Sport - Budapesti Honvéd-Újpesti Dózsa NB I-es labdarúgó m

Kozma Mihály 75 éves

2024. 09. 01.
Megosztás

75 éves lett Kozma Mihály (balra) olimpiai ezüstérmes labdarúgó, a Honvéd edzője, szakosztályvezetője, a Kispest-honvéd FC igazgatója.

Sport - Bp. Honvéd - Békéscsaba labdarúgó-mérkõzés

Budapest, 1978. március 8. Kerekes Attila (b, Békéscsaba) és Kozma Mihály (j, fehér mez) harca a labdáért a Bp. Honvéd Békéscsaba NB I-es labdarúgó-mérkőzésen Kispesten, melynek végeredménye 2:0.

MTI/Németh Ferenc

Kozma Mihály 1949. szeptember elsején született a Szeged melletti Tápén. 1968-ban érettségizik, de előtte egy évvel már a szegediek színeiben a Haladás ellen bemutatkozik az élvonalban. 1969 és '84 között rövid belgiumi kitérővel – 1981-82-ben kupagyőzelmet is ünepelt – a Budapesti Honvéd játékosa, csatár poszton. A Honvéddal kétszeres magyar bajnok. 386 magyar bajnoki mérkőzésen 235 alkalommal volt eredményes; háromszoros magyar gólkirály.

Sport - Labdarúgás - Budapesti Honvéd-Újpesti Dózsa

Budapest, 1969. augusztus 16. Kozma Mihály belövi a Budapesti Honvéd egyenlítő gólját az Újpesti Dózsa kapujába az NB I-es mérkõzésen a kispesti stadionban. A mérkőzés végeredménye: 1:1. Balra, Tichy Lajos (örül), Szentmihályi Antal kapus (ül) és Dunai III. Ede.

MTI/Pálfai Gábor

1969 és '75 között 17 mérkőzésen bújt a magyar válogatott mezébe. 1968 balszerencsét hozott, miután egy combsérülés miatta lemaradt a mexikói olimpiáról. 1972 viszont már sikeres esztendő számára, tagja a Münchenben olimpiai ezüstérmes és a Belgiumban Európa-bajnoki negyedik helyezett magyar együttesnek is.

Sport - A XX. olimpiai játékok - Labdarúgás

München, 1972. szeptember 10. Az érmet nyert labdarúgó válogatottak a dobogón a győztes lengyel csapat tiszteletére felhangzó himnuszt hallgatják a torna eredményhirdetésén a XX. Nyári Olimpiai Játékokon Münchenben. Az ezüstérmes magyarok balról jobbra: Géczi István, Szűcs Lajos, Dunai II Antal, Váradi Béla, Kozma Mihály, Bálint László, Kű Lajos, Juhász Péter (takarva), Dunai Ede, Vépi Péter, Tóth Kálmán, Kocsis Lajos, Páncsics Miklós.

MTI/Petrovits László - Radó László

1988-ban a TF-en szakedzői diplomát szerez. Edzői pályája során 1984-től a Honvéd, majd a Kispest-Honvéd edzője, utánpótlásedzője, vezetőedzője. Eredményes sportvezetőként is: 1986-tól a labdarúgó-szakosztály vezetője, 1991-től a Kispest-Honvéd FC igazgatója.

Labdarúgás - 100 éves a Budapest Honvéd Futball Club

Budapest, 2009. augusztus 7. Balról az egykori labdarúgók: Kozma Mihály, Esterházy Márton, Garaba Imre, Komora Imre volt edző, Horváth László, a Kispesti Labdarúgást Támogató Egyesület elnöke, Szurgent Lajos, Faragó Lajos, Kiss Zsolt, a Honvéd volt tulajdonosa, Rákóczi László és Vági István egykori edző részt vesz a Budapest Honvéd Futball Club alapításának 100. évfordulója alkalmából rendezett centenáriumi ünnepségsorozaton a Bozsik József Stadionban.

MTI/Illyés Tibor

Testvére, György és Zoltán szintén az élvonalban játszott.

Isten éltesse Kozma Mihályt!