Mûkorcsolya és jégtánc Nagydíj Finnországban

A magyar műkorcsolya-páros közel a Grand Prix fináléhoz

2023. 11. 20.
Megosztás

A Pavlova Maria-Svatchenko Aleksei műkorcsolya-páros bronzérmes az ISU GP-versenyen. Nyolcaddöntős a magyar hajó a Star Sailors League Gold Cupon. Hét magyar érem a XIX. Hungarian Open légfegyveres sportlövő versenyen. Kós Hubert legyőzte a világcsúcstartó Léon Marchand-t 400 vegyesen. Izrael helyett Hollandia és Horvátország rendezi az olimpiai kvalifikációs vízilabda Eb-t januárban.

Mûkorcsolya és jégtánc Nagydíj Finnországban
MTI, Mauri Ratilainen

Műkorcsolya. A finnországi Espoo adott otthont az ISU Grand Prix-sorozat ötödik állomásának. A rangos nemzetközi eseményre meghívást kapott a Pavlova Maria-Svatchenko Aleksei kettős is. A világbajnoki bemutatkozásán márciusban hetedik magyar duó a rövidprogram után negyedik volt, a kűrben második lett, így összesítésben 186,19 ponttal a dobogó harmadik fokára állhatott fel. A hat állomásból álló GP-sorozatban minden páros két alkalommal lép a jégre, és a helyezésük alapján pontokat gyűjtenek. Mariáék a második kanadai GP-n a második helyen végeztek, és a finnországi harmadik helyükkel egy fordulóval a sorozat vége előtt az ötödik helyen állnak 24 ponttal. A hat GP-forduló összesített rangsorának első hat helyezettje indulhat a december 7-10-ig Pekingben rendezendő fináléban. A sorozat hatodik állomását a hétvégén (november 24-26.) rendezik Oszakában. Az ott induló párosok közül még négyen két olasz, egy-egy német és amerikai páros érheti be a magyarokat a pontversenyben. Ha az a verseny magyar szempontból jól végződik, akkor a páros indulhat a pekingi fináléban.

SSL vitorlas

Vitorlázás. A Berecz Zsombor vezette magyar együttes csoportelsőként jutott be a legjobb 16 közé a Star Sailors League Gold Cup elnevezésű versenyen, amely a vitorlázók csapat-világbajnokságának is tekinthető. A magyar csapatban a tokiói olimpián finndingiben ezüstérmes Berecz Zsombor a kapitány, a két kormányos a repülőhollandiban 14-szeres világbajnok Majthényi Szabolcs, illetve Bakóczy Róbert. A további tagok: a 470-es hajóosztályban olimpikon Goszleth Marcell, továbbá Németh Áron, Adorján Csaba, Lillik Ákos, Gyapjas Zsombor, Takácsy Levente és Tomai Balázs.
A Kanári-szigeteken zajló esemény döntőjében a Sámánok elnevezésű gárda a legjobb 32 között kapcsolódott be a küzdelembe, amely 56 nemzet csapatával indult, és minden résztvevő ugyanolyan SSL 47-es hajóval száll vízre. A négyes csoportokban négy futamot rendeztek, az utolsót dupla szorzóval számították be. Berecz Zsombor együttese a második és negyedik részversenyen is elsőként ért célba, így összesítésben 17 ponttal végzett az élen Tahiti (15 p), Finnország (11) és Bermuda (7) előtt. A nyolcaddöntőben a kiemelt Egyesült Államok és Argentína, valamint Malajzia lesz az ellenfél.

Open
hunshooting.hu

Sportlövészet. A Fehér úti lőtéren rendezték a XIX. Hungarian Open légfegyveres nemzetközi versenyt 17 nemzet lövőinek részvételével. Az idei versenyen a puskás Mészáros Eszter, az olimpiai kvótás Pekler Zalán, továbbá Péni István és a pisztolyos Major Veronika nem vett részt, ők a hétvégén kezdődő dohai világkupadöntőben érdekeltek.
A háromnapos viadalon a magyarok 1 arany- 4 ezüst- és 2 bronzérmet szereztek. A férfiak 10 méteres légpisztoly versenyszámában Tátrai-Fejes Miklós kiélezett csatában, 242.8 körös eredménnyel győzött, két tizeddel megelőzve a második helyezett dán Frederik Larsent. A férfiak 10 méteres légpuskás számában Vas Péter 249.6 körös teljesítménnyel a második helyen végzett, a győztes francia Bastien Destefanis 250.3 körös eredménnyel zárt. A nőknél Dénes Eszter harmadik lett 228.3 körrel, a számot a finn Viivi Kemppi nyerte meg 250.7 körrel. A légpuskás vegyes csapat Bajos Gitta, Vas Péter összeállításban ezüstérmes lett, miután az aranymérkőzésen 16-14-re kikapott a Clémentine Krumm, Brian Baudouin francia párostól. Vasárnap az úgynevezett open napon nem volt korosztályi megkötés, a felnőttek és a juniorok együtt versenyeztek. Férfi puskában a mindössze 18 éves Kálmán Bálint remekelt, az alapversenyben 629,7 körrel a legjobb volt, a nyolcas döntőben pedig 250,7 körrel zárt a második helyen a francia Bastien Destefanis (252,8 kör) mögött. Női pisztolyban az augusztusi vb-n légpisztolyban negyedik helyen végzett és ezzel ötkarikás kvótát nyert Fábián Sára Ráhel, illetve Jákó Miriam. Előbbi 576 körrel megnyerte az alapversenyt, a döntőben pedig 216,3 körrel lett harmadik, míg az alapot harmadik pozícióban záró Jákó (574 kör) a fináléban 236,4 kört ért el, amivel ezüstérmes lett.

Vizes vb - Kós Hubert aranyérmes 200 méter háton
MTI, Koszticsák Szilárd

Úszás. Kós Hubert az NC State meghívásos versenyen – amelyet 25 yardos medencében rendeztek – egyéni csúcsot döntött 200 és 400 vegyesen is. Az észak-karolinai viadalon az ASU színeiben úszó 20 éves magyar világ- és Európa-bajnok 200 yard vegyesen először úszott 1:40 percen belüli időt (1:39.26), amellyel megnyerte a számot. A verseny második napján csapattársát, a világcsúcstartó Léon Marchand-t megelőzve nyerte meg a 400 yard vegyest, 3:35.82-es ideje a hatodik leggyorsabb úszás yardos medencében. Ezt követően megnyerte a 100 hátat is 44.37 másodperccel.

Polós öröm
waterpolo.hu

Vízilabda. Sikerült beugrókat találni a palesztin támadások után háborúba süllyedő Izrael helyett: a 2024 januárjára tervezett Európa-bajnokságot így két országban, három városban játsszák le. A férfiak tornájának január 4. és 16. között Dubrovnik és Zágráb, a nőkének 5-től 13-ig Eindhoven ad otthont – közölte pénteken a vizes sportokat tömörítő európai szervezet (LEN), amely november 2-án jelentette be, hogy a háborús helyzet miatt nem Izraelben rendezik az olimpiai kvalifikációs Eb-t.
A férfiaknál megtartják az eredeti időrendet, azaz a csapatoknak egy-egy meccs után lesz mindig pihenőnapjuk, így 13 napon át zajlik az Eb, a nőknél ugyanakkor az első négy játéknap lemegy egyben, és csak aztán jön szünnap, s összesen kilencnapos lesz az esemény. A férfiaknál a magyar csapat végig a fővárosban marad, ahol a Mladost-uszodában rendezik a meccseket. Az egyenes kieséses szakasz már Zágrábban lesz, míg a 9-16. helyért zajló szakasz érintettjei játszanak majd az Adria partján.
A nők Eindhovenben a Pieter van den Hoogenband-komplexumban küzdenek majd, abban a létesítményben, amelyben 2012-ben az első januárra kiírt Eb-t rendezték. A világbajnoki címvédő férfiak Georgiával, Olaszországgal és Görögországgal szerepelnek azonos négyesben, míg a nők a hollandokkal, a horvátokkal és ugyancsak a görögökkel találkoznak a csoportkörben.
Az eredeti kiírás szerint az Eb-n egy-egy párizsi indulási jog talál gazdára, de a magyar férfiak a nyári, fukuokai vb-címükkel már megszerezték a kvótát. A párizsi jegy hivatalosan az Európa-bajnoknak jár, vagy a legmagasabban rangsorolt még nem kvalifikált együttesnek. A nőknél a házigazda hollandok és spanyolok rendelkeznek kvótával, így a magyaroknak a görögök és az olaszok előtt kell végezniük. Ha ez nem jön össze, akkor a februári, dohai vb-n nyílik még egy esély kvótaszerzésre.