Kiemelkedő teljesítményt elérő fiatalokat jutalmazott a főváros

Kiemelkedő teljesítményt elérő fiatalokat jutalmazott a főváros

2012. 11. 27.
Megosztás

Az idén 43. alkalommal adták át az Újvárosházán az „Élen a tanulásban, élen a sportban” kitüntető címet. Az elismeréssel 19 általános-, 12 középiskolai diákot, négy egyetemistát és két, sajátos nevelési igényű tanulót is jutalmaztak.

A kitüntetéssel a legjobbak legjobbjait, azaz a jeles vagy kiváló tanulmányi eredményű és korosztályos vagy nemzetközi szinten elismert sportteljesítményt nyújtó budapesti fiatalokat díjazzuk – mondta az átadáskor Szentes Tamás egészségügyért és sportért felelős főpolgármester-helyettes. Hozzátette: ezen elismerés olyan európai, világ- és olimpiai bajnok sportolók teljesítményének előszobája volt, mint többek között Magyar Zoltáné, Regőczy Krisztináé, Sallai Andrásé, Hargitay Andrásé, Gyarmati Andreáé, Verrasztó Zoltáné, Igaly Dianáé vagy Béres Alexandráé. E világklasszisok sportkarrierjük befejezte után, magas presztízsű egyetemi diplomákat szerezve, az élet egyéb területein is kimagasló teljesítményt tudtak és tudnak nyújtani – tette hozzá.

Felidézte Mocsai Lajos mesteredző, a magyar kézilabda-válogatott szövetségi kapitánya szavait a tavalyi díjátadó ünnepségről; eszerint a tudás, a motiváció és a fizikai teljesítmény hármas egysége az, amely mindezen nagyfokú, megbecsülésre és tiszteletre méltó eredmények eléréséhez egyaránt szükséges. Egyik tényező sem hiányozhat ahhoz, hogy a jókból kiválóak legyenek.

„Egy olyan dicsőséges olimpiai évben, mint az idei, kötelességünk felhívni a figyelmet: mindannyiunk érdeke, hogy a mai kor fiataljai a tudás megszerzése mellett testüket is kellőképpen pallérozzák. Test és lélek elválaszthatatlan egységét minden lehetséges úton hangsúlyoznunk kell, hiszen sajnos egyre romló statisztikákat kapunk kézhez a fiatalabb generáció egészségügyi állapotáról” – hangsúlyozta Szentes Tamás.

Az ünnepség díszvendége, Szilágyi Áron kardvívó olimpiai bajnok azt mondta: „hálás vagyok a díjazott tanulóknak, mert ugyanazt bizonyítjátok, amit magam is tettem, lehet eredményeket felmutatva sportolni és tanulni, és maradandót nyújtani”.
A főváros 1969 óta díjazza az átlagosnál jobb tanulmányi és sporteredményeket elérő diákokat. A kitüntetés célja az, hogy ösztönözze a fővárosi tanulóifjúságot a szellemi és fizikai képességeik folyamatos fejlesztésére, a sport és a tanulás helyes arányainak kialakítására, valamint az, hogy erősítse a kapcsolatot az oktatási intézmények és a sportegyesületek között. A díjazottak díszoklevelet és tárgyjutalmakat is kaptak.

A díjazottak névsora itt megtalálható.