Lehet-e ’88 után ismét Calgaryban téli olimpia?

Lehet-e ’88 után ismét Calgaryban téli olimpia?

2018. 07. 24.
Megosztás


A Nemzetközi Olimpiai Bizottság tisztviselői is részt vesznek azon a vitán, melynek témája a 2026-os téli olimpia Kanadában való lehetséges megrendezése.

A Calgary Kereskedelmi Kamara épületében kerül megrendezése a kamarai tagok és a nyilvánosság részvételével az a vitafórum, melynek témája a 2026-os téli játékok nevezett városban történő megrendezése. Az eseményen, mely a „Beszélgetés a Nemzetközi Olimpiai Bizottsággal” címet viseli, részt vesznek a NOB képviselői, az olimpiai játékok ügyvezető igazgatója, Christophe Dubi és Hannah Burns promóciós vezető, továbbá a Calgary Kereskedelmi Kamara elnöke és ügyvezetője Sandip Lalli, valamint Scott Hutcheson, a „Calgary 2026” elnöke is. A kétórásra tervezett megbeszélést nyilvános vita követ majd.

„Pillanatnyilag Calgary ott tart a folyamatban, hogy kandidáljon-e a 2026-os téli olimpia és paralimpia megrendezésére” – jelentette ki a kamara. Amíg ez a folyamat zajlik, ez az esemény egy remek lehetőséget teremt arra, hogy a NOB képviselői nyílt és világos beszélgetést folytassanak az üzleti élet képviselőivel, akik így tájékozódhatnak az ajánlattételi eljárást befolyásoló tényezőkről. Az esemény azért is kulcsfontosságú, mert a pályázással kapcsolatban novemberben tartanak majd népszavazást; a két fél a „Yes Calgary 2026”, valamint a „No Calgary”. Ahogy közeledik a voksolás, a kampány is egyre fokozódik. A NOB reméli, hogy a nyilvános vita hozzájárul majd a calgary-i lakosok aggályainak megszüntetéséhez, hiszen a város 1988-ban már egyszer otthont adott a téli játékoknak.

Bár a NOB elnöke, Thomas Bach nem aggódik, azért érdemes megjegyezni, hogy a közelmúltban olyan potenciális rendezők buktak el a nép akaratán, mint Graz, vagy a svájci Sion. Eddig a svéd főváros, Stockholm, a törökországi Erzurum, a japán Sapporo jelezte pályázási szándékát, valamint Olaszország is, de itt még a fogadó város kiléte nincs megerősítve. Hozzá kell tenni azonban, hogy Sapporót jobban érdeklik a 2030-as játékok, Stockholmot jelenleg nem támogatja a svéd kormány, Erzurum pedig a szíriai határ viszonylagos közelsége miatt biztonsági kockázatot jelent.

(insidethegames.biz)