Az Olimpiai Bajnokok Klubja köszönti bajnoktársukat

Kettős jubileumra készülve

2014. 02. 24.
Megosztás

Az Olimpiai Bajnokok Klubja minap megtartott elnökségi ülésén Nébald György az elmúlt év eseményeinek értékelése mellett az idei tervekről is tájékoztatta a megjelenteket. Célkitűzésük változatlan, szeretnék minél több fiatallal megszerettetni a sportot, rendszeres mozgásra, sportos életmódra ösztönözve őket hozzá kívánnak járulni a jövő nemzedéke életminőségének javulásához.

Folytatják a rendszeres klubnapokat, amely a szolidaritást, együvé tartozásukat erősíti.
Az idei első klubnap díszvendégeként Miklós Editet, a Szocsiban kiválóan szereplő alpesi sízőt hívják meg, az időpontot majd a csapat hazaérkezését követően egyeztetik.
Az évi rendes közgyűlést április második, május első felében rendezik.

Két jubileum is napirendre került.
Magyar Olimpiai Bizottság negyedszázada, 1989 júniusában nyerte vissza önállósságát. Csaknem negyven éven át papíron létezett, kinevezett tagsággal és vezetőkkel az állami sportvezetés afféle fiókintézménye volt, operatív sportvezetői funkcióval nem rendelkezett.

Az 1989 májusában, a Testnevelési Főiskolán szervezett olimpiai Forumon határoztak az alapszabály reformjáról, majd június 17-én a Kongresszusi központba összehívott közgyűlésen a sportági szakszövetségekből, egyesületekből, önkormányzatokból delegáltak titkos szavazással választották meg Schmitt Pál és Aján Tamás személyében a testület elnökét és főtitkárát, továbbá az elnökség tagjait. Sportolói bizottságot alakítottak jelezvén, hogy jövőbeni munkájuk középpontjában a sportolók, az olimpikonok állnak. Az újjáalakulás a sportolók életében több, kedvező változást hozott. Így a jelenlévők egyetértettek Nébald György javaslatával, s ezek szerint 2014 június 17-én az Olimpiai Bajnok Klubja ünnepségen emlékezik meg e jelentős jubileumra.

Ötven éve, 1964-ben Tokióban rendezték a XVIII. Nyári Olimpiát. A klubalapító elnöke Lemhényi Dezső a kilencvenes évek derekán jelentkezett azzal a gondolattal, hogy a jövőben minden olimpia ötven éves jubileumát a versenyek színhelyén ünnepeljék meg az érmes helyezettek. A tervet tettek követték és 1998-ban valóban Londonban ünnepeltek a még életben lévő magyar érmesek. Még egyedül voltak, de négy évvel később Helsinkiben már Jacques Rogge köszöntötte a jubilánsokat. Melbourneben negyven ország olimpikonjai ünnepeltek. Felkeresték az egykori versenyszínhelyeket, felelevenítették élményeiket. A NOB felkarolta a magyar kezdeményezést és az olimpia egykori helyszínén történő emlékezés a mozgalom ünnepévé nőtte ki magát. Így történt ez 2010-ben Rómában is, s most a Japán Olimpiai Bizottság tervez hasonló megemlékezést.

A hagyományt elindító magyarok is készülnek. Bodnár András olimpiai bajnok a Mező bizottság vezetőjével az élen csak az időpontot várják. Valószínű, hogy az ünnepségre október 10 és 24 között kerülhet sor. Az egykor 10 első, 7 második és 5 harmadik helyezést szerző magyarok közül jelenleg mintegy huszonöten vannak, akiknek egészségi állapota lehetővé tenné a hosszú utazást.

A klub említett elnökségi ülésén elhatározták, hogy az érmesek utazása után valamennyi egykori magyar résztvevő számára monstre találkozót szerveznek. S ha már lúd, legyen kövér, hiszen 1964-ben Innsbruckban téli olimpiát is rendeztek, 28 magyar résztvevővel. Így a nyári és téli magyar indulók nagy randevúján valamivel több, mint százan vehetnének részt.
Erre a kettős jubileumra készül az Olimpiai Bajnokok Klubja.