Ottusa Cel

Kettős magyar női siker az öttusa-világkupa budapesti állomásán

2023. 05. 02.
Megosztás

Guzi Blanka nyerte a budapesti öttusa világkupa-futamot. Szilágyi Áron bronzéremmel kezdte az olimpiai kvalifikációs versenyek sorát. Bragmayer Zsanett aquatlon világbajnok. Csoportelsőként jutott ki a januári olimpiai kvalifikációs Európa-bajnokságra a férfi kézilabda-válogatott. Érdi Mária negyedik a rangos francia vitorlás versenyen. Elrajtolt a női Vuelta Vas Kata Blanka részvételével. Női távolugróink biztató idénykezdése.

Magyar rom
Róth Tamás

Öttusa. Budapesten rendezték a sportág idei harmadik világkupa-versenyét, amelynek immáron harmadik alkalommal a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Ludovika Campusa adott otthont. 33 nemzet 71 női és 85 férfi sportolója küzdött meg az elsőségért. A versenyen elindult 12-12 női és férfi magyar induló közül öt nő és 4 férfi jutott be a fináléba. Guzi Blanka arany-, Gulyás Michelle ezüstérmet szerzett. Barta Luca a 12., Réti Kamilla a 13., Bauer Blanka a 15. helyen ért a célba. A férfiaknál Koleszár Mihály az 5., Bőhm Csaba a 6., Szép Balázs a 12., Demeter Bence a 17. helyen végzett.

Noi eredmenyhirdetes

Női eredményhirdetés

Róth Tamás

A döntőket a helyszínen tekintette meg Gyulay Zsolt, a MOB elnöke is, aki a női eredményhirdetéskor a dobogón gratulált a legjobbaknak.

Martinek gyulay

Gyulay Zsolt és Martinek János

Róth Tamás

A kétszeres olimpiai bajnok Martinek János szövetségi kapitány a következőképpen értékelte a világkupa-verseny utáni válogatási helyzetet az MTI-nek.

"A tavalyi budapesti világkupához képest egy pontszerző helyet éremre váltottunk. Egy éve a nőknél Gulyás Michelle aranyérme, valamint a fiúknál Demeter Bence negyedik, Bőhm Csaba ötödik és Bereczki Richárd hatodik helye ért világkupapontot. Ezúttal a lányoknál Guzi Blanka arany-, Gulyás ezüstérmet szerzett, a fiúknál pedig Koleszár Mihály ötödik, Bőhm Csaba hatodik lett" - kezdte az értékelést Martinek, majd azzal folytatta, hogy bár a férfiaknál tavaly heten jutottak be a döntőbe, az idén a nemzetközi szövetség új szabálya miatt ez már nem volt lehetséges, mivel a selejtezőből eleve legfeljebb hat versenyző léphet tovább egy nemzetből.

A nemenkénti elemzést az eredményesebb nőkkel kezdte a kapitány, és kiemelte, hogy a döntőbe jutott, tizenötödikként záró ifjúsági korú Bauer Blanka jobb szereplése a lovagláson múlott.

"Blanka remekül vívott, ez alapján beleszólhatott volna az érmes harcba, de lovaglásban még nincs rutinja, ráadásul nehéz lovaglású lovat kapott, és ez megpecsételte a sorsát. Barta Luca és Réti Kamilla jobb helyezése pedig a gyenge víváson ment el" - magyarázta Martinek János, majd a két érmesről beszélt. Véleménye szerint az ezüstérmes Gulyás Michelle a legstabilabb magyar női versenyző, lassan megszokottá válik, hogy minden versenyen érmet nyer. A most győztes Guzi Blanka számára nem indult jól az év, az ankarai világkupán nem tudott elindulni, így a budapesti versenyben volt a reménye, amit be is váltott. A következő állomás a két hét múlva esedékes szófiai világkupa lesz, ahol Gulyásnak az eddigi két dobogós helyezése miatt már nem kell elindulnia.

"Michelle biztos Eb- és vb-induló, ezért kiemeltem őt társai közül, ráadásul államvizsga előtt áll, most arra koncentrálhat. Szófiában így Guzi, Barta, Réti és Bauer indul, ha Guzi elődöntőbe jut, már az is elég lesz számára a világversenyeken való szerepléshez" - mondta Martinek, aki elismerte, hogy amennyire könnyű dolga volt a nők esetében, annyira megnehezítették a válogatást a férfiak.

"Bevallom, álmatlan éjszakákat okoztak a fiúk, mert sok jó versenyző pályázik a kevés helyre. Az eddigi eredmények alapján öt versenyzőnek lehet még esélye a további megméretésre. Ezüstérmével és a mostani hatodik helyével Bőhm Csaba kiemelkedik társai közül. Kellemes meglepetés Koleszár Mihály szereplése, aki juniorként két világkupa-döntőbe is bejutott, Budapesten ő volt a legeredményesebb. Ugyancsak két döntőt fogott rutinjának köszönhetően Demeter Bence" - sorolta a pozitívumokat a kapitány, majd azzal folytatta, hogy a tavalyi év meglepetésemberei idén is meglepetést okoztak, de most inkább negatív értelemben. A tavalyi vb-bronz- és Eb-ezüstérmes Szép Balázs, valamint az Európa-bajnok Bereczki Richárd csak egy-egy döntőbe tudott bejutni, a másik versenyükön a selejtezőben elvéreztek.

"Balázs Kairóban, Ricsi Budapesten esett ki a selejtezőben, és ezzel nagy fejtörést okoznak nekem. A férfiak esetében az előterjesztésem után a végső döntést a szakmai bizottság hozza majd meg" - közölte Martinek János.

Március elején, a kairói vk-nyitányon Gulyás győzött, Bőhm pedig ezüstérmet nyert. Két hete, Ankarában Demeter hetedik, Bereczki Richárd tizedik, Koleszár 14., Réti 17. volt. A budapesti vk-t követően a sorozat negyedik viadalára május második hetében kerül sor Szófiában. A vk-széria a május-június fordulóján esedékes döntővel zárul Ankarában, azon a versenyen a győztesek már olimpiai kvótát kapnak. Az Európa-bajnokság, melyen nyolc-nyolc párizsi hely kel el, június-július fordulóján következik Krakkóban, az Európa Játékok keretében, a szintén kvótaosztó világbajnokságot pedig augusztus végén rendezik az angliai Bath-ban, ott a dobogósok örülhetnek a kvótának.

Aron erem mosoly
Augusto Bizzi

Vívás. A férfi és női kardozók szöuli Grand Prix versenyével rajtolt a sportág olimpiai kvalifikációs sorozata. A férfiak 64-es táblájára Szilágyi Áron és Szatmári András alanyi jogon, a selejtezőkből Iliász Nikolász jutott fel. András és Nikolász az első fordulóban koreai (7:15), illetve olasz (10:15) riválisától szenvedett vereséget. Áron Párizs felé máris megtette az első lépést. A világranglistába másfélszeres szorzóval beszámító, szöuli Grand Prix-n, az olimpiai kvalifikációs sorozat első állomásán nagyon értékes bronzérmet szerzett. A háromszoros olimpiai bajnok a hongkongi Leung (15:11) és az olasz Repetti (15:7) ellen melegített, majd a nyolcaddöntőben alaposan megküzdött az olasz “újhullámossal”, Nuccióval. A 15:14-es siker után az éremért a németből amerikaivá lett 18 éves Colin Heathcock-ot tanítgatta (15:7). Az érem ezzel már biztos volt, a négy között a hazaiak térdsérülését követően visszatérő klasszisa, Oh Szandzsuk következett. Ezúttal a koreai bizonyult jobbnak (6:15).

Szoul marton
Augusto Bizzi

A nők versenyében a magyarok közül Márton Anna szerepelt a legjobban, aki a hetedik helyen végzett. Anna szülését és sérülését követően januárban tért vissza a pástra, és harmadszor jutott nyolc közé jelentős állomáson. Közelít a világranglistán a kiemelt helyekhez - azaz, a legjobb úton halad a sikeres visszatéréshez. Tokiói olimpiai negyedik helyezettünk az első két asszóját simán hozta az olasz Viale (15:4), illetve a bolgár Ilijeva ellen (15:14). A nyolcaddöntőben a junior korú francia Mouroux nagyon megnehezítette a dolgát, de Panka 15:14-re győzött. A negyeddöntőben az ukrán világklasszis, Olga Harlan jobbnak bizonyult (7:15). A legjobb nyolcba kerülés így is nagyon szép siker. Egyre jobb formába lendül Pusztai Liza is, aki ezúttal a nyolcaddöntőig jutott. A kiemelt, már Vk-versenyt is nyerő olasz Crisciót (15:13) győzte le a 64-ben, majd egy japán, Fukusima következett (15:12). A 16 között egy másik olasz, Passaro állította meg (13:15). Battai Sugár a 32 között a tavalyi egyéni világbajnok japán Emurától kapott ki (6:15), míg Katona Renáta szoros meccsen maradt alul a 64-ben a francia Rifkiss-szel szemben (13:15). A kardozók következő megmérettetése május 12-14. között lesz, a férfiaknak Madridban, a hölgyeknek Batumiban rendeznek egyéni és csapatversenyt.

