Letették a 2017-es vizes világbajnokság fő helyszíne, a Dagály Uszodaközpont alapkövét

2015. 05. 15.
Megosztás

Orbán Viktor miniszterelnök, Julio Maglione a FINA elnöke valamint Tarlós István főpolgármester pénteken délelőtt letette a Dagály Uszodaközpont alapkövét. Az eseményen beszédet mondott Tóth József XIII. kerületi polgármester valamint Gyárfás Tamás a Magyar Úszószövetség elnöke. Fürjes Balázs Budapest fejlesztéséért felelős kormánybiztos jelzésére a munkagépek megkezdték az építkezést.

Az ünnepélyes ceremónián részt vett több olimpiai bajnok: többek közt Egerszegi Krisztina, Darnyi Tamás, Risztov Éva, Kárpáti György, Benedek Tibor, Faragó Tamás, Gergely István, Kiss Gergely, Molnár Tamás és Vári Attila, a sikerkapitányok közül Kiss László és Kemény Dénes.

A Magyar Olimpiai Bizottságot Fábián László sportigazgató és Siklós Erik kommunikációs és marketing igazgató képviselte.

A kormánybiztos elmondta: az uszodaközpont, a kapcsolódó közlekedésfejlesztések, útépítés, árvízvédelmi gátépítés, gyalogos sétány és rakparti út építése két év alatt elkészül. Az építkezést segítő és felgyorsító Dagály törvényt az Országgyűlés 97%-os többséggel, szinte teljes egyetértésben fogadta el. A beruházás megvalósításában a kormánybiztos szorosan együttműködik Budapest és Angyalföld városvezetésével. A Dagály Uszodaközpont a 2017-es vizes világbajnokság fő helyszíne lesz.


2015 márciusában döntött a Nemzetközi Úszószövetség arról, hogy 2017 nyarán Magyarország rendezheti meg az úszó-, vízilabda-, műugró-, műúszó, nyíltvízi úszó és óriás toronyugró világbajnokságot.

A fejlesztés hosszú távú városfejlesztési program része, amely Budapest és Angyalföld gyarapodását szolgálja. A Dagály-beruházáshoz kapcsolódóan rendezik a környezetet, elvégzik a szükséges közlekedés- és közműfejlesztéseket. A Népfürdő utcát átépítik valamint az újpesti rakpart vonalán árvízvédelmi művet építenek.

„Kevesebb mint 800 nap van hátra, amíg megnyitjuk a 2017-es vizes világbajnokságot, amely a legnagyobb sportesemény lesz, amit Magyarország valaha rendezett” – hangsúlyozta beszédében Orbán Viktor miniszterelnök, majd köszönetet mondott a nemzetközi szövetség vezetőinek azért a bizalomért, amellyel – mint fogalmazott – kitüntették Magyarországot, az úszótársadalmat és Budapestet, lehetőséget adva a magyaroknak, hogy megmutassák az arcukat az egész világnak.

"Az első helyen azonban a magyar úszósportnak kell megköszönni ezt a lehetőséget" - húzta alá a kormányfő, utalva a magyar úszó- és vízilabdázó sikerekre.

"A sport egyenlő a magyar gyerekekkel, a jövővel, és az ésszerűség határain belül semmilyen áldozatot nem fogunk megtagadni tőlük!" - hangsúlyozta Orbán Viktor, majd arról beszélt, az alapkő Magyarország számára startkövet is jelent. "Magyarország most bizonyít és előrelép."

"Nekünk két év alatt kell azt megvalósítanunk, amire másoknak négy évük van" - mondta a miniszterelnök.

„Hosszú út előtt állunk és nagyon rövid idő alatt kell helytállnunk” – hangsúlyozta Gyárfás Tamás, majd hozzátette, a sportolók az eredményeikkel már mindannyian hozzájárultak ehhez a hatalmas vállalkozáshoz. „Köszönettel tartozunk a miniszterelnök úrnak, a parlamentnek, a pártoknak, a tizenharmadik kerületnek, mindenkinek, aki hozzátesz valamit az új uszoda létrejöttéhez.”

Tóth József XIII. kerületi polgármester úgy fogalmazott: meggyőződése, hogy az úszópalota-beruházás sikerre van ítélve.

"Sportszerető és sportoló kerület vagyunk, az olimpiákon elért érmek egyharmada kerületi illetőségű sportolók eredményeként született" - húzta alá a polgármester, majd kifejtette, büszke arra, hogy a kerület a világ egyik legnézettebb sporteseményének adhat majd otthont.

Tarlós István beszédében először a sportolóknak, sportvezetőknek, majd a FINA vezetőinek mondott köszönetet. „Óriási lehetőség ez Budapest és az ország számára. Ez a néhány hét rólunk fog szólni” – hangsúlyozta a főpolgármester, majd hozzátette, a beruházások egy része akkor is elkészülne, ha nem rendeznénk 2017-ben vizes vébét.

„Ne felejtsük el, szeretnénk pályázni a 2024-es olimpiára is, ehhez nagy lépés lehet a vizes világbajnokság megrendezése. Magyarország az egyetlen olyan ország, amely száznál több aranyérmet nyert az olimpiákon, és még nem rendezhetett olimpiát” – emlékeztetett a városvezető.

„Rendkívüli megtiszteltetés számomra, hogy részt vehetek ma ezen a jelentős eseményen, melyen, azt gondolom, nem csak a magyar vizes sportok számára, hanem a világ teljes úszócsaládja számára is fontos esemény. Rendkívül értékeli a FINA azt az erőfeszítést, amit önök tettek annak érdekében, hogy átvegyék a 2017-es vizes világbajnokság eredeti szervezőjétől a rendezést. A kiváló együttműködésünknek köszönhetjük azt, hogy az önök által tervezettnél négy évvel hamarabb rendezhetnek vizes világbajnokságot” – mondta Julio Maglione, a FINA elnöke.

A sportvezető úgy fogalmazott, világklasszis környezetben készülhetnek majd sportolóink, és ez egyben kiváló örökség is az ifjú generációk számára. „Őszintén elmondhatom: minden adott itt Budapesten” – hangsúlyozta, majd arról is aláhúzta, Gyárfás Tamás kiválóan helyt áll a FINA vezetésében.

„Briliáns a kapcsolatunk a magyar kormányzattal és a főpolgármesteri hivatallal is, a 2017-es FINA világbajnokságnak ezek a garanciái” – fogalmazott a sportdiplomata, aki azt is elmondta, rendkívül nagyra értékeli Orbán Viktor sport iránti támogatását és sportszeretetét.

"Bízom benne, hogy a 2017-es záró ceremónia után elmondhatjuk: a FINA-történelem legsikeresebb eseményét fejeztük be."

A beruházást felügyelő Fürjes Balázs kormánybiztos (jobbra) elmondta, hogy az építkezés két év alatt közel ötezer embernek biztosít majd munkát.


(MOB/BL, VF-szervezők, fotó: MOB/Szalmás Péter)