„Liluval a legkeményebb napok sem tűnnek borzasztónak"

„Liluval a legkeményebb napok sem tűnnek borzasztónak"

2014. 10. 24.
Megosztás

Behozhatatlannak tűnő lemaradást ledolgozva Kapás Boglárka három számban is érmet nyert a berlini úszó Európa-bajnokságon, a nagymedencés idény csúcseseményén. Talán ő sem hitte, hogy a szemideggyulladása miatt tétlenül eltöltött hