Kevesebb, mint 25 nap múlva EYOF - érdekességek Bakuból

Kevesebb, mint 25 nap múlva EYOF - érdekességek Bakuból

2019. 06. 27.
Megosztás


A Bakuban július 21. és 27. között megrendezésre kerülő XV. Nyári Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztivál (EYOF) kevesebb, mint 25 nap múlva startol. Kapva az alkalmon, összegyűjtöttünk pár érdekességet.

A sportesemény hét napig fog tartani és tíz sportág került programra: birkózás, tenisz, kézilabda, kosárlabda, úszás, röplabda, kerékpározás, atlétika, szertorna és judo. A versenyeket tizenkét, már korábban megépített helyszínen tartják, így a mostani EYOF lesz az egyik legfenntarthatóbb. A birkózás idén fog debütálni az EYOF programjában. Körülbelül 3600 sportolót és csapatkísérőt várnak az eseményre, ahol 2500 önkéntes fog segédkezni.

Érdekesség még, hogy az azeri Ifjúsági és Sportügyi Minisztérium és a Formula-1 Azerbajdzsáni Grand Prix támogatásával Bakuban „Egy csapat, egy cél" elnevezéssel sporteseményt tartottak az önkénteseknek június 8-án. Így az 1500 résztvevő egészséges és hasznos módon tudott összecsiszolódni és megismerkedni egymással, miközben fociztak, kosaraztak vagy vízi röplabdáztak.

Néhány érdekesség a fővárosról, Bakuról és az országról:
Bakuban mindenhol megtalálható a luxus. A luxusáruházaktól (Armani, Hugo Boss stb.) kezdve az impozáns épületeken és felhőkarcolókon át a státusszimbólumként számító autókig. Ez nem is csoda, hiszen igazi olajországról van szó. Bakuban a taxikat londoni mintára oldották meg, csak itt az autók lilára vannak festve. Minden belépő 2 manat, azaz körülbelül 600 Ft-ba kerül, legyen szó UNESCO világörökségi helyszínről vagy egy egyszerűbb múzeumról. Baku egyik legötletesebb épülete a szőnyegmúzeum.

A város egyik jelképe az ikonikus hármas lángtorony (Flame Towers), amelyre éjszakánként fényjátékokat vetítenek. Az ország körülbelül mind területre mind népességre megegyezik Magyarországgal. Az országban található az egyik legrégebbi, folyamatosan lakott település, Xinaliq, amely már több mint 5000 éves. Azerbajdzsánt is érinti a híres történelmi kereskedelmi útvonal, a selyemút. Helyén ma már autópálya található.

(MOB, eyofbaku2019.com)