IMG 6438

Kolozsvári sportünnep az olimpizmus és emlékezés jegyében

2023. 05. 16.
Megosztás

A Killyéni Péter-emléknap alkalmából ünnepségsorozatot rendeztek Kolozsváron május 12-én. A határontúli sportprogramokon a Magyar Olimpiai Bizottság és a Magyar Olimpiai Akadémia közös delegációja is részt vett.

Az események a legendás kolozsvári edző-testnevelő, 2005-ben elhunyt Killyéni Péter emlékezetében teltek; a programok főszervezője fia, dr. Killyéni András olimpiakutató sporttörténész, az erdélyi sport krónikása, a Magyar Olimpiai Akadémia tanácsának tagja volt.

IMG 6416 1
MOB-Média/Vasvári Ferenc

Az érkezés napján a résztvevők 86. születésnapja alkalmából felköszöntötték Rejtő Ildikót, aki másnap a Házsongárdi temetőben felkutatta felmenői síremlékét is. Este Becsey János az Ebihalak Egyesület úszóiskolás növendékeinek tartott edzést a helyi uszodában.

A sportnap délelőttje az atlétika fényében telt. A Killyéni Péter-emlékversenyt 13. alkalommal rendezték, ezúttal is a Babes-Bólyai Tudományegyetem pályáján, ahol a Kolozs megyei magyar tannyelvű iskolák tanulóinak részvételével zajlott az atlétikai vetélkedő.

IMG 6445
MOB-Média/Vasvári Ferenc

Egyetemi hallgatóknak délben Becsey János tartott előadást sportpályafutásáról, Szijj Lilla pedig a Nemzetközi Olimpiai Bizottság által kidolgozott, magyarra is lefordított, az olimpiai nevelést célzó tananyagot mutatta be.

A küldöttséget – amelyhez időközben Borsafüredről csatlakozott a MOA régi határontúli kapcsolata, Bak Sándor és felesége – ebédre Magyarország Kolozsvári Főkonzulátusán Sándor Tamás kolozsvári konzul látta vendégül, aki maga is az erdélyi, kolozsvári sportélet támogatója.

Délután a Házsongárdi temetőben – elhaladva többek közt az erdélyi építész Kós Károly síremléke, több Bánffy-, Teleki- és Wesselényi-sír mellett – családi-baráti megemlékezésre került sor Killyéni Péter nyughelyénél.

IMG 6463
MOB-Média

A záróprogramra az Apáczai Csere János Elméleti Líceumban került sor. A tornatermet a kolozsvári Szabó-Orbán Olga olimpiai ezüstérmes, világbajnok tőrvívóról nevezték el, aki itt töltötte diákéveit.

Búcsúzóul Vörös Alpár líceumigazgató történelmi időutazás keretében vezette körbe az érdeklődőket a több mint 100 esztendős középiskola épületében.

IMG 6480
MOB-Média/Vasvári Ferenc

A magyar delegáció tagja volt két, a Nemzet Sportolója-címmel kitüntetett vívó: az olimpiai bajnok Rejtő Ildikó és az ezüstérmes dr. Kamuti Jenő, a kétszeres paralimpiai bajnok úszó Becsey János, valamint Győr Béla MOA-főtitkár, dr. Gál Andrea, dr. Szikora Katalin és Szijj Lilla MOA-tanácstagok, a MOB részéről pedig Vasvári Ferenc.

IMG 6475
MOB-Média/Vasvári Ferenc

„Az édesapámra emlékező sportnap közel másfél évtizedre tekint vissza. Idén úgy éreztem, eljött az a pillanat, amikor meg kellett gondolni, hogyan tovább. Ez a magyarázata annak, hogy a Magyar Olimpiai Bizottságnak a közreműködésével kicsit az egész rendezvény fókuszát eltoljuk az olimpiai nevelés és az olimpiai szellem irányába, hiszen ennek három nagyon erős támpillére van: a múlt, a jelen és a jövő” – foglalta össze a szabadsag.ro oldalán dr. Killyéni András. A kolozsvári sporttörténész hozzátette: „nagyon fontos a Magyar Olimpiai Akadémiával, illetve a Magyar Olimpiai Bizottsággal való partnerség, az, hogy ez a verseny immár szerepel az ő kalendáriumukban. Ezáltal valamilyen úton-módon a magyar sportmúltnak egy-egy eseménye mindig előtérbe kerülhet”.

(MOB-Média)