Vitorlázóink vb-aranya kvótát ér az ifi olimpiára!

Vitorlázóink vb-aranya kvótát ér az ifi olimpiára!

2013. 08. 29.
Megosztás

Vadnai Jonatán nyerte az Egyesült Államokban, Newportban rendezett Byte világbajnokságot, amelyen 22 nemzet 38 versenyzője vitorlázott. Érdi Mári női világbajnok lett, és a fiúkkal együtt számított összetett versenyben is a 5. helyen végzett!

Mindkét magyar versenyző kvótát szerzett a 2014 augusztusában, a kínai Nancsing városában megrendezésre kerülő ifjúsági olimpiára.

Az ötnapos versenyen Vadnai Jonatán végig nagy fölénnyel vezette a mezőnyt. A 12 futamból hatot megnyert, plusz egy győzelme volt a háromfutamos előversenyen elért első helye révén. Még kétszer volt második, és végül 19 ponttal verte a második helyen végző amerikai Henry Marshallt, 32-vel pedig a bronzérmes horvát Pavle Zivanovic-ot.

Érdi Mária az utolsó napon előzte meg a versenyben végig vezető holland ellenfelét. Ő volt a mezőnyben az egyetlen lány, aki futamon a fiúk közé az első ötbe is többször be tudott kerülni, ráadásul futamot is nyert. (Helyezései az első ötben: 1., 3., 3., 4., 5.) Bár sokáig a második helyen állt a női világbajnoki címért való versengésben, végül fő ellenfelét a holland Van Aanholtot felőrölve 16 pontnyi előnnyel győzött. Eredményével Csomai József tanítványa akár a fiúk között is olimpiai kvótát szerzett volna...

A fiúknál és a lányoknál is 5-5 versenyző szerzett kvótát az Ifjúsági Olimpiára, amelyre 2014. augusztus 16-28-án kerül sor a Kínai Nancsing városában.

Mindkét magyar vitorlázó a Balatonfüredi Yacht Club versenyzője.

A verseny honlapja: Bytechamps.org

(MVSZ/Ruják István)