Lausanne-ban tanácskoztak a nemzeti olimpiai bizottságok

Lausanne-ban tanácskoztak a nemzeti olimpiai bizottságok

2019. 09. 20.
Megosztás


A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) 2019. szeptember 18-19-én tartotta nemzeti olimpiai bizottságok európai regionális fórumát a látogatók előtt frissen megnyitott, vadonatúj székházában a svájci Lausanne-ban.

A kontinentális fórumok közül elsőként az európai csapatvezetők, szakemberek számára szervezték meg az eseményt, amely különösen fontos témákat feszegetett a tokiói nyári olimpia előtt 10 hónappal. A Magyar Olimpiai Bizottságot Dósa Viktória és Tor Tamás nemzetközi főmunkatársak képviselték.

James Macleod, a NOB olimpiai bizottságokkal való kapcsolattartásért felelős igazgatója kiemelte, a jövőben sokkal jobban szeretnének támaszkodni az olimpiai bizottságok tapasztalataira, megfigyeléseire az olimpiai játékok szervezésekor, annak érdekében, hogy a sportolók és a csapatok igényeit még jobban szem előtt tudják tartani. A fórum megrendezésének éppen az volt a legfőbb célja, hogy a résztvevő olimpiai bizottságok megosszák egymással, illetve a NOB és a Tokyo 2020 szervezőbizottság jelen lévő szakembereivel tapasztalataikat, észrevételeiket, kritikáikat, illetve saját megoldási javaslataikat is.

Az olimpiai bizottságok nagyobb mértékű bevonása a szervezési fázisba az együttműködésnek fontos és igen hasznos formája. A fórum ugyanis az olimpiai bizottságok visszajelzései alapján kizárólag a fennálló vitás kérdéseket, tervezési hibákat, illetve az olimpiai csapatok helyszíni működését akadályozó tényezőket helyezte a fókuszba, minden funkcionális területet érintve. A legtöbb észrevétel a tokiói szállás lehetőségeket, a logisztikát és a vámügyeket, a hivatalos létesítmények közti közlekedést és az olimpiai játékok alatti doppingellenőrzést érintő kérdésekben fogalmazódott meg.

A résztvevő európai szakembereknek lehetősége volt megtekinteni az új NOB székházat, amely – a szervezet szerint – a világ talán leginnovatívabb épülete jelen pillanatban a környezetbarát és fenntartható megoldások terén. A ház minden szegletét és funkcióját hosszas egyeztetés és tervezés után alakították ki, amelynek köszönhetően a belső kialakítás során is számtalan meglepő megoldást alkalmaztak. Ilyen például az önmagát szabályozó világítás, árnyékolás, fűtés-hűtés, de a hatalmas, egybenyitott terek is, ahol a dolgozók – akár naponta – szabadon eldönthetik, hogy aznap melyik emeleten, melyik íróasztalnál szeretnének dolgozni.

A fórum időpontjával egybeesett a 2020-as Lausanne-i 3. Téli Ifjúsági Olimpiai Játékok lángjának Svájcba érkezése, amelyet a NOB székházban fogadott Thomas Bach elnök.

(MOB, fotó: MTI, MOB)