Konzultáción a sportlövők: három kvótásból három pontszerző

Konzultáción a sportlövők: három kvótásból három pontszerző

2012. 11. 08.
Megosztás

A Magyar Olimpiai Bizottság sportági konzultációs sorozatának november 7-ei állomásán a sportlövők is részt vettek.


A Magyar Sportlövők Szövetségét (MSSZ) dr. Krzyzewsky Miklós elnök, dr. Hammerl László alelnök – a Nemzet Sportolója –, továbbá Kovács Tibor főtitkár és Kissné Oroszi Edit utánpótlás-kapitány képviselte. A MOB oldaláról Szabó Bence főtitkár mellett Medvegy Iván és dr. Bartha Csaba sportszakmai főmunkatársak ültek tárgyalóasztalhoz. A konzultáció középpontjában a londoni olimpia szerepelt. A sportlövészet az első újkori olimpia, 1896 óta szerepel a programban. Londonban, a XXX. Nyári Olimpiai Játékok alkalmával rekordnak számító, 108 országból 390 sportlövő jelezte részvételét (2008-ban 103 ország kvalifikálta magát). Érmet Londonban 23 ország gyűjtött, pontot 31 ország tudott szerezni, Magyarország utóbbi tabellán a 27. helyen zárt (a holtversenyek tekintetében 14.).

A sportág olimpiai felkészülési programjában, 2009 novemberében 7-8 kvóta megszerzését és 8-9 pont elérését jelölték meg célkitűzésként, de a kvótaszerzési rendszer 2010-ben megváltozott, mely új gondolkodást igényelt. Kevesebb lett az időkeret és a kvóták megszerzésére lehetőséget adó események száma. Figyelembe véve a változásokat a 7-8 kvóta megszerzése irreálisnak tűnt, 5-6 kvóta megszerzése látszott elérhetőnek, ezt a 2011. novemberi konzultáción jelezték is a MOB felé. Ezzel párhuzamosan a 8-9 pont 5-6 pontra történő csökkentése lett a reális célkitűzés az új helyzetben. A kvalifikációra rendelkezésre álló forrás kevésnek bizonyult, így a nagy költségű tengerentúli világkupa-helyszínekre nem, illetve csökkentett létszámmal utazhatott a válogatott. Sportlövészetben végül 2010. és 12. között az 5-6 kvalifikációs célkitűzésből 3 kvótát sikerült megszerezni az erre feljogosító eseményeken, így a londoni olimpián Csonka Zsófia, Sidi Péter és Bognár Richárd vehetett részt, ami Csonka részéről kettő, Sidinél három, míg Bognárnál egy versenyszámot jelentett. Versenyzőink összesen hat versenyszámban állhattak rajthoz, a célkitűzés 1 érem és 5-6 pont elérése volt. Az elért eredmény három VI. hely, 3 pont lett, amit Csonka Zsófia sportpisztoly 30+30 lövéses, Bognár Richárd a duplatrap és Sidi Péter a szabadpuska 120 lövéses összetett versenyszámban ért el. Sidi várt éremszerzése végül elmaradt, de a trió szereplése a pontszerzés tekintetében 100 százalékosnak mondható.

A felkészítést közvetlenül a felkészítő edzők és a szakcsoportvezetők irányították a szakmai vezető felügyelete mellett. Részt vettek az edzőtáborokban, a nemzetközi versenyeken és a keretedzéseken. 2011 áprilisától dr. Hammerl László fogta össze a szakágvezetők munkáját. A felkészülés időszakában a sportegészségügyi és tudományos téren a sportolókat dr. Kator Miklós keretorvos, dr. Lénárt Ágota sportpszichológus, Dankó Csaba gyúró segítette. A doppingellenes tevékenység terén minden feladatot elvégzett a szövetség. Kiutazó versenyzőik, edzőik elvégezték a kötelezően előírt, Antidopping Csoport által szervezett tanfolyamot.

A beszámoló a szponzorációval kapcsolatban kitér arra, hogy a sportlövészet csak akkor tud majd helyet kapni a médiában, ha a versenyrendszerükön változtatnak, vagy egy hosszú távú sportági népszerűsítő programot indítanak el, amihez jelenleg nincs anyagi fedezetük és nincsenek korszerű létesítményeik. Utóbbiak tekintetében nehezíti a felkészülést és a versenyszervezést a lőterek bezárása.

A MOB és az MSSZ kapcsolata jó. A szövetség megkapott minden információt a felkészülés és a kint tartózkodás alatt egyaránt. A kért adatokat, információkat, anyagokat határidőre mindig visszaküldték a MOB irodának. Klubjaik rendszeresen részesülnek a MOB által biztosított műhelytámogatásban, mely nélkül létük elképzelhetetlen lenne. A Gerevich ösztöndíjrendszer több sportoló, edző egyedüli bevételi forrása.

A jövőt tekintve fontos megjegyezni, hogy a sportlövészet szerepel azon, 14 nem TAO-s sportág között, melynek vezetőit október 25-én fogadta Orbán Viktor miniszterelnök. A találkozó utáni sajtótájékoztatón elhangzott: jövőre várhatóan 10-15 milliárd forintos közvetlen állami támogatásban részesülhet a 14 sportági szakszövetség – köztük a sportlövők –, ehhez fejlesztési koncepciókra, sportági stratégiákra van szükség.