Rövidpályás úszó-vb - Tájékoztató 100 nappal a budapesti

Az olimpiai bajnok Kós Hubertnek is szurkolhatunk a decemberi rövidpályás úszó vb-n

2024. 09. 02.
Megosztás

100 nap múlva december 10 és 15 között rendezik a budapesti Duna Arénában a 17. rövidpályás úszó világbajnokságot.

Rövidpályás úszó-vb - Tájékoztató 100 nappal a budapesti

Brent Nowicki, a Nemzetközi Úszó Szövetség ügyvezetõ igazgatója.

MTI, Máthé Zoltán

A Duna Arénában megrendezett sajtótájékoztatón részt vett Brent Nowicki, a Nemzetközi Úszó Szövetség ügyvezető igazgatója, aki elmondta, a 2017-es és a 2022-es magyarországi vb hatalmas siker volt.

"A Duna Aréna az a helyszín, ahová a világ úszócsaládja már hazajön, a világ egyik leggyorsabb medencéjét építették meg, amelyet az úszósportért rajongó nézők ezrei vesznek körül minden egyes nagy eseményen. Nem véletlen, hogy a legjobb versenyzők csak szuperlatívuszokban beszélnek Budapestről" - fogalmazott Brent Nowicki.

Rövidpályás úszó-vb - Tájékoztató 100 nappal a budapesti

Wladár Sándor, a Magyar Úszó Szövetség (MÚSZ) elnöke.

MTI, Máthé Zoltán

Wladár Sándor megjegyezte, 2017 óta ez lesz a 12. világverseny, amelyet a szövetség jelenlegi csapata szervez. Hozzátette, ezzel meglesz a "vizes Grand Slam", azaz a nagymedencés felnőtt és junior világbajnokság, valamint a rövidpályás világkupa mellett a rövidpályás világbajnokság is. Az elnök hangsúlyozta, a világbajnokságon leginkább a párizsi olimpián döntős sportolóktól, az ötkarikás aranyérmes Kós Huberttől, a negyedik Németh Nándortól, vagy éppen a rövidpályás specialista Szabó Szebasztiántól várják a legjobb egyéni eredményeket. A csapatot a novemberben sorra kerülő kaposvári országos bajnokságot követően jelölik ki.

Rövidpályás úszó-vb - Tájékoztató 100 nappal a budapesti

Szántó Dávid, a rövidpályás úszó-világbajnokság szervezõbizottságának ügyvezetõje.

MTI, Máthé Zoltán

Szántó Dávid, a vb szervezőbizottságának ügyvezetője elárulta, az esemény mottója a Hold Your Breath (Tartsd vissza a lélegzeted) lesz. Hozzátette, az eseményre már elindult a hivatalos jegyértékes, a belépőkhöz 1200 és 12 000 forint között lehet hozzájutni. A szervezők 2024 belépőt oktatási intézményeknek és gyerekekkel foglalkozó jótékonysági szervezeteknek ajánlanak fel.

Rövidpályás úszó-vb - Tájékoztató 100 nappal a budapesti

Cseh László olimpiai ezüst- és bronzérmes, világ- és Európa-bajnok úszó, a rövidpályás úszó-világbajnokság nemzetközi nagykövete. Jobbról Szántó Dávid, a vb szervezõbizottságának ügyvezetõje.

MTI, Máthé Zoltán

A vb nemzetközi nagykövete Cseh László olimpiai ezüst- és bronzérmes, világ- és Európa-bajnok úszó lesz.

"Mindig is szerettem a rövidpályás versenyeket. Egy kicsit másképp kell felkészülni rá, sokkal nagyobb szerepe van a rajtnak, a fordulóknak és a vízalatti munkának is. Ezek a viadalok voltak azok, amik felhívták a figyelmet arra, mennyi munkát kell ezekbe a dolgokba is befektetni" - fogalmazott a már visszavonult klasszis, aki jelezte, az olimpia évében sokan nem állnak le a játékok után, hanem csak december végén tartanak szünetet, így véleménye szerint sokan jó formában érkezhetnek majd Budapestre. - fogalmazott a már visszavonult klasszis, aki jelezte, az olimpia évében sokan nem állnak le a játékok után, hanem csak december végén tartanak szünetet, így véleménye szerint sokan jó formában érkezhetnek majd Budapestre.

Úszó ob

Hosszú Katinka.

MTI, Kovács Tamás

Magyarország a kezdetekben nem indult a rövidpályás világbajnokságokon, de 2000-ben Szabados László 200 m gyorson szerezte az első világbajnoki címet. Azóta további három magyar úszó állhatott fel a dobógó legmagasabb fokára. Bernek Péter 2014-ben 400 m gyorson, Gyurta Dániel 200 mellen (2012, 2014) és Hosszú Katinka 2012 és 2018 között 17 alkalommal hát, pillangó és vegyes úszásnemekben több távon. Összesen eddig 21 aranyérmet szereztek a magyar úszók. Minden esély meg van arra, hogy decemberben a szurkólok lelkes bíztatásával ez a szám emelkedjen.