Lapátot ragadtak olimpikonjaink

Lapátot ragadtak olimpikonjaink

2022. 10. 03.
Megosztás

A közeg maradt, a sportág változott, lapátot ragadtak úszóink. Október első hétvégéjén rendezték meg a Dunai Regattát, ahol az egyetemek és főiskolák sárkányhajó-versenyébe ezúttal olimpikonjaink is beszálltak – mármint a hajóba.

Az eddigiektől eltérően idén két napon át tartott a híres regatta, melynek szombati versenynapján mérhették össze az erejüket a magyar felsőoktatási intézmények diákjai nyolcas evezőben, illetve sárkányhajóban. Előbbi apropóján a szervezők köszöntötték az 50 évvel ezelőtt Münchenben 7. helyen végzett férfi nyolcasegységet, de az utóbbi viadala sem múlt el olimpiai vonatkozás nélkül.

Idén az egyetemistákhoz csatlakozott egy úgynevezett All Star csapat is, melynek hajójában a sajtó képviselőin kívül – köztük Németh Balázs, a 2023-as atlétikai vb-ért felelős Budapest 2023 Nonprofit Zrt. vezérigazgatója – olyan, jelenlegi és egykori élsportolók kaptak helyet, mint az olimpiai bajnok Szabó Gabriella kajakos és Gyurta Dániel úszó, valamint az olimpiai ezüstérmes Rasovszky Kristóf, illetve a nyári budapesti vizes világbajnokságon váltóban szintén ezüstérmet nyert Olasz Anna nyílt vízi úszók. Bár az időjárás lehetett volna kegyesebb is, de azt már az újkori olimpiák atyja, Pierre de Coubertin is megmondta, hogy nem a győzelem, hanem a részvétel a fontos. Így ennek rendje és módja szerint alakult a végeredmény, de mondhatjuk úgy is, az All Star csapat „hagyta nyerni” a diákságot.

A partról nézve a sárkányhajózás laza kis csuklógyakorlatnak tűnhet, de senkinek ne legyenek kétségei afelől, hogy még a legharcedzettebb sportolókat is rendesen megmozgatta ez a szombat délutáni regatta. Ugyan kedvenceink nyakába most érem nem került, de az élmény kárpótolta őket. A Kopaszi-gátnál partot érve pedig már fogalmazták is az edzéstervet a jövő évi Dunai Regattára, hiszen mindenképpen revansot követel az elért eredmény. Így az ismert film címe után szabadon mi csak annyit mondanánk: jövőre, veletek, ugyanitt!

(Képek: Nemzeti Sportügynökség Nonprofit Zrt.)