Köszönjük bajnokok!

Köszönjük bajnokok!

2012. 06. 15.
Megosztás

A szórványmagyarság megsegítése érdekében szervezett Nemzeti Árverés záróeseményén a Champs Pub Clubban a kuratórium tiszteletbeli elnöke, Mádl Dalma asszony közvetlen szavakkal mondott köszönetet az olimpiai bajnoknak, ismert sportembereknek az értékes ereklyék árverésre történt felajánlásáért.

Arról a nemes kezdeményezésre emlékezett, hogy az öt éve kezdett akció során még csak 12 fiatalt fogadtak, de az idei tanévben már 47 mezőségi és moldvai csángó magyar fiatal bentlakásos iskolában tanulhat anyanyelvén, magyarul. Az árverésből befolyt 1.4 millió forinttal tovább folytathatják az akciót. Köszönjük bajnokok! mondta állította Dalma asszony befejezésként.

"Örömmel segítettünk, hiszen feladatunknak tekintjük, hogy olimpiai szolidaritással részt vállaljunk a társadalom erőfeszítéseiből. Nyelvünk megőrzésénél nincs nemesebb feladat" – mondta Nébald György, az Olimpiai Bajnokok Klubja elnöke, majd az árverésen gazdára talált ötkarikás fehér zászlót nyújtotta át, amelyet 77 olimpiai aranyérmes írt alá.

Az árverésre felajánlott további 56 ereklye közül a jelenlévők még jó néhányat átadtak. Így Magyar Zoltán, a labdarugó válogatott menedzsere azt a labdát, melyet a svéd csapatot legyőző Egervári legénység játékosai írtak alá, Steinmetz Barnabás a kapitány Kemény Dénes pólóját, Martinek János Szöulban, a lovaglásnál viselt sapkáját, Ihász Kálmán Vasas mezt, Varga János az utód, Komáromi Tibor világbajnoki mezét, Kökény Bea a kézilabda válogatatott egykori kapitánya a Fradi KEK győztes játékosainak autogrammal ellátott mezét nyújtotta át. Kovács Anti cselgáncs öltözetét, a judogit, Szabó Bence Barcelónában viselt sisakját, Berki Krisztián, Magyar Zoltán és a Ferencváros bajok tornászai által bekeretezett FTC mezt, Regőczy Krisztina saját kézzel vart kűr ruháját, Marian Cozma és a magyar valamint a horvát kézilabda válogatottak által aláirt labdát és a további relikviákat postán juttatják el a licitálás nyerteseinek.

Reggel József, a Nemzeti Árverés minden elismerést megérdemlő szervezője bemutatta a Vicén és Magyardécsén létesített bentlakásos kollégiumokat, beszélt a két kis település kulturális eseményeiről, amellyel az ott élők magyar identitásukat ápolják, erősítik. Mindez kiválón bizonyította a jelenlévő Nébald Györgyéknek, hogy nemes ügyet támogattak.