Lehmann László: A sportiskola minőség a sport- és a tanulmányi eredmények tekintetében

Lehmann László: A sportiskola minőség a sport- és a tanulmányi eredmények tekintetében

2014. 10. 16.
Megosztás

Sportiskolai feladatokat ellátó köznevelési intézmények vezetői részére szervezett a MOB Sportiskolai programja munkaértekezletet október 15-én. A már hagyományos évi konzultáció alkalmából 85 oktatási intézmény 150 vezetője hallgatta meg a sportiskolákkal kapcsolatos aktualitásokat a MOM Kulturális Központban.

A megbeszélésen a sportiskolák további állami finanszírozásának új rendje és működésükkel kapcsolatos jogi és tartalmi szabályozási kérdések kerültek napirendre.

A jelenlévőket Fábián László, a MOB sportigazgatója köszöntötte, majd Lehmann László, a MOB Sportiskolai programjának vezetője tartott előadást. Selmeczi Zoltán, a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (KLIK) köznevelés-igazgatási főosztályvezetője arról beszélt, miként segíti a KLIK a program megvalósulását.

Rabi Ferencné, a Sportiskolák Országos Szövetségének alelnöke - a Csanádi Iskola igazgatója - a SIOSZ soron következő, debreceni, november 14-15-ei konferenciájáról - melyen a részvétel térítésmentes a sportiskolák számára - mondott részleteket. Az intézményigazgató a résztvevőket arra szólította fel, csatlakozzanak az érdekvédelmi szervezet munkájához.

Farkas Márta, a program főmunkatársa a sportiskolák állami támogatáskezelésével kapcsolatos tapasztalatokat osztotta meg, kollégája, Székely László a szakmai ellenőrzésről adott tájékoztatást. A zárszót dr. Bartha Csaba, a MOB sportigazgató-helyettese jegyezte.

Az eseményen részt vettek a MOB utánpótlásprogramjainak vezetői is.

"Hosszú évekre elkötelezte magát a MOB az utánpótlásprogramok tekintetében" - kezdte Fábián László, majd a sportiskolai programot méltatta. "Több mint nyolc éve működik a Sportiskolai program, néhány esztendeje a Magyar Olimpiai Bizottság keretein belül. A program jó irányba megy. A MOB több mint ötven intézményt anyagilag is támogat, de a KLIK-kel is kiváló kapcsolatot ápolunk. Fontosnak tartjuk, hogy a sportiskolákban tanuló fiatalok a sport mellett az oktatás terén is magas színvonalú képzésben részesüljenek. A MOB az integrációt is célként tűzte ki, ezt a KLIK-kel kötött szerződésnek is tartalmaznia kell" - hangsúlyozta az olimpiai bajnok sportvezető.

Lehmann László a sportiskolák új támogatási rendszeréről tartott előadást. "Célunk, hogy a hatékonyság szolgálja az utánpótlás-nevelést, és erősítsük az iskolák és sportegyesületek minőségi együttműködését. Innovatív gondolkodásra, fegyelmezett adminisztrációra törekszünk. Szeretnénk, ha egy intézménybe érkezve, érződne, hogy sportiskolában vagyunk. A sportiskola minőséget kell, hogy jelentsen a sporteredmények mellett a tanulmányi eredmények, azok összhangja tekintetében is" - húzta alá a programvezető.

Lehmann László arról is beszélt, hogy bevezetésre került a kiemelt státusz, mely többek közt azt is kritériumként jelöli meg, hogy a sportoló tanulók legalább 10 százaléka Héraklész- vagy válogatott kerettag legyen. A programvezető elmondta, kilenc helyen működik nappali oktatási formában szakképzés, sport-szakközépiskola keretében.

"A létszámok tekintetében a 2014-15-ös tanévben összesen nyolcezer tanuló jár támogatott sportiskolába, további hétezer nem támogatott sportiskolába, de szintén sportiskolai kerettanterv szerinti képzésben vesz részt. Az egyesületi jellegő, városi sportiskolákban - ezek száma tizennyolc - mintegy tizenötezer fiatal sportol, természetesen a populációra jellemző az átfedés" - tette hozzá Lehmann László.

A programvezető zárásként sikerként könyvelte el, hogy a TF sportmenedzsment tankönyvében önálló fejezetet kapott a sportiskolai rendszer. Lehmann László továbbá köszönetet mondott két intézménynek, a győri Bercsényi és a bajai Bereczki sportiskolának a sport-szakközépiskolai módszertani szakmai anyagok fejlesztésében való közreműködésükért.

(MOB/Vasvári Ferenc)