012

Labdarúgó-kupa, Aranycsapat-megemlékezés, olimpiai nevelési megbeszélés az akadémia heti programjában

2023. 04. 06.
Megosztás

Sűrű időszakon van túl a Magyar Olimpiai Akadémia, az elmúlt egy hét összefoglalója következik.

2023. március 31-én, pénteken délelőtt rendezték meg a Budapest XX. Kerületi Hajós Alfréd Általános Iskolában az immár XVII. Fehér Miklós Kupát, az olimpiai bajnokok és sportvezetők neveit viselő általános iskolák teremlabdarúgó-bajnokságát, a II. korcsoportos (3-4. osztályos) diákok részére.

A résztvevő csapatokat és vendégeket Őrfi Krisztina intézményvezető köszöntötte. Ismertette Fehér Miklós pályafutását, majd felkérte Győr Bélát, a Magyar Olimpiai Akadémia főtitkárát, hogy köszöntse a résztvevőket. A főtitkár megköszönte az intézményvezető-asszonynak, hogy az eddigi mind a 17 alkalommal megrendezte a labdarúgó-tornát, utolsó alkalommal hivatalosan, mert másnaptól nyugállományba vonul A vírus miatt az elmúlt három évben elmaradt a torna, így örömét fejezte ki a főtitkár amiatt, hogy újra találkozhatott a labdarúgókkal és tanáraikkal. Külön emlékezett a torna névadójára, aki a Benfica egyik legendája lett, akinek szobrot is állítottak az egyesület stadionjában. A köszöntések után a vendégek, a résztvevő csapatok és az iskola osztályainak képviselői elhelyezték a megemlékezés virágait Fehér Miklós képe előtt.

A Fehér Miklós Kupát idén a Gödöllői Hajós Általános Iskola vihette haza. Az érmeket és kupákat – amelyet a MOA biztosított a rendezők részére – Botka Endre, a Ferencváros válogatott labdarúgójától vehették át délután a helyezett csapatok.

A torna végeredménye:

1. Gödöllői Hajós Alfréd Általános Iskola

2. Budapest XX. kerületi Hajós Alfréd Általános Iskola

3. Budapest XX. kerületi Gyulai István Általános Iskola

4. Ószőlői Papp Bertalan Általános Iskola, Tiszaföldvár

5. Szőnyi Bozsik József Általános Iskola

6. Nógrádi Dr. Hesz Mihály Általános Iskola

7. Újpesti Bene Ferenc Általános Iskola

Gólkirály: Balogh Dávid (Szőnyi Bozsik József Általános Iskola)

Legjobb kapus: Kapás-Harangi László (Budapest XX. kerületi Hajós Alfréd Általános Iskola)

Fehér Miklós Kupa Pe hajós 20230331

Pénteken délután Puskás Ferenc 96. születésnapjára és az Aranycsapat többi legendás tagjára emlékeztek a Kárpátia Sport Polgári Társulás, az Aranycsapat Testület és az MTK szervezésében a Szent István Bazilika Altemplomában. A Kárpátia Sport Polgári Társulás vezetője, Pallag György szervezésében Felvidékről 60 gyermek is tiszteletét tette a világhírű labdarúgó sírjánál, valamint megtekintették a Bazilika templomterét is.

A megemlékezésen beszédet mondott Deutsch Tamás, a Magyar Olimpiai Bizottság alelnöke, Lomnici Zoltán, az Aranycsapat Testület elnöke és Győr Béla, a Magyar Olimpiai Akadémia főtitkára. Az Aranycsapatról és a Bazilikáról pedig Millisits Máté történész mesélt érdekességeket. Győr Béla az Aranycsapat katona olimpiai bajnokairól beszélt, rámutatott arra is, hogy a csapatból, akik a Budapesti Honvéd labdarúgói voltak, mind a heten hivatásos katonák voltak. A külföldre távozott négy labdarúgó rendfokozatát az ország elhagyása után elvették. Puskás Ferenc és Czibor Zoltán a hazaköltözése után visszakapta rendfokozatát, Puskás Ferenc halála után posztumusz dandártábornok lett. Lóránt Gyula és Kocsis Sándor a Magyar Olimpiai Bizottság és a Magyar Olimpiai Akadémia kezdeményezésre, az újra temetésük alkalmával visszakapták rendfokozatukat és a honvédelmi miniszter posztumusz előléptette mindkettőjüket. Így Lóránt Gyula őrnagy, Kocsis Sándor alezredes lett. Nagy megtiszteltetés volt Győr Bélának, hogy hivatásos honvéd alezredesként, Hende Csaba honvédelmi miniszter felkérésére ő olvashatta fel Kőszegen, Lóránt Gyula újratemetésén a rehabilitálást, az előléptetést, és adhatta át az özvegynek az erről szóló dekrétumot. A megemlékezés végén a MOB és a MOA koszorúját Győr Béla, Deutsch Tamás, Lomnici Zoltán, Pallag György, Szabó László, a Magyar Paralimpiai Bizottság elnöke és Takács Tibor, a Nagy Béla HE elnöke helyezték el Puskás Ferenc sírjánál.

Puskás Acs megemlékezés Szt I baz 20230331 2

Április 3-án a MOB tanácstermében a MOA olimpiai nevelési munkacsoportja meghívott vendégek bevonásával tartott megbeszélést. Győr Béla köszöntötte a résztvevőket, majd Szijj Lilla, MOA-tanácstag, a tanács olimpiai nevelési projektjének vezetője adott tájékoztatást a projekt eddigi eredményeiről és jövőbeni feladatairól. A megbeszélés alapján az elkészült kerettantervbe a gyakorlati rész beépítését, a mentortanári rendszer, valamint újabb tanárok és iskolai körök bevonását határozták el a projektben résztvevők. Ennek érdekében a Magyar Diáksport Szövetséggel, a Sportiskolák Országos Szövetségével, a Testnevelési Egyetemmel is szorosabb együttműködést kezdeményez a MOA.

(MOA/GyB; fotó: MOB-Média, Hajós, Kárpátia)