Lemondott NOB-tagságáról Jean-Claude Killy (Aján Tamás és Schmitt Pál nyilatkozatával)

Lemondott NOB-tagságáról Jean-Claude Killy (Aján Tamás és Schmitt Pál nyilatkozatával)

2014. 03. 28.
Megosztás

Lemondott a Nemzetközi Olimpiai Bizottságban betöltött tagságáról a háromszoros olimpiai bajnok síző, a francia Jean Clode Killy, aki több téli olimpia szervező bizottságában töltött be jelentős funkciót. A témával kapcsolatban megkerestük a két magyar sportdiplomatát, Aján Tamást és Schmitt Pált.

A most 71 esztendős, hatszoros világbajnok Jean Claude Killy az 1968-as téli olimpián, Grenoble-ban, alpesi sízésben összesen három aranyérmet nyert.

Killy társelnöke volt a '92-es albertwille-i játékok szervező bitzottságának, elnöke a 2006-os torinói téli olimpia és a 2014-es szocsi játékok koordinációs bizottságának. Évekig dolgozott a francia ASO-cégnek, ami olyan, jelentős sporteseményeket szervezett, mint a Tour de France kerékpárverseny vagy a Párizs-Dakar autós viadal.

A sportvezető 1995-től tagja a Nemzetközi Olimpiai Bizottságnak. Már egy ideje szóbeszéd volt a francia olimpiai bajnok lemondása, mely most a XXII. Téli Olimpiai Játékok után valósult meg.

"Némi meglepetéssel értesültem Jean-Claude Killy barátom döntéséről, amely valamelyest azért tudható volt már egy ideje, hiszen ő hazájában egy rendkívül népszerű, ugyanakkor elfoglalt és sikeres üzletember. Népszerűségére jellemző, hogy a francia Alpokban egy térséget, Espace Killy-nek, vagyis Killy térségnek neveztek el, tisztelettel adózva a grenoble-i Téli Olimpiai Játékokon nyújtott teljesítményéért, és azért, amilyen sikerrel vezette Michel Barnier barátjával az albertville-i Téli Olimpiai Játékok szervező bizottságát. A világ sísportjában Jean-Claude Killy-t az egyik legnagyobb szaktekintélyként tartják számon, nem véletlen, hogy Jaques Rogge elnök, még hét évvel ezelőtt őt jelölte ki a szocsi játékok NOB Koordinációs Bizottságának élére. A szocsi Téli Olimpiai Játékok sikere nagymértékben függött az ő tanácsaitól, szakmai vezetésétől. Mint NOB-tag, és mint olimpiai bajnok, igen jó barátságot ápolok vele, közvetlen modora, szerénysége, segítőkészsége minden nagy bajnok számára példamutató lehet. Biztos vagyok benne, hogy szerelmetes sportágától, a sieléstől, sosem fog elszakadni, mint ahogy a nemzetközi Olimpiai Mozgalom is számítani fog tapasztalatára, szaktudására, tanácsaira a továbbiakban is" - nyilatkozta megkeresésünkre Schmitt Pál, a NOB magyar tagja, a MOB tiszteletbeli elnöke.

"Megtiszteltetésnek érzem, hogy jó kapcsolatban lehetek Jean Claude Killyvel. Szakmailag és erkölcsileg is elismert ember, a háromszoros olimpiai bajnoki címe mellett is nagyon szerényen viselkedik. Sokszor találkoztam, vacsoráztam, tárgyaltam vele. A sísportot, amit magam is nagyon kedvelek, nagyon ismerte, csakúgy, mint a téli olimpia szervezését. Az ifjúsági olimpián is vannak példakép sportolók, számomra ő ilyen volt a síelésben. A NOB kiadott március 28-án egy kommünikét, amiben közlik, hogy Jean Claude lemondott NOB-tagságáról. Már korábban lehetett sejteni, de sajnálom a döntését. Nagyon közeli barátságban volt Jacques Rogge, korábbi NOB-elnökkel, de mivel befejezte, amit vállalt, és a NOB élén is változás történt Thomas Bach javára, így érthető, hogy lemondott tagságáról. Több téli olimpián vezető tisztséget vállalt, legutóbb Szocsiban a Koordinációs Bizottságot vezette. Sokat dolgozott, kiváló kapcsolatot ápolt az orosz szervezőkkel és Putyin elnökkel is. Jean Claude-dal van még egy személyes élményem. Amikor 1995-ben az aktív közreműködésemmel Budapesten rendeztük a NOB ülését, akkor lett beválasztva a NOB tagjainak sorába. Killy urat várhatóan tiszteletbeli tagnak választják, a decemberi, monacói NOB-ülés épp e témában fog határozatokat hozni. Ahogy barátom lemondott NOB-tagságáról, ezzel egyidejűleg, súlyánál fogva várhatóan megnyitja a kaput másik francia, nála fiatalabb tag előtt. Hangsúlyozni szeretném, hogy Jean-Claude Killy-t senki nem kérte, hogy mondjon le, mindezt önszántából tette! Közel húsz éve NOB-tag, így megilleti őt a tiszteletbeli tagság. Egyébként pénteki keltezéssel Thomas Bach úr, a NOB elnöke levélben tájékoztatta a NOB tagjait - így engem is -, hogy Killy úr néhány hónapja már más irányba kívánta terelni az életét, lemondott NOB-tagságáról, és tiszteletben tartja a döntését" - nyilatkozta Lausenna-ból a mob.hu-nak dr. Aján Tamás, a Nemzetközi Oilmpiai Bizottság tiszteletbeli tagja, a Nemzetközi Súlyemelő Szövetség elnöke, a MOB elnökségének tagja.

(Fotó: olympic.org, killy.com)