Könyv jelent meg az I. kerület olimpiai bajnokairól

Könyv jelent meg az I. kerület olimpiai bajnokairól

2015. 06. 13.
Megosztás

A Czakó utcai, Budavári Önkormányzat Sport- és Szabadidőközpontjában bemutatták pénteken azt a kiadványt, mely az első kerülethez köthető olimpiai bajnokokat ismerteti. A sportközpontban található márványtáblánál olimpikonok, sportvezetők közösen emlékeztek az ötakrikás bajnokokra.

"Büszkék vagyunk mind a 168 magyar olimpiai aranyéremre, de különösen kedves nekünk az az 55, melyet a Várkerülethez kötődő olimpiai bajnokok nyertek meg, összesen 26 sportoló" - emlékeztetett Fehér Ferenc, a létesítmény igazgatója, a MOB Emlék- és Hagyományőrző Bizottságának tagja.

Varga Antal alpolgármester arról beszélt, fontos számukra a sportos és egészséges életmód, ezért is van kiemelt jelentősége a Czakó utcai sportpályának, mely sport- és szabadidős lehetőségeket nyújt az első kerület lakóinak, sportolóinak.

"Nagy dicsőség, megható érzés a most jelenlévő olimpiai bajnokokkal együtt énekelni a Magyar Himnuszt, majd beszélgetni velük, s felidézni a múltat. Budapest legkisebb kerülete vagyunk, és mégis az aranyérmek mintegy egyharmada ehhez a városrészhez köthető" - mondta a városvezető.

A márványtáblát a MOA nevében dr. Jakabházyné Mező Mária főtitkár és dr. Takács Ferenc MOA-tanácstag koszorúzta meg.

"Szép ez a fajta hagyományápolás, amire azonban kevés példa van. A XVI. kerületi Erzsébetligeti Uszoda falán található egy emléktábla, mely a kerület olimpiai bajnokait sorakoztatja fel" - hangsúlyozta a MOA főtitkára.

Az eseményen mutatták be azt a kiadványt, mely az első kerülethez köthető olimpiai bajnokokat ismerteti. A keményfedeles kötet több mint 170 oldalon, archív fekete-fehér és színes képekkel illusztrálva, leírásokkal, idézetekkel, visszaemlékezésekkel, névjegyekkel mutatja be az ötkarikás mozgalom aranyérmes kiválóságait.

A kötet szerzője Fehér Ferenc és dr. Takács Ferenc, a TF egyetemi tanára.

"Szívesen tettem eleget a felkérésnek, bár nehezen indult a munka, kevés forrás állt rendelkezésünkre. Picit személyesen is érint a dolog, hiszen amellett, hogy az olimpiai családról van szó, én magam is laktam egy rövid ideig az első kerületben" - mondta köszöntőjében Takács Ferenc professzor emeritus sporttörténész.

A könyvbemutatót baráti beszélgetés, fogadás zárta, ahol a különböző generációk együtt ünnepelhettek, nosztalgiázhattak...

(MOB/Vasvári Ferenc)