Safrany

Két magyar arany az olimpiai ciklust elindító judo GP-versenyen

2024. 09. 16.
Megosztás

Zágrábban rajtolt a judósok olimpiai ciklusa. Vas Kata Blanka 8. az országúti kerékpáros Európa-bajnokságon. A férfi Davis-kupa tenisz-válogatott a világelitbe jutásért mérkőzhet. Sporttörténelmi magyar siker strandröplabdában. Takács Boglárka sztárok között versenyzett Brüsszelben. Csampa Zsoltot beválasztották a vívók európai konföderációjának végrehajtó bizottságába.

Final73 ITA HUN5 1726336734 1726336734
IJF/Di Feliciantonio Emanuele

Judo. Ragyogóan szerepeltek a magyar judósok az újabb olimpiai ciklus első nagy tornáján: a zágrábi Grand Prix-n Szegedi Dániel és Sáfrány Péter aranyérmet szerzett, emellett még öt ötödik helyezést is elértek a mieink. Negyven ország háromszáztizenkilenc versenyzője vett részt a Los Angeles-i olimpiáig tartó ciklus első IJF World Tour-tornáján, köztük tizenhét magyar versenyző, aki a 2028-as ötkarikás játékokat veszi célba.

Szombaton a junior Európa-bajnoki bronzérmes Szegedi Dánielnek tapsolhattunk. A Szolnoki Sportcentrum-Sportiskola huszonegy esztendős reménysége hibátlan teljesítményt nyújtott a horvát fővárosban, s pályafutásának eddigi legnagyobb sikerét érte el: megszerezte az aranyérmet! Szegedi Dániel az olasz Sulli, a dél-koreai An, a lengyel Mrowczynski és az azeri Aliyev skalpját begyűjtve jutott be a döntőbe, ahol ipponnal győzte le az olaszok Európa-bajnoki ezüstérmesét, Giovanni Espositót! A zárónapon, vasárnap Sáfrány Péter szintén aranyéremért harcolhatott: a 90 kilós junior-világbajnok magyar judós moldovai, grúz és holland ellenfelét legyőzve jutott be a fináléba, ahol a Miskolci VSC huszonkét éves fiatalja a brazil Fronckowiak ellen sem lassított, leszorítással szerezte meg a Grand Prix-aranyérmet! További öt magyar judós éremért küzdhetett: 100 kilogrammban a párizsi olimpikon, Vég Zsombor holland és ukrán versenyző ellen nyert ipponnal, az elődöntőből aztán eseménydús meccsen a brit Thompson jutott tovább, a Ceglédi VSE versenyzője azonban sérült válla miatt az izraeli Simin ellen már nem állhatott ki a bronzmérkőzésre, így az ötödik helyen fejezte be a zágrábi Grand Prix-t. 66 kilogrammban az UTE fiatalja, Gombás Bálint az azeri Pashayevtől, női 48 kilogrammban Kőszegi Rebeka (BHSE) a holland Gersjestől, az 52 kilogrammosok között Gyertyás Róza a francia Leonie Gonzaleztől, a 81 kilósoknál az MTK Budapest versenyzője, Tóth Benedek az olasz Casagliatól szenvedett vereséget, és egyaránt az ötödik helyen végeztek.

20240804 MA Vas Kata Blanka 012
MOB-Média/Molnár Ádám

Kerékpár. Az olimpiai negyedik Vas Kata Blanka nyolcadik lett a limburgi országúti kerékpáros Európa-bajnokságon. Az U23-as világbajnoki címvédő Vas a Heusden-Zolder és Hasselt közötti 162 kilométeres, 905 méter szintemelkedésű táv első fele nyugodtan, jelentős szökés nélkül telt, izgalmat csupán a macskaköves részek hoztak a versenybe. A mezőnyben ott volt a sík terepen jó kerékpárosok zöme, így előzetesen sprintbefutóval lehetett kalkulálni. Az utolsó néhány száz méteren a magyar bajnok lemaradt a mezőny élén haladó leggyorsabbjától, Wiebestől, de remekül hajrázva a nyolcadik helyen ért célba. A mezőny másik magyar indulója Zsankó Petra kulcscsonttörése nyomán feladta a versenyt. A férfi mezőnyversenyben a három magyar induló Fetter Erik, Karl Ádám és Pelikán János az eredménylista alapján nem fejezte be a versenyt. Összesen 79-en értek célba a 128 rajthoz álló bringás közül.

Davis-kupa - Magyarország-Németország

Piros Zsombor

MTI, Bodnár Boglárka

Tenisz. A két legjobbjukat, Marozsán Fábiánt (49.) és Fucsovics Mártont (85.) nélkülöző magyar válogatott az ötödik mérkőzést megnyerő Valkusz Máté jóvoltából 3-2-re győzött Egyiptom ellen az osztályozóján, így jövőre ismét a döntő selejtezőjében szerepelhet, a vesztes Egyiptom a világcsoport I-ben folytatja. Pénteken Piros Zsombor 6:7, 6:3, 6:4-re győzött Amr el-Szajed ellen, majd Valkusz Máté 6:3, 5:7, 7:6 (7-5) arányban vereséget szenvedett Mohamed Szafvattól. Fajta Péter, Madarász Gergő 7:6 (8-6), 7:6 (7-5) arányban vereséget szenvedett a párosok találkozóján. A befejő két egyest Piros Zsombor 7:6 (7-4), 6:1, Valkusz Máté 6:3, 6:4 arányban nyerte.

Strahliek
facebook.com/magyarroplabdaszovetseg

Strandröplabda. Sporttörténelmi magyar sikert ért el strandröplabdában a Stréli Bence, Dóczi Domonkos páros, amely győzött a Beach Pro Tour Future sorozat kínai állomásán. A magyar szövetség közösségi oldalának beszámolója szerint a magyar bajnok duó hibátlan teljesítménnyel, öt győzelmet aratva diadalmaskodott a Csingtaóban rendezett viadalon, amelynek vasárnapi fináléjában – villanyfényben, több mint kétezer néző előtt – szetthátrányból fordítva kerekedett ausztrál ellenfele fölé. Ezzel először nyert aranyérmet magyar páros Beach Pro Tour Future versenyen.

20240802 MA atletika 035
MOB-Média/Molnár Ádám

Atlétika. A Gyémánt Liga sorozat kétnapos döntőjében 82 párizsi érmes, 25 arany-, 32 ezüst- és 25 bronzérem tulajdonosa állt rajthoz Brüsszelben. Erre a rangos versenyre kapott meghívást Takács Boglárka a 200 m-es betétszám mezőnyébe. A magyar országos csúcstartó többek között olyan nagyságokkal futhatott, mint a sportág jelenlegi egyik legnagyobb sztárja, a négyszeres olimpiai bajnok amerikai Sydney McLaughlin-Levrone, aki végül 22.40 másodperccel győzött is. Takács sokáig a második helyen követte nagynevű ellenfelét, de a végére kissé visszaesett, 23.05-tel ért célba a negyedik helyen.

Efc comex 1 980x504

.

hunfencing.hu

Vívás. Budapesten, a Puskás Aréna VIP-termében rendezték az Európai Vívó Konföderáció (EFC) tisztújító közgyűlését. Az eseményen köszöntőt mondott Schmidt Ádám, sportért felelős államtitkár és Manolisz Kaciadakisz, a Nemzetközi Vívó Szövetség görög elnöke. A szombat délelőtti szakaszban a korábbi elnök, az olasz Giorgio Scarso számolt be a testület évéről. Az izgalmasabb rész délutánra maradt, mivel ekkor került sor a tisztújításra. Giorgio Scarso életkora miatt nem pályázhatott, három jelöltje volt az elnöki posztnak, a román Marius Florea, a luxemburgi Pascal Tesch és a svéd Ana Valero-Colantes. Utóbbi esett ki az első körben, a befutó Pascal Tesch lett, aki 22:21-es szavazati aránnyal győzte le Marius Floreát. Ezután következett a végrehajtó bizottság megválasztása. Magyar részről eddig Boczkó Gábor volt a tagja az irányító testületnek, ő azonban szövetségi kapitányi feladatai miatt nem folytatja a munkát. Ezúttal Csampa Zsolt pályázott és be is került a tízfős bizottságba.