Julio Maglione: A magyarok jó úton járnak

Közös pont a pást

2019. 07. 04.
Megosztás


Alig egy hét és kezdődik a budapesti vívó világbajnokság, ősszel pedig az öttusázóké. A vívószövetség képviseletében Boczkó Gábor sportigazgató járt a MOB székházában sportági konzultáció keretében; az öttusaszövetséget Bretz Gyula elnök, Gallai István főtitkár, Martinek János és Kállai Ákos férfi és női, valamint junior szövetségi kapitány képviselte.

Az öttusa-sportvezetők beszámoltak a tokiói felkészülésről, kvalifikációról. Az oda vezető úton jelenleg 5-6 férfi és női versenyző készül az Európa-bajnokságra, ahol az első nyolc kvalifikálhat az olimpiára. A szakmai terv szerint az Eb-n vagy a budapesti vb-n szeretné a sportág megszerezni a 2-2 tokiói kvótát; ezután a világranglista alapján lehet még indulási jogot szerezni a játékokra.

A világbajnokság szervezésének szakmai része jó úton halad, a résztvevő országok száma is egyre gyarapodik. Sokat jelent a laser run vb egyidejű lebonyolítása, ahol az U13-as korosztálytól egészen a szeniorokig több korosztályt is megversenyeztetnek. A helyszínnel kapcsolatban vannak még lemaradások, de érezhető a jó irány. Már „úton van" a 6 pályás, 25 méteres uszoda. A Kincsem Parkban közel 3000 ezer ember néző számára tudnak majd elhelyezést biztosítani, a létesítmény „igazi" öttusastadionná válhat.

A pást világklasszisai július közepén Budapesten gyűlnek össze seregszemlére. Boczkó Gábor sportigazgató elmondta, a szervezés a finisbe érkezett. A SYMA Csarnok elrendezése a riói olimpia vívóeseményeihez lesz hasonló, és komoly showműsorral várják majd a kilátogatókat. Sajnos a vb-győzelem sem jelent automatikus kvalifikációt az olimpiára, de a pontgyűjtésben igen komoly szerepe lesz a reménybeli jó szereplésnek. A közelmúltban rendezett düsseldorfi Eb-n a magyar vívók négy érmet szereztek, de aranyat nem.

Tokióra vonatkozóan Boczkó Gábor elmondta, hogy körülbelül 10 sportolói kvótával számolnak ideális, reális esetben (férfi és női kard-, férfi párbajtőrcsapat, valamint női tőrben egy egyéni indulási jogból tevődnek össze). A csapatkvalifikáció három egyéni indulási jogot ad, elvárás az éremszerzés.

Az utánpótlás erős, mind az Eb, mind a junior vb eredményes volt. A szövetség 3-4 évvel ezelőtt kezdte el a sulivívás programját, mellyel a fiatal, általános iskolás korosztályt próbálják becsábítani a sportágba és az egyesületekbe. Sokan kezdik így el a vívást, viszont 15-20 éves kor között nagy a lemorzsolódás. Bár a sportág minden korosztályban népszerű, a veterán versenyeken is igen nagy számmal szerepelnek a sportolók.

Létesítmények vannak, bár igény lenne egy 70 pástos, minden feltételnek megfelelő, korszerű létesítményre is. Annál is inkább, mert az öttusával kell olykor osztozkodni, akikkel amúgy jó és kölcsönös a kapcsolat. Rio óta a szakvezetés nagyobb hangsúlyt fektet arra, hogy mind egészségügyi ellátásban, mind felkészítésben a lehető legtöbb mindent biztosítsa a válogatott sportolók számára. Jó úton haladnak, de még messze vannak a magyar viszonyok az olasz és orosz válogatottakhoz képest.

Elindult a TF-n a felsőfokú edzőképzés. Zsűriből hiány van, de a szövetség minden tőle telhetőt megtesz, hogy segítse a szakembereket a nemzetközileg is elismert licence megszerzésére.

(MOB, fotó: MOB/Szalmás Péter)