módon egyesületi, klubszinten zajlik, melyben nem lesz változás a jövőben sem. Ezen túlmutatóan fókuszba kerül a transzparens működés, ezen belül a válogatási elvek nagymértékű átláthatósága is, melyet a versenyzők más egyebek mellett, mint igényt fogalmaztak meg a bizottsági meghallgatás során. Versenysport lévén, a versenyzői fegyelem és szabálykövető magatartás továbbra is alapelvárás lesz, de emellett az új főtitkár egy erősen versenyzőbarát hozzáállást kíván képviselni, figyelembe véve azt, hogy ez az év már olimpiai kvalifikációs időszak is egyben.

A budapesti világkupa tervezett időrendje itt megtalálható.

(MOB Média)