Lehmann László: "A MOB számára fontosak a sportiskolák, így a SIOSZ is"

Lehmann László: "A MOB számára fontosak a sportiskolák, így a SIOSZ is"

2014. 03. 22.
Megosztás

"A MOB számára fontosak a jól működő szakmai testületek, így a Sportiskolák Országos Szövetsge is, mely szakmai támogatottságot ad a MOB Sportiskolai programja számára" - emelte ki hozzászólásában Lehmann László a MOB Sportiskolai program vezetője a SIOSZ pénteki rendes közgyűlésén. A Puskás Ferenc Stadion VIP-termében a 48 fős tagságból 33 intézmény képviseltette magát.

Az eseményen Kovács Géza elnök számolt be a 2013-as történésekről. "A szervezet jogi szempontból megújult, megfelelve a törvényességi előírásoknak. A magyar élsport közvetlen utánpótlását jelentő sportiskolai rendszerben 25 ezer diák sportol az egyesületi és köznevelési intézményekben. A Magyar Olimpiai Bizottság új sportirányítási rendszerében a sportiskolák méltó helyet kaptak. A SIOSZ képviselteti magát a MOB Diák- és főiskolai-egyetemi sportért felelős szakmai tagozatában és aktívan részt vállalt és támogatta a MOB Sportiskolai program átalakítását, amelyben már több mint száz intézmény neveli a tehetségeket. A 16 egyesületi jellegű városi sportiskola önkormányzati alapokra építve a Sport XXI.-, a Héraklész Bajnok- és Csillagprogram, továbbá a országos szövetségi rendszerű sportágfejlesztési programok segítségével sikeresen működnek. A MOB és az EMMI befogadta a sportiskolákat és közös partneri együttműködés alapozza meg a magyar sportsikereket" - foglalta össze Kovács Géza, aki egyben az Egri Városi Sportiskola igazgatója is.

Lehmann László. a MOB Sportiskolai programvezetője hozzászólásában kiemelte, hogy a MOB számára fontosak a jól működő szakmai testületek, így a SIOSZ is. "A MOB sportiskolai programja számára szakmai támogatottságot ad a SIOSZ. A dinamikusan működő elnökséggel folyamatos az egyeztetés stratégiai kérdésekben. A szövetségnek továbbra is kezdeményezni kell, koncepciókkal, számításokkal alátámasztott szakmai anyagokkal kell segíteni a MOB céljait. Ha van koncepció, akkor reális esély van az egesületi iskolák rendszeres, szabályozott támogatására is" - magyarázta Lehmann László.

A szövetség célja a tagsági létszám növelése A köznevelésieknél informálni kell a rendszerben lévő iskolákat a SIOSZ-ba történő belépés lehetőségéről is. Az egyesületi jellegűeknél cél, hogy minden megyeszékhelyen és megyei jogú városban működjön iskola. Az elnöki beszámolóban kiemelték, hogy a tagdíjfizetés száz százalékos.

A közgyűlésen több új belépő is bemutatkozási lehetőséget kapott. Csatlakozott a szövetséghez többek között az újpesti Bródy Imre Oktatési Központ és a a ferencvárosi Telepy Károly Szakközépiskola és Gimnázium, a Tatai Atlétikai Club Városi Sportiskola és az egri Gárdonyi Géza Ciszteri Gimnázium.

A SIOSZ közgyűlése elfogadta a szakmai, gazdasági beszámolót, majd személyi kérdésekről döntött. Lehmann László és Mateevics Anita a MOB szervezeti átalakulását követően összeférhetetlenség miatti lemondott Felügyelő Bizottságban viselt mandátumáról. A Felügyelő Bizottság elnökévé választották Makovecz Évát, a Csík Ferenc Általános Iskola és Gimnázium igazgatóját. A Felügyelő bizottságban Kiss Lászlóné (Nyíregyháza, Arany János Gimn. és Ált. Isk.) és Kis Gábor (Szombathely Zrínyi Ilona Ált. Iskola) mellett új taggá választották Orendi Mihályt (Debreceni Sportcentrum).

A 2104-es tervekről szintén Kovács Géza tájékoztatta a közgyűlést. Elhangzott, április 10-én rendezik meg az V. SIOSZ Gálát, ahol a 2013-as év legjobb sporteredményeit ismerik el. A szakmaiság jegyében Pécsen és Debrecenben rendeznek sportiskolai konferenciát. A Magyar Olimpiai Akadémival együttműködve októberben görögországi tanulmányutat szervez a SIOSZ.

Németh Zsolt elnökségi tag, a Bercsényi Miklós Közlekedési Középiskola Szakiskola és Sportiskolai Módszertani Központ igazgatója, mint a közgyűlés házigazdája zárszavában eredményesnek értékelte a két órás tanácskozást, kiemelve: "sokat kaptunk a szakmából, erősödött a sportiskolás közösség".

(SIOSZ-MOB)