Kovács Sarolta 17. lett, Földházi Zsófia 27.

Kovács Sarolta 17. lett, Földházi Zsófia 27.

2016. 08. 19.
Megosztás

Kovács Sarolta a 17. helyen végzett a női öttusázók között a riói olimpián, a szám másik magyar indulója, Földházi Zsófia a 27. pozícióban zárt.

Az új lebonyolítási rendszer szerint zajlott az öttusaverseny már Rióban is az olimpián, a vívás és úszás után került sor a vívás úgynevezett bónuszkörére, ahol további pontokat gyűjthetnek az indulók. A lovaglás következett ezután, végül helyi idő szerint 18 órakor a kombinált szám. A vívás nem sikerült túl jól a szám két magyar résztvevőjének: Kovács Sarolta 18. volt, Földházi Zsófia 33. Az úszás után mindketten előreléptek, a lovaglás után pedig Kovács a 13., Földházi a 30. helyről vághatott neki a kombinált számnak.

Előbbi az élről rajtoló lengyel Oktawia Nowacka mögött 63 másodperces hátrányról vághatott neki a záró duplaszámnak, utóbbi lemaradása jelentős volt: 153 másodperc. A világbajnoki címvédő Kovács Sarolta tartotta helyét az első lövészet után, de a második és a harmadik kör után visszaesett, végül a 17. pozícióban zárt összesítésben 1287 ponttal (májusi világbajnoki címét 1386 ponttal nyerte). Földházi Zsófia ellenben javítani tudott a záró számban, 1228 ponttal a 27. helyre lépett előre a végelszámolásnál.


„A lelkemet és a lábamat is újra kell építenem az előttem álló nagyobb pihenő során – mondta
Földházi Zsófia a kombinált szám után a mob.hu-nak. – Sajnos már tegnap elkezdődött ez a nap... Amiért jöttem, azt hazaviszem, ez pedig a tapasztalat, meg a szeretet, amit ad az öttusa-társadalom. Jó érzés volt úgy versenyezni, hogy támogattuk egymást. Úgy érzem, az adott helyzetből kihoztam a legtöbbet. Amennyit könnyet csorgattam, azzal a Balatont meg tudnánk tölteni. De mind hasznos volt, nagyon jó volt itt lenni, bízom benne, hogy az előttünk álló négy évet is ki fogom bírni kisebb-nagyobb bajok nélkül. Elfáradtam. Nem kedvezett a szerencse, akárhányszor felálltam. De ilyen az öttusa, egyszer fent egyszer lent. De kergetem tovább az álmomat, egyszer csak sarokba szorul.”

Az olimpiai bajnoki címet a Magyarországon készülő ausztrál Chloe Esposito szerezte meg 12:55.19-es idővel teljesítve a kombinált számot, összesítésben 1372 pontot gyűjtve. Az ezüstérmes – az idei vb után az olimpián is – a francia Elodie Clouvel lett 1356 ponttal, a bronzérem a lengyel Oktawia Nowacka nyakába került (1349 pont).

(Ilku Miklós jelenti Rióból, fotó: MOB/Szalmás Péter)