Sport - Barátság versenyek - Budapest

Három olimpia, három bronz – Kovács Edit 70 éves

2024. 06. 09.
Megosztás

Június 9-én lett 70 esztendős Kovács Edit háromszoros olimpikon, olimpiai bronzérmes, világbajnok tőrvívó, sportvezetőként a Magyar Vívó Szövetség főtitkára.

Kovács Edit 1954. június 9-én született Veszprémben. Kezdetben – talán kézilabdázó szülei példájára – a labdajátékok vonzották, mígnem 12 éves korában Tiszttartó Tibor, veszprémi vívómester a pástra nem csábította. A veszprémiekkel junior országos csapatbajnokságot is nyert. Jelentősebb sikereit az MTK színeiben érte el, miután az érettségit követően, 1973-ban a Vörös Meteorhoz igazol, a fúziót követően '90-ig a kék-fehérek vívója.

Sport - Nyári Olimpiai Játékok - Montreal

Budapest, 1976. június 11. A XXI. nyári olimpiára készülõ nõi tõr csapat tagjai: Bóbis Ildikó, Maros Magda, dr. Ságiné Rejtõ Ildikó, Kovács Edit és Kovácsné Tordasi Ildikó (b-j). MTI Fotó: Petrovits László

MTI, Petrovits László

Eleinte a párbajtőrben olimpiai bajnok Bárány Árpád, majd Szőcs Bertalan a mestere, 1976-tól a válogatottban Bay Béla, majd Kovács Tamás a szövetségi kapitánya.

Az 1976-os montréali, az 1980-as moszkvai és az 1988-as szöuli olimpián bronzérmes női tőrcsapatnak is tagja volt. Szöulban egyéniben 16. lett. Már Montreálban olyan legendás vívók alkották a csapatot, mint Tordasi, Bóbis és Rejtő Ildikó, valamint és Maros Magda.

Sport - Barátság Versenyek - Moszkva

Moszkva, 1984. július 18. Stefanek Gertrúd áll a dobogó legfelsõ fokán, mellette a második helyezett Kovács Edit (j) a nõi tõr egyéni versenyek eredményhirdetésén a Barátság Versenyeken. MTI Fotó: Petrovits László

MTI, Petrovits László

A világbajnokságon Stefanek Gertrúddal, Jánosi Zsuzsával és Tuschák Katalinnal ért a dobogó tetejére. Az 1984-es Barátságversenyen szintén aranyérmes lett.

Vívás - A nõi válogatott

Budapest, 1983. június 23. Kovács Edit, Gyõrffy Katalin, Stefanek Gertrúd, Jánosi Zsuzsa és Szõcs Zsuzsanna, az Ausztriában megrendezésre kerülõ Vívó Világbajnokságon résztvevõ magyar nõi válogatott csapat. MTI Fotó: Petrovits László

MTI, Petrovits László

1987-ben a lausanne-i világbajnokságon a győztes magyar női tőrcsapat tagja volt; háromszor ezüst-, kétszer bronzérmet szerzett együttesével. Kilencszeres magyar bajnok.

Sport - Nyári Olimpiai Játékok - Szöul - Csapatkép

Budapest, 1988. szeptember 1. Kovács Edit, Jánosi Zsuzsa, Szõcs Zsuzsa, Tuschák Katalin és Stefanek Gertrúd (b-j) vívók, a magyar olimpiai vívóválogatott tagjai. MTI Fotó: Németh Ferenc

MTI, Németh Ferenc

Aktív sportolói pályafutása után 1986-ban a Testnevelési Egyetemen vívó szakedzőként végez, majd a Vendéglátóipari Főiskolán másoddiplomázik.

Sportvezetőként a szöuli olimpia után a Magyar Vívó Szövetség szakfelügyelője, majd 1991 és 2001 között főtitkára. De dolgozott Berzi Sándor invitálására az MTK-ban a labdarúgók technikai vezetőjeként is, majd a Magyar Labdarúgó Szövetség Eseményszervezési Osztályának munkatársaként is. 2008-ban visszatér a pást mellé, a Törekvés SE utánpótlásedzője.

Sport - Vívó Világbajnokság - Kovács Edit

Róma, 1982. június 22. Kovács Edit tõrözõ, az ezüstérmes csapat tagja a vívó világbajnokságon. MTI Fotó: Ruzsonyi Gábor

MTI Zrt. Fotószerkesztõség, Ruzsonyi Gábor

Isten éltesse Kovács Editet!