Sportforum MOB 003

Kettőskarrier és sporttudomány a Sport Forum Hungary-n

2023. 10. 19.
Megosztás

A Magyar Olimpiai Bizottság is együttműködő partnere volt a 2023-as Sport Forum Hungary-nak. A Puskás Arénában rendezett október 19-ei sportkonferencián a Magyar Olimpiai Bizottság részéről Fábián László főtitkár a Kettőskarrier-programot ismertette, dr. Bartha Csaba operatív igazgató a MOB és a sporttudomány kapcsolatáról beszélt.

Az eseményt dr. Baji Balázs, a Nemzeti Sport Ügynökség sportszakmai és sportstratégiai vezérigazgató-helyettese – a MOB sportolói Bizottságának elnöke, a közgyűlés és az elnökség tagja – nyitotta meg. A sportvezető köszöntötte a magyar sport „szép számban” összegyűlt szereplőit, vezetőit, akik a „nemzet sportjáért” dolgoznak.

Fábián László bevezetőjében elmondta, hogy a sajnálatos Covid-pandémia időszakában a Magyar Olimpiai Bizottság elkészítette a versenysport-stratégiát, a munka során feltérképezték, hogy a magyar sport hol szorul fejlesztésre, hol vannak tennivalók. A MOB-nak 128 éves hagyományai, sportszakmai tapasztalatai vannak, így azt is áttekintették, hogy jobbító szándékkal hol tud az ötkarikás szervezet a sport, a sportolók segítségére lenni. Az olimpiai mozgalom a sportolót helyezi középpontba „athletes first”, ez a MOB-nak is az alapelve. Ebből kiindulva született meg és indult el idén októberben a MOB Kettőskarrier-programja, amelyre már folyamatosan jelentkeznek a sportolók.

A program új lehetőségeket teremt a sportolók számára, a MOB segít a sport és a karrier összehangolásában, és támogatja a versenyzők sikeres jövőjét. A MOB főtitkára bemutatta a programot, annak négy pillérét, melyről a MOB honlapján ide kattintva lehet bővebb információkat szerezni.

Sportforum MOB 004
Tumbász Hédi

Dr. Bartha Csaba példákon keresztül (is) bemutatta, hogyan szolgálja a MOB a gyakorlati sporttudományt, összefoglalta, hogyan segítenek a gyakorló sportolóknak és edzőknek a MOB által nyújtott innovatív megoldások és szolgáltatások a siker elérésében. Előadásának legfőbb üzenete – ahogy maga is megfogalmazta –: a segítség.

A korábbi sportigazgató emlékeztetett, hogy Magyarország az összesített olimpiai rangsorban az eredményei alapján a 8. helyen áll; az eredményesség nem jöhetne össze a sporttudomány alkalmazása nélkül. „A sporttudomány fiatal tudományég, ami napi szinten frissül, egy szakembernek nem lehet lemaradni. Interdiszciplináris jellege a társadalom- és természettudományok ötvözetén alapul.”

Az operatív igazgató felsorolta, hogy a MOB a sporttudomány területén miben tud közreműködni: értékek közvetítésében, a Kettőskarrier-program működtetésében, szakemberek sporttudományi ismeretekbe való bevonásában, sporttudománnyal foglalkozó intézmények bevonásában, mentális fejlesztésben (egy platformon a coaching, a pszichológia és a pszichiátria). Emlékeztetett, hogy a közelmúltban alakult át a MOB Sportszakmai Bizottsága Sportszakmai és Sporttudományos Bizottsággá.

Sportforum MOB 001
Tumbász Hédi

Amint a Sport Forum Hungary 2023 szervezői honlapjukon írják, az esemény célja a magyarországi és a nemzetközi sportvilág működésének átfogó bemutatása, a fejlesztések és az innovációs lehetőségek megismertetése az állami, a közszféra, az üzleti és az élsport illetve a szabadidősport aspektusából.

A konferencián a résztvevők betekintést kapnak a hazai sportélet számos részletébe. Az esemény volumenét mutatja, hogy a honlapjukon közel 130 előadót, felszólalót tüntetnek fel. Az előadások három teremben mennek párhuzamosan. A témák között sportvezetés, sportdiplomácia, sportágfejlesztés, versenyrendezés, sportjog, fenntarthatóság, a nők szerepe, a prevenció, a sportmarketing, menedzsment, az iskolai és egyetemi sport és a sportmédia is szerepel, csakúgy, mint az üzlet, az innováció, a társadalmi felelősségvállalás és a mesterséges intelligencia – természetesen minden a sport vonatkozásában.