24 03 21 könyvbemutató 1705

Könyvbemutató, olimpiai álom, fair play – Máramaros és a magyar sporttörténelem

2024. 03. 25.
Megosztás

Bay Béla vívómester, olimpiai álom Borsán, sítörténelem, Fair Play-díjátadás, MOA-elismerés, TF-es lehetőség a Radnai havasokban, kerekasztal-beszélgetés sporttörténészekkel, csipetnyi külhoni gasztronómia és népzenei kultúra, sportlegendák találkozója – mindez az ötkarika szellemében.

Sűrű program volt március 21-én este a TF-en. „Máramaros és a magyar sporttörténet” címmel rendeztek kiállítással, könyvbemutatóval, filmvetítéssel és kerekasztal-beszélgetéssel egybekötött baráti találkozót a a Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem Athén-termében, amelyen számos olimpiai bajnok, érmes sportoló is részt vett.

A rendezvény egyik előzménye volt, hogy Máramaros megye, illetve Borsa városa és a TF küldöttsége tavaly Kolozsvárra és Borsára látogatott azzal a céllal, hogy együttműködési lehetőségekről tárgyaljon a helyi felsőoktatási intézmények képviselőivel. Azt megelőzően a MOB delegációja járt többször is a határon túli megyében, így kapcsolatunk hosszú évekre visszanyúlik.

24 03 21 könyvbemutató 1634
Vidor Gergely

A másik apropó Bay Béla szinérváraljai házának felújítása volt, pontosabban az olimpikon mesterről készült könyv, az Íróasztal nem terem a mi számunkra című kiadvány megjelenése, melynek kiadásához a Nagy Béla program mellett a Magyar Olimpiai Bizottság is hozzájárult.

A könyv szerzője és a kapcsolat motorja egyaránt a sporttörténetből tudományos fokozatot szerző kolozsvári olimpiakutató dr. Killyényi András, aki egyben a Magyar Olimpiai Akadémia tanácsának is tagja – első határon túli tagként. A kiadvány Bay Béla életét dolgozza fel számos exkluzív fotóval; az előszót az olimpiai bajnok öttusázó, Fábián László írta, aki maga is látta még az idős mestert iskolát adni. A Bay-ház érdekessége, hogy emléktábla, kis emlékkiállítás, és immáron album is őrzi dr. Bay Béla emlékét.

24 03 21 könyvbemutató 1438
Vidor Gergely

Az esemény házigazdája, a TF társadalomtudományi tanszékének vezetője, dr. Gál Andrea – MOA-tanácstag – köszöntötte a vendégeket, majd prof. dr. Sterbenz Tamás rektor, MOB-tag tartott rövid beszédet. A rendezvényen részt vett dr. Kamuti Jenő, a MOB elnökségi tagja, a Nemzetközi Fair Play Bizottság magyar elnöke, Gyurta Dániel olimpiai bajnok úszó, a NOB Sportolói Bizottságának tagja, dr. Bartha Csaba, a MOB operatív igazgatója, dr. Iglói Endre, a Magyar Olimpiai Akadémia elnöke, prof. dr. Szakály Sándor Széchenyi-díjas történész, a VERITAS Történetkutató Intézet és Levéltár főigazgatója. MOA-alelnök, Győr Béla főtitkár, Rejtő Ildikó és Dömölky Lídia olimpiai bajnok vívó, Bóbis Ildikó és Kulcsár Krisztián ezüstérmes vívó, Papp Jenő világbajnok vívó, Kékesi Márton alpesi síző olimpikon, Gór-nGay Miklós világbajnok vízilabdázó, dr. Dénes Tamás, a Nagy Béla-program képviselője, a Magyar Sportújságírók Szövetségének főtitkára.

RTA 6205
Róth Tamás

Dr. Kamuti Jenő a MOB Fair Play Bizottsága elnöki diplomát adott át Borsa és Szinérváralja polgármesterének, Ion-Sorin Timiștnek és Gabriela Tulburének, míg a MOA főtitkára, Győr Béla a borsai házigazdáknak, a Bak-házaspárnak nyújtotta át a MOA tiszteleti jelvényét.

Borsa polgármestere, Ion-Sorin Timiș szólalt fel, aki beszéde elején leszögezte, köszönettel tartozik Magyarországnak, illetve Budapestnek azért, hogy – bízva abban, hogy az ország megrendezheti az 1948-as téli olimpiát – a II. világháború idején folyamatosan építette a Téli Olimpiai Síközpontot a máramarosi Borsafüreden, lerakva ezzel a mostani síközpont, illetve Borsa későbbi gazdasági és turisztikai virágzásának alapjait.

24 03 21 könyvbemutató 1606
Vidor Gergely

A dr. Bay Béláról készült rövid dokumentumfilm vetítése után Gyurta Dániel köszöntötte a jelenlévőket, majd Bay Béla szülővárosának, Szinérváraljának polgármestere, Gabriela Tulbure a vívómester szülőházának felújítási munkálatairól adott tájékoztatást, fotókon szemléltetve az egykori nemesi udvarház megújulásának folyamatát.

A baráti, ám mégis szakmai találkozót a TF-es Nagy Zsuzsanna és Bujdos Áron élménybeszámolója, a Cercanelul Néptáncegyüttes táncos-népzenei előadása, a borsafüredi tárlat, a máramarosi gasztronómiai élmények és az olimpiai akadémia fogadása tették még emlékezetesebbé.

24 03 21 könyvbemutató 1570
Vidor Gergely

Fábián László előszava az Íróasztal nem terem a mi számunkra című Bay Béla-albumban

Tisztelt olimpiabarát Olvasó!

Megtiszteltetés számomra dr. Killyeni András olimpiakutató sportbarátunk felkérése, hogy a Bay-albumban köszöntsem Önöket.

Azon túl, hogy a magyar sport, a magyar vívás, az olimpiai mozgalom egyik ikonikus alakja volt, aktív öttusázó koromban személyesen is ismerhettem Bay Bélát. Láttam, ahogy a páston iskolát ad, hiszen még nyolcvanas éveiben is lejárt a vívóterembe, ahol magam is gyakoroltam.

Az archív fotókkal illusztrált album egyszerre ad bő évszázados visszatekintést egy olimpikon-vívómester-sportdiplomata, ízig-vérig sportember életútjára és egy Máramaros megyei, szinérváraljai nemesi birtokos család életére, egyben a magyar vívósport fénykorára, olimpiai sikereire, bepillantást nyerve a kor politikai, társadalmi környezetébe.

Bay Béla a magyar vívás egyik legnagyobb mestere volt. Mintegy hetvenévnyi pást mellett töltött időszak alatt vált olimpikonból vívómesterré, szövetségi kapitánnyá, szakosztály- és sportszövetségi vezetővé, sportdiplomatává, a Testnevelési Főiskola oktatójává – és mindeközben cum laude-végzett jogi doktorrá, sikeres vadásszá.

Sokoldalúságát mutatja, hogy kardban, tőrben és párbajtőrben is válogatottságig jutott, edzőként pedig mindhárom fegyvernemben sikeres tanítványokat nevelt. Nyolc olimpián volt tagja a magyar delegációnak, ötkarikás pályafutása a ’36-os részvételtől a ’80-as olimpiai felkészítésig ível. A BVSC vívószakosztályának alapítójaként a sportág egyik legeredményesebb műhelyét hozta létre. Hallatlan érdemei vannak a magyar vívás nemzetközi eredményességében, elismertségében; jelentősen hozzájárult, hogy a sportág ma is vezeti a hazai olimpiai rangsort. Kuriózumként a ’48-as olimpián egyszerre állt pástra versenyzőként és irányított kapitányként. Azon kevés magyar sportszakember közé tartozik, akiket a Nemzetközi Olimpiai Bizottság érdemrenddel tüntetett ki.

Emberként is példaértékű volt. Elegáns, alacsony termetű, vékonydongájú úriember képe következetes, őszinte jellemmel párosult. Nem tűrt megalkuvást, egyenes gerinccel mutatott példát. Megkövetelte a munkát, kemény iskolákat adott. Tiszteletet sugárzó személyiségével a víváson kívül emberségre, kultúrára, az életre is nevelt, igazi tanító volt.

Megragadom a lehetőséget, és gratulálok a Bay-ház felújításához. A MOB és a Magyar Olimpiai Akadémia képviselői több alkalommal is jártak a kúriában. Bay Béla emlékét a szülői ház felújítása és az emlékszoba kialakítása után ez az album is méltóképp őrzi.

A szerző felkészültsége, olimpizmus iránti elkötelezettsége garancia a hiteles tartalomra. Dr. Killyeni András sporttörténetből doktorált, pályafutása során oktatott a Babeș-Bolyai Tudományegyetemen; első határon túli tagja a Magyar Olimpiai Akadémia tanácsának. Magyarország korábbi köztársasági elnöke, Áder János a határon túli magyarság megmaradását, az erdélyi magyar sporttörténet kutatása terén elért eredményeivel és publikációival szolgáló értékőrző tevékenysége elismeréseként Magyar Arany Érdemkeresztet adományozott neki. A vívómester olimpiai ezüstérmes tanítványa, dr. Kamuti Jenő – éppen a felújított ház átadóünnepségén – MOB Fair Play-díjjal ismerte el. Ezüstgerely-pályázat irodalom-különdíjasa, kitüntették Kolozsváron és Borsán is.

A kötetet két kiváló történész, a Magyar Olimpiai Akadémia tanácsának tagja, dr. Szakály Sándor professzor és dr. Szabó Lajos múzeumigazgató lektorálta.

Bay Béla komoly örökséget hagyott hátra. Ezt a hagyatékot hivatott a Magyar Olimpiai Bizottság tovább ápolni. A páratlan életutat bemutató kiadvány támogatásához a MOB örömmel adta a nevét – ezt a magyar sport megérdemli.

Kellemes időutazást kívánok a magyar vívás XX. századi történetében, Bay Béla örökében!

Fábián László
olimpiai bajnok öttusázó, olimpiai 6. helyezett párbajtőrvívó,
a Magyar Olimpiai Bizottság főtitkára