20231002 003 sportagi egyezetes kezilabda

Kézilabdával, kajak-kenuval indult a MOB párizsi konzultációs sorozata

2023. 10. 03.
Megosztás

A párizsi olimpia jegyében újra elindította sportági konzultációs sorozatát a Magyar Olimpiai Bizottság. Az első napon – október 2-án – a kézilabda-, majd a kajak-kenu szövetség képviselői érkeztek az ötkarikás szervezet székházába.

A konzultációs sorozaton a párizsi olimpiára készülő sportági szakszövetségek vezetői, szakmai irányítói és a MOB vezetői, munkatársai vesznek részt, mellettük a sportért felelős államtitkárság, a Magyar Antidopping Csoport, a Nemzeti Sportügynökség, az Országos Sportegészségügyi Intézet és a Magyar Edzők Társaságának képviselői is meghívást kapnak. A megbeszélések fókuszában a sportszakmai kérdések, a kvalifikációs út és lehetőségek, valamint az olimpiával kapcsolatos operatív szervezési kérdések állnak. A konzultációk moderátora dr. Bartha Csaba, a MOB operatív igazgatója.

20231002 004 sportagi egyezetes kezilabda
MOB-Média/Szalmás Péter

Fábián László főtitkár bevezetőjében hangsúlyozta, hogy a MOB Párizsban 26-28 magyar érdekeltségű sportág részvételére számít, a csapatirodának őket maximálisan ki kell szolgálni a sikeres szereplés érdekében, ehhez pedig párbeszédre van szükség. „A felmerülő kérdéseket át kell beszélni, lássuk meg, a MOB miben tud segíteni akár már a felkészülési időszakban.”

Dr. Bartha Csaba általánosságban elmondta, hogy ezidáig már három alkalommal vett részt tájékozódó szemináriumon a magyar csapat vezetése Párizsban, ahol az olimpiai előkészületekről, a logisztikáról, a szállásról, az olimpiai faluról, a versenyhelyszínekről kaptak tájékoztatást. „A MOB december 9-én tervezi megrendezni a közgyűlését, amelyen ismertetni fogjuk a párizsi prognózisunkat, melyet a szövetségekkel való konzultációk után tudunk frissíteni” – mondta az operatív igazgató. Hozzátette: november közepén a csapatvezetés újra az olimpia helyszínére utazik, majd a tapasztalatokat főtitkári értekezleten fogják ismertetni.

A MACS (Juvancz Gabriella tesztmenedzser) és az Országos Sportegészségügyi Intézet (dr. Toman József főorvos, Válogatott Kereteket Ellátó Szervezet) képviselői a szűrővizsgálatok és a doppingellenes tevékenység fontosságára, a minimum-követelmények szükségességére, a Call-center lehetőségére, az OSEI újraélesztési tanfolyamára hívták fel a figyelmet.

Az állami sportirányítás részéről jelenlévő Märcz Tamás a Héraklész-program új lehetőségeire hívta fel a figyelmet.

20231002 002 sportagi egyezetes kezilabda
MOB-Média/Szalmás Péter

A sorozat első állomását délelőtt a kézilabda-szövetséggel való találkozó jelentette, amin közreműködött többek közt a spanyol José María Rodríguez Vaqeri – sportági becenevén Chema – a férfi- és Golovin Vlagyimir, a női kézilabda-válogatott szövetségi kapitánya, továbbá Nagy László és Kirsner Erika elnökségi tag, Horváth Gabriella főtitkár és Juhász István sportszakmai igazgató is.

20231002 009 sportagi egyezetes kezilabda
MOB-Média/Szalmás Péter

A szövetség vezetői ismertették a kvalifikációs menetelést. Bíznak mindkét válogatott kvalifikációjában, a nők Tokióban kint voltak, a férfiak Londonban léptek pályára, legutóbb 2004-ben fordult elő, hogy mindkét csapatunknak szurkolhattunk, célként a 4-8. hely valamelyikét célozzák meg. Elhangzott, hogy a klubokkal együttműködve készülnek a válogatottak, amelyeket erőnléti edző segít. Nagyon fiatal a két együttes, de a játékosok jó csapatot alkotnak. Utánpótlás-szinten komoly sikereket értek el a korosztályos vb-n, Eb-n vagy akár az EYOF-on, a felnőtt mezőny azonban nagyon erős, főképp a férfiak. Jelentőset léptek előre a sporttudomány terén, saját diagnosztikai központjuk van, amit a MOB korábbi alelnöke, dr. Szabó Tamás vezet.

20231002 041 sportagi egyeztetes kajak kenu
MOB-Média/Szalmás Péter

Délután a Magyar Kajak-Kenu Szövetség képviselői érkeztek a MOB-székházba; Hüttner Csaba szövetségi kapitány, Kubicza Ádám főtitkár és Boros Gergely szakmai igazgató tájékoztatott az aktualitásokról.

20231002 043 sportagi egyeztetes kajak kenu
MOB-Média/Szalmás Péter

Mint elhangzott, a duisburgi kvalifikációs vébén teljesítették a célt a 15 kvóta megszerzésével, de hangsúlyozták, hogy nagyon erős a mezőny, egyre kisebbek a különbségek egy-egy befutó alkalmával. Emlékeztettek, hogy Tokióhoz képest megváltozott a versenyprogram. A közelmúltban részt vettek a tesztversenyen, ahol alapvetően jó tapasztalatokat szereztek mind logisztikai, utazás, szállás és étkezés tekintetében; a szállás előzetes lefoglalásával ezúton is köszönetet mondtak a MOB közreműködéséért. Szerencsével gyűjthetnek még egy-két kvótát, Párizsban négy érem megszerzését reálisnak tekintik, köztük bíznak legalább egy aranyban.

20231002 045 sportagi egyeztetes kajak kenu
MOB-Média/Szalmás Péter

A konzultációk a MOB Kettőskarrier-programjának ismertetésével zárultak.