BL WT MULTISPORTS WORLDS 22218 21
triathlon.org

Triatlon. Bragmayer Zsanett hétfőn Ibizán a triatlon versenyszámait ötvöző nem olimpiai számban az aquatlon világbajnokságon aranyérmet szerzett. A 29 éves sportoló 32:56 perc alatt teljesítette az 1 kilométer úszásból és 5 kilométer futásból álló távot. A 2021-ben rendezett tokiói olimpián 12. helyezett - ezzel a magyar női triatlonosok közül minden idők legjobb eredményét elérő - Bragmayer az úszás után még holtversenyben második volt a német Kaiser mögött, ám végül 14 másodperccel maga mögé utasította német riválisát. Ami a többi magyart illeti, Kropkó Márta az 5., Holánszky Laura a 7., Peszleg Dominika a 9., Nádas Nóra Romina pedig a 11. lett a 41 fős mezőnyben. Ebben a szakágban a magyar sportoló 2019-ben világbajnoki ezüstérmes volt. Kuttor Csaba tanítványa szombaton ezüstérmes lett az ugyanott rendezett duatlon-világbajnokságon. Zsanett az 5 kilométer futásból, 20 kilométer kerékpározásból, majd zárásként további 2,5 kilométer futásból álló távot 58:12 perc alatt teljesítette. A magyar versenyző a nyitófutás után még 14. volt a 30 fős mezőnyben, kerékpározásban viszont kiválóan teljesített, és meg is nyerte ezt a szegmenst. Két másodperc előnnyel vágott neki a záró futásnak, de brit riválisa végül 23 másodperccel megelőzve ért a célba. Így a magyar triatlonista második lett.
A férfiak aquatlon versenyén az 54 főt számláló világbajnoki mezőnyben a két magyar, Kropkó Márton az 5., Dobi Gergő a 6. helyen fejezte be a versenyt.

12 2 Imre Bence 960px

Imre Bence

MKSZ/Kovács Anikó

Kézilabda. Az elmúlt héten két összecsapással fejezte be Európa-bajnoki 6. selejtezőcsoportot a magyar válogatott. Csütörtökön a több újonccal felálló csapat magabiztos teljesítménnyel tizenöt góllal 46-31-re nyert idegenben Litvánia ellen. A válogatott 46 gólt szerezve beállította a történelmi rekordját. Előtte ennél több találatot soha nem szerzett a magyar együttes, ennyit mindössze egyszer, 2005-ben, egy Ciprus elleni Eb-előselejtezőn. A több fiatal játékos közül is kiemelkedett Imre Bence, az olimpiai ezüstérmes párbajtőröző Imre Géza és a kézilabdázó szintén ezüstérmes Kökény Beatrix fia, aki első felnőttválogatott mérkőzésén 9 góllal terhelte meg az ellenfél kapuját.

Ilyen előjelek után meglepetés vereséggel fejezte be csoportját az együttesünk, hiszen Georgia egy időntúli hétméteressel 31-30-re legyőzte a magyarokat Tatabányán. Mint később, az összes csoportmeccs befejezése után kiderült, a nem várt georgiai győzelem ellenfelünknek is Eb-részvételt jelent. A szabályok szerint a 8 selejtező csoport első két helyezettje, továbbá a 4 legjobb csoportharmadik jutott ki a jövő januári németországi olimpiai kvalifikációs kontinens bajnokságra.

Az Európa-bajnokságon résztvevő válogatottak: Németország (házigazda), Spanyolország, Svédország, Dánia (az EHF EURO 2022 első 3 helyezettje), Ausztria, Bosznia-Hercegovina, Horvátország, Csehország, Feröer-szigetek, Franciaország, Grúzia, Görögország, MAGYARORSZÁG, Izland, Montenegró, Hollandia, Észak-Macedónia, Norvégia, Lengyelország, Portugália, Románia, Szerbia, Szlovénia, Svájc

Az Eb csoportok sorsolását május 10-én Düsseldorfban rendezik.

A sorsolás egyes kalapjai:

1. kalap: Svédország, Spanyolország, Dánia, Franciaország, Norvégia, Izland
2. kalap: Németország, Hollandia, Szlovénia, MAGYARORSZÁG, Portugália, Ausztria
3. kalap: Horvátország, Bosznia-Hercegovina, Lengyelország, Csehország, Szerbia, Észak-Macedónia
4. kalap: Svájc, Románia, Montenegró, Görögország, Georgia, Feröer-szigetek

A 24 csapatot hat négyes csoportba sorolják majd be. A rendező Németország válogatottja a düsseldorfi és berlini A-ba kerül és ugyanígy megvan már a helye a horvát (B, Mannheim), az izlandi (C, München), a norvég (D, Berlin), a címvédő svéd (E, Mannheim) és a világbajnok dán (F, München) csapatnak is. A csoportok első két helyezettje jut a következő szakaszba. A két középdöntős csoport mérkőzéseit Hamburgban és Kölnben játsszák majd, a záró hétvége összecsapásainak pedig utóbbi város a LANXESS Arenával ad otthont. Düsseldorfban az 50 ezres futballstadionban, a Merkur Spiel-Arenában kerül sor a mérkőzésekre, így nézőcsúcs várható. Az Eb-t 2024. január 10. és 28. között rendezik. Az Európa-bajnok olimpiai kvótát szerez az olimpiára. A bajnokságban résztvevő nemzetek végső helyezései befolyásolják, majd az olimpiai kvalifikációs tornák csoportbeosztását.

230425 SOF2023 SAILINGENERGY 58216 9377d0e0
© Sailing Energy / Semaine Olympique Française

Vitorlázás. Egyaránt jó úton halad az olimpiai felkészülésben Érdi Mária és Vadnai Jonatán. Ezt bizonyította a szombaton véget ért Hyéres-i, igen erős mezőnyben elért negyedik, illetve tizedik helyezés.

A nők 94 hajót számláló ILCA 6 kategóriájú versenyén Mári a 10 futamból a kilencediket megnyerte, emellett pedig volt egy 4., 5., 6., és 7. helyezése is. Az éremfutamban 8. lett, így összetettben a negyedik helyet szerezte meg.

A férfiak ILCA 7 hajóosztályában 155-en álltak rajthoz. Jonatán a szintén 10 futamból álló versenyen 2-2 futamban volt 5., illetve 6., továbbá 1-szer 8. Az éremfutamban a 14. helyen haladt át a célvonal, ezzel összesítésben a 10. lett. Vadnai Benjamin - bár benevezett - kiújult bokasérülése miatt végül nem indult a versenyen, idehaza megkezdte az orvosi kezeléseket.

A három magyar vitorlázó július közepén a 2024-es olimpia vitorlásversenyeinek helyszínén, Marseille-ben az olimpiai tesztversenyen, majd augusztus 10-től Hágában a World Sailing világbajnokságon tervezi a részvételét. Ott az olimpiai kvóták legnagyobb része is gazdára talál.

Vas kata
Facebook/ Vas Kata Blanka

Kerékpár. Vas Kata Blanka csapatával az ötödik helyen fejezte be a női Vuelta nyitó csapatidőfutamát. A 14,5 kilométeres távnak három percenként vágott neki a 23 résztvevő csapat a sókitermeléséről ismert délkelet-spanyolországi üdülővárosban, Torreviejában. Az SD Worx hétfős sora a számban olimpiai- és világbajnoki ezüstérmes svájci Marlen Reusser vezetésével 18 perc 17 másodperc alatt, 47,584 km/órás átlagsebességgel teljesítette a távot, 14 másodperc lemaradással a győztes Jumbo-Visma mögött. Vas ezzel 21. az összetettben, amelynek élén a brit Anna Henderson áll.

A 730,5 km össztávú női Vuelta további programja:
kedd: 2. szakasz, Orihuela-Pilar de la Horadada, 105,1 km
szerda: 3. szakasz, Elche de la Sierra-La Roda, 148,2 km
csütörtök: 4. szakasz, Cuenca-Guadalajara, 133,1 km
péntek: 5. szakasz, La Cabrera-Mirador de Penas Llanas, 129,2 km, hegyi befutó
szombat: 6. szakasz, Castro-Urdiales - Laredo, 106,7 km
vasárnap: 7. (utolsó szakasz), Pola de Siero-Lagos de Covadonga, 93,7 km, hegyi befutó

Fedett atlétikai Eb
MTI / Czeglédi Zsolt

Atlétika. Két magyar távolugró indult a nemzetközi szövetség második számú sorozatába (Continental Tour Gold) tartozó Botswana fővárosában, Gaboronéban rendezett versenyen. Lesti Diána idei legjobbjával, 6.44 méterrel lett hatodik, míg honfitársa, Bánhidi-Farkas Petra 6.38 méteres eredménnyel a nyolcadik helyen végzett. Mindkét magyar atléta úgy véli, a korai idénykezdethez képest teljesítményük jónak mondható. Folytatják a felkészülést, a fő cél a budapesti világbajnokság mindkettőjük számára.

(MOB-összeállítás, nyitókép: Róth Tamás)