A megemlékezés után Lóránt Gyula sírjánál

Lendületes évkezdet a szombathelyi hagyományőrzőknél

2023. 02. 14.
Megosztás

A Halmay Zoltán Olimpiai Hagyományőrző Egyesület rendkívül mozgalmas évet zárt 2022-ben. Fennállásának 26. évében éppen 26 rendezvénynek volt fő- vagy társszervezője. Ez a lendület megmaradt az új évben is, már négy programot lebonyolítottak a szombathelyi hagyományőrzők.

Január 11-én a vaskeresztesi temetőben emlékeztek születésének 110. évfordulóján egykori tagtársukra, Dombóvári Sándorra. Az egyik utolsó all-round sportember sírjánál Gál László egyesületi elnök idézte fel életének legfontosabb állomásait: „1998-ban dr. Ivády Sándor olimpiai bajnok vízilabdázó élménybeszámolóján találkoztunk vele először. Egy évre rá 87 (!) évesen kérte felvételét baráti körünkbe, tevékenyen részt vett az egyesületi munkában is. Sportszemlélete, szellemisége közel állt Coubertin báró eszmeiségéhez. A berlini olimpiáról sérülés miatt lemaradó atléta számos sportágban tette le a névjegyét. A labdarúgást és a teniszt versenyszerűen is űzte, de tevékenykedett a kosárlabda és gyeplabda sportágakban is, 15 évig volt nemzetközi jégkorong játékvezető. 1988-ban az újjáéledt Magyar Atlétikai Club (MAC) társelnökének választották.”

Dombóvári Sándor sírja

Már hagyomány, hogy az egyesületi tekeversenyüket januárban tartják. A Bucsu községben lebonyolított jó hangulatú IX. Halmay Kupán nagy küzdelem alakult ki a dobogós helyezésekért. A férfiaknál végül a parádésan dobó Békefi Miklós, míg a hölgyek mezőnyében Jenei Ferencné, Kati diadalmaskodott. A verseny célja újfent teljesült, sikerült megmozgatni az egyesület tagjait, akik szép számban vettek részt a küzdelmekben.

A tekéhez hasonlóan az egyesület farsangi bálja is az év eleji programok része. 2023-ban már 25. alkalommal rendezték meg táncmulatságukat, melynek újra a Király Sportlétesítmény adott otthont. Az egyesület korábbi és jelenlegi elnöke, Horváth Vilmos és Gál László is köszöntötte a közönséget, majd Király Gábor 108-szoros válogatott labdarúgó, mint házigazda szintén jó szórakozást kívánt a bál résztvevőinek. Az est Nagy Jonathan bűvész színvonalas produkciójával indult, ezt követően finom vacsorával folytatódott, majd hajnalig tartó mulatsággal zárult.

A közönség

100 éve, 1923. február 6-án született Lóránt Gyula, Kőszeg egyetlen olimpiai aranyérmes sportolója. Az egyesület képviselői részt vettek az ebből az alkalomból meghirdetett Lóránt Gyula 100 Emlékév nyitóünnepségén a kiváló labdarúgó kőszegi szülőházánál. A szombathelyi olimpiai baráti kör külön is tisztelgett az Aranycsapat legendás védője előtt. A kőszegi temetőben lévő sírjánál az egyesület tagjaival együtt emlékezett Básthy Béla, Kőszeg város polgármestere, Neudl Gábor, a Kőszegi Lóránt FC ügyvezetője és Pallag György, a komáromi Kárpátia Sport Polgári Társulás elnöke is. Gál László, a Halmay Egyesület elnöke idézte fel Lóránt Gyula kalandos életét, pályafutásának legfontosabb állomásait. 37 alkalommal szerepelt a válogatottban. Az Aranycsapat minden sikerének aktív részese lehetett, így olimpiai bajnoknak, Európa Kupa-győztesnek és világbajnoki ezüstérmesnek vallhatta magát, pályára lépett az Anglia ellen 6:3-ra és 7.1-re megnyert találkozókon is. Edzőként is sikeres volt, a Bundesligában igazi sztáredzőnek számított. A PAOK Szaloniki kispadján 1981. május 31-én mérkőzés közben hunyt el. A németországi Endingenben temették el, majd felesége kérésére 2011-ben újratemették és a kőszegi temetőben helyezték végső nyugalomra. A megemlékezés koszorúzással zárult. Koszorút helyezett el – többek között – Halmosi Zoltán, a Szombathelyi Haladás válogatott labdarúgója is. A megemlékezők felkeresték Jenkei Ede Kőszeg sportkrónikásának, a Halmay Egyesület alapító tagjának sírját is, aki valóságos Lóránt szakértőnek számított.

(MOA/Gál Lászó; fotók: Mittli Ödön)