Erdi 2024 vb

Kétszáz nap Párizsig – „kvótaharcos” évkezdés

2024. 01. 08.
Megosztás

Kétszáz nap múlva, július 26-án lobban fel a láng Párizsban, a XXXIII. Nyári Olimpiai Játékokon. A tavalyi esztendő után csakhamar, már a 2024-es év első napjaiban elkezdődött – vagy éppen folytatódott – az olimpiai kvótákért a harc. Az év első hetében vitorlázásban világbajnoksággal, vízilabdában Európa-bajnoksággal rajtoltak az olimpiai kvalifikációs küzdelmek. A téli sportokban még várat magára az olimpiai kvalifikáció, de két magyar indulója is volt a gyorskorcsolya Európa-bajnokságnak.

Erdi vb 2024 rajt
Matias Capizzano

Vitorlázás. A legfrissebbek az ILCA6 hajóosztály világbajnokságának résztvevői voltak. A mezőnyben találhattuk az elmúlt év világbajnokát, egyben a hajóosztály párizsi kvótását, Érdi Máriát is. Számára ez a verseny az olimpiai felkészülés egyik állomása lehet. Az Atlanti-óceán partján fekvő Mar del Plata ad otthont az idei világbajnokságnak, ahol 46 országból 102 indulót számlál a mezőny. A 2024-es olimpiai év első nemzetközi versenye nagy érdeklődés mellett kezdődött meg január ötödikén: ott van a mezőnyben a hajóosztály négy világbajnoka, a két utolsó olimpiai bajnok, a holland Marit Bouwmeester (aki emellett még négyszeres világbajnok is) és a dán Anne-Marie Rindom (ő eddig három világbajnoki aranyat gyűjtött be), és nem utolsósorban a mi világbajnokunk, aki címvédőként utazott Argentínába. A kvalifikációs fázisban három napon át két csoportban küzdöttek a versenyzők. Érdi Mári csoportjában 16. hellyel nyitott, aznap javításra már nem volt lehetősége, ugyanis intenzív esővel kemény vihar csapott le a part felől a tengerre, a rendezők biztonsági okokból a partra küldték a mezőnyt, és aznap további futamot nem rendeztek. A második nap három futamra is engedélyt adott az időjárás, ezeken Mári egy második, egy hatodik és egy tizedik helyet gyűjtött be. A kvalifikációs sorozat utolsó, vasárnapi napján Érdi Mári másodikként futott be a holland olimpiai bajnok és négyszeres világbajnok Marit Bouwmeester mögött, ezzel feljött az összetett hatodik helyére, mindössze kilenc ponttal lemaradva a pillanatnyilag vezető dán olimpiai bajnok és háromszoros világbajnok Anne-Marie Rindom előtt. A folytatás hétfőn már az aranycsoportban nehéznek ígérkezik, hiszen itt már az élmezőny tagjai csatáznak egymás ellen, de látva a magyar sportoló remek, egyenletes, a helyi viszonyokat egyre jobban kiismerő teljesítményét, bizakodva várhatjuk a folytatást. Január 8-án és 9-én már a döntő futamokra kerül sor az arany és az ezüstcsoportban, 10-én pedig az első tíz helyen álló versenyző számára éremfutammal, a többieknek zárófutammal ér véget a 10+1 futamosra tervezett világverseny.

Férfi vízilabda Európa-bajnokság - Magyarország-Georgia
MTI/Derencsényi István

Vízilabda. A csapatsportok közül elsőként a férfiak Zágrábban, a hölgyek Eindhovenben csobbantak a medencébe az Európa-bajnokságon, ami az egyik fontos állomása az olimpiai kvalifikációnak. A magyar férfiválogatott, mint világbajnok, már rendelkezik párizsi olimpiai kvótával, így Varga Zsolt szövetségi kapitány fiatal csapattal utazott el a kontinens bajnokságra. Fantasztikusan harcoltak a fiúk a csoportkör első mérkőzésén, ám a megfiatalított válogatott végül 10-8-ra alulmaradt a teljes fukuokai világbajnoki ezüstérmes csapatával felálló görögök elleni találkozón. Minden idők legfiatalabb magyar férfiválogatottja szállt vízbe a második fordulóban, ahol a 22.8-as átlagéletkorú gárda egy apróbb megingást leszámítva tükörsima, 15-11-es győzelmet aratott a grúzok ellen. Hétfőn az olaszok következnek. Győzelem esetén hármas körbeverés után a görög, az olasz és magyar csapat között a gólkülönbség dönt majd a csoport végeredményén. Vereség esetén a nyolcaddöntőben a D csoport második helyezettje, várhatóan Németország lesz az ellenfél.

Nõi vízilabda Európa-bajnokság - Hollandia - Magyarország
MTI/Szigetváry Zsolt

A magyar női csapat a görögöktől kettő (12-14), a hollandoktól három (11-14) gólos vereséget szenvedett, a kötelező győzelem a horvátok ellen egy biztos 17-2-es siker a csoport harmadik helyét eredményezte. Hétfőn a csehek következnek. Ezen a találkozón sem okozhat gondot a győzelem megszerzése. A női mezőnyben a görögök, az olaszok és a magyarok esélyesek az olimpiai kvóta megszerzésére ezen a tornán. Az eredmények alakulását látva a nyolc között az egyik vetélytársat, az olaszokat kell legyőzni a negyeddöntőért. A négy között viszont ismét a hollandok várnának a lányokra. A másik ágon szinte biztos a spanyol-görög elődöntő. Ha válogatottunk a már fentebb említett két válogatott mögött végezne az Eb-n, akkor a kvótaszerzés elmarad, és a februári dohai világbajnokságon marad az utolsó két, még szabad olimpiai kvóta valamelyikének megszerzésének a lehetősége.

Gykori eb 2024
Facebook/Savaria Speedskating Team

Gyorskorcsolya. Két magyar sportoló is kvalifikált a heereveen-i Európa-bajnokságra. A háromnapos megmérettetésen Bejczi Botond és Bödei Bálint képviselte hazánkat. Tekintve, hogy 20 indulóban van limitálva a kontinensbajnokság, már a részvétel is nagyon nagy dolog volt a hazai jeges sportágnak. A fiúk célversenye a január végi világkupa Salt Lake City-ben, így az Eb-re nem készültek tökéletes formaidőzítéssel. Botond 500 méteren a 20. lett. A tömegrajtos mezőnyben viszont mindketten megállták a helyüket, hiszen Bálint a 11., Botond a 14. helyen ért a célba.