Kulcsár Krisztián: Látjuk a hazai úszósportban a biztató jövőt!

Kulcsár Krisztián: Látjuk a hazai úszósportban a biztató jövőt!

2017. 12. 21.
Megosztás


Alapításának 110. évfordulóját ünnepelte a Magyar Úszó Szövetség december 19-én. Ennek alkalmával immár ötödik alkalommal iktatták be a sportág nagyságait a Magyar Úszó Hírességek Csarnokába, valamint elismerést kaptak 2017 hősei. Az esztendő sikereit Kulcsár Krisztián, a MOB elnöke is méltatta. „2017 a magyar úszósport és az idén 110 éves Magyar Úszó Szövetség számára is meghatározó, emlékezetes esztendő marad” - kezdte beszédét az olimpiai ezüstérmes, világbajnok sportvezető. Mint Wladár Sándor elnök emlékeztetett: csak ebben az évben 65 érmet szereztek úszóink, ami „fenomenális teljesítmény”.

„Nyugodtan mondhatom, hogy az egy négyzetméterre jutó aranyérmesek száma még sohasem volt olyan magas, mint most ebben a bálteremben. Azaz méltán és magabiztosan mondhatjuk, hogy az úszás a magyar sport aranyfedezete” – fogalmazott Wladár Sándor, aki szerint Magyarország „a zsenik földje”, ahol sokkal gyakrabban bukkannak fel fantasztikus klasszisok, mint más, a miénkhez hasonló méretű országokban.

Az elnök kiemelte: Ha a világban uralkodó törvényszerűségekből indulunk ki, akkor az, hogy a világhatalmak közé tartozunk, egyáltalán nem magától értetődő. Hogy olimpiák, világbajnokságok, Európa-bajnokságok éremtábláin egy tízmilliós ország simán pariban van olyan nagyhatalmakkal, mint az Egyesült Államok, Ausztrália, Kína, Oroszország, és rendszeresen megelőz olyan nemzeteket, mint Olaszország, Franciaország, Nagy-Britannia, Brazília, Kanada, Japán, hogy csak a leggazdagabbakat, legnépesebbeket említsem.”

Wladár Sándor emlékeztetett rá: „Csak az idén a világbajnokságokon és az Eb-ken 28 arany-, 25 ezüst- és 12 bronzérmet, az mindösszesen 65 érmet szereztek a magyar úszók. „Ne szerénykedjünk: ez fenomenális teljesítmény volt! Ez is mutatja, felbecsülhetetlen az az érték, amely megteremtődött az évtizedek során, felbecsülhetetlen az a tudás, ami megvan bennetek, az edzők fejében, amely azzá teszi a magyar úszósportot, amivé.”

Kulcsár Krisztián, a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke is kiemelte a vizes világbajnokságot, és gratulált a szervezőknek a fantasztikus rendezésért, egyúttal ígéretet tett arra, hogy a MOB mindent meg fog adni a magyar úszóknak a sikeres ötkarikás felkészüléshez. Külön megemlítette Gyurta Dánielt, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság sportolói bizottságának magyar tagját, akivel – mint mondta – rengeteg munkát végeznek az olimpiai mozgalomban.

„2017 a magyar úszósport és az idén 110 éves Magyar Úszó Szövetség számára is meghatározó, emlékezetes esztendő marad. Olimpia számban nyert világbajnoki aranyérmek felét Ti az úszók hoztátok. Ezzel a mondattal el is értünk a nyári, vizes vb-hez, ahol 9 éremmel, köztük a már említett 2 arannyal a nemezetek közt 9. helyen zártunk. Sikereitek felsorolását tudom tovább folytatni: a hétvégén lezárult rövidpályás Európa-bajnokságon Magyarország a nemzetek közt 2. lett 13 éremmel, köztük 8 arannyal. Hosszú Katinkának pedig külön gratulálok, aki a budapesti világbajnokságon begyűjtött 2 arany mellé itt még 6-ot nyert. De látjuk a bíztató jövőt is: Gratulálok a fiataloknak, akik junior világbajnokságon Indianapolisban indultak, mert Magyarország legjobb európai nemzetként, 5 arany-, 8 ezüst- és 3 bronzéremmel a 4. helyen zárta a nemzetek rangsorát, a győri EYOF-on pedig 15 érem (4 arany, 5 ezüst, 6 bronz) volt a magyar termés. A budapesti és balatonfüredi FINA vizes világbajnokság megrendezése, tényleg világraszóló siker volt. Megmutattunk a világnak, hogy milyen házigazda Magyarország, milyen magas szakmai színvonalon tudunk nagy versenyt rendezni, hogyan tudunk több ezer embert vendégül látni. Ezt a vb-t már a BUD2024 pályázat jegyében pályáztuk meg – emiatt is sajnálatos a visszalépésünk, mert kiváló ajánlólevél lett volna a NOB felé a közvetlenül a döntés előtt. Gratulálok Fürjes Balázsnak kormánybiztosnak a létesítményért, Seszták Miklós fejlesztési miniszternek és Szántó Évának a szervező bizottság vezetőjének a szervezésért, és természetesen a nemzetközi vonalon jelentkező ráncokat elsimító Gyárfás Tamásnak. A Magyar Úszó Szövetség élete a sikerek ellenére nem volt viharoktól mentes. Ez volt az az év amikor kétszer is sor került elnökválasztásra is: Bienerth Gusztávot az elnöki székben a vb után az Wladár Sándor követte. Én ezekben az eseményekben sem rosszat sem kritizálni valót nem látok – de ha látnék sem mondanám: a MOB a sportágak belügyeibe nem szól bele. Én azt látom, hogy a MÚSZ egy olyan civil szervezet, aminek rendben működik az immunrendszere. És a lényeg: a magam részéről adottnak látom a feltételeket arra, hogy megtörténjen a megbélés és csak biztosítani tudom az úszótársadalmat a felől, hogy a MOB minden tőle telhető segítséget megad a sikeres felkészülés és az eredményes versenyzés érdekében. Öröm és megtiszteltetés nekem személyesen, hogy Gyurta Dánival együtt dolgozunk a nemzetközi olimpiai mozgalomban. Annak aki nem tudná, elmondom: kiváló nagykövete ő nemcsak az úszósportnak, hanem Magyarországnak, a magyar sportnak is. És ha már sportdiplomácia akkor gratulálok a legújabb sikerhez, nevezetesen, hogy Budapesten rendezik a LEN éves kongresszusát 2018 júniusában” - mondta Kulcsár Krisztián, majd gratulált az idén 110 éves Magyar Úszó Szövetségnek.

Szabó Tünde sportért felelős államtitkár köszöntőjében arról beszélt, hogy az év vége mindig alkalmas az értékelésre. „Az uszodákban zajló óriási munkának és a kimagasló magyar sportdiplomáciának köszönhetően a magyar úszósport és egész Magyarország 2017-ben mérföldkőhöz érkezett, hiszen soha olyan nagyszabású világversenynek nem adott még otthont hazánk, mint amilyen az idei vizes világbajnokság volt” – emlékezett vissza a nyári budapesti, illetve balatonfüredi vb-re. Felidézte, hogy Julio Maglione, a nemzetközi szövetség elnöke a záróünnepségen a FINA története legjobb világbajnokságának minősítette a magyarországit.

„Mindez azt bizonyítja, hogy összefogással, a közös cél érdekében együtt dolgozva a magyarok számára nincs lehetetlen, és nincs lehetetlen a magyar úszósport számára sem – hangsúlyozta. – A magyar úszósport évről évre hozza az újabb és újabb sikereket és bizonyítja, hogy a magyar úszók és szakembereink a világ legjobbjai közé tartoznak. Így joggal mondhatjuk, hogy Magyarország igazi nagyhatalomnak számít a világ egyik legnépszerűbb sportágában. A magyar úszósport igazi hősöket adott a világnak, olyan kiválóságokat, akiknek a neve örökre bekerült az egyetemes sporttörténelembe. Az úszók nagy családja tehát méltán ünnepelhet, és hogy ez a sikeres év összeforr a Magyar Úszó Szövetség fennállásának 110. évfordulójával, még felemelőbbé teszi az ünnepünket" – fejezte be beszédét az egykori olimpiai ezüstérmes úszó.

A beszédeket követően iktatták be a Hírességek Csarnokának legújabb öt tagját, akikről egy-egy kisfilmben emlékeztek meg. Az ötödik beiktatás során két olimpiai bajnok legenda, Csik Ferenc és Novák Éva posztumusz került a pantheonba, míg a helyszínen Sydney bajnoka, Kovács Ágnes, az edzők közül Kovácshegyi Ferenc vehette át a halhatatlanoknak járó szobrot, a Média-díjat pedig a Magyar Rádió korábbi legendás kommentátora, Török László kapta meg.

Ezután következett ama bizonyos 65 éremnek az elismerése: először az elmúlt évben minden korábbi rekordot megdöntő junior sportolók szólíttattak színpadra, akik a medencében mind a netanyai Európa-bajnokságon (11-8-2), mind az indianapolisi világbajnokságon (5-8-3), nyíltvízen pedig a marseille-i Eb-n (2-2-3) minden idők legjobb magyar szereplését produkálták.

Majd következtek a felnőttek, az örökkön feledhetetlen budapesti világbajnokság (2-4-2) dobogósai, illetve a múlt heti koppenhágai rövidpályás Eb-n (8-3-2) parádézó kiválóságok.

Természetesen volt, aki folyamatosan le-fel járkált a színpadra, hiszen például a két legnagyobb tinitehetség, Milák Kristóf és Németh Nándor három esemény kapcsán is érdekelt volt (érmesek voltak mindkét juniorviadalon, és a felnőtt vb-n is). Persze, a legjobb az volt, amikor a gála végén valamennyi kitüntetett még egyszer fellépett a reflektorfénybe egy nagy közös fotó erejéig (igaz, akadtak néhányan, akik nem voltak jelen, Hosszú Katinka például még mindig versenyez, most Lausanne-ben, meglehet, ha mindenki eljön, nem fértek volna el a színpadon...).

Fantasztikus látványt nyújtottak ők, akik Magyarországot 2017-ben is az úszósport világhatalmai közé emelték.

(MÚSZ-MOB, fotó: MÚSZ/Derencsényi István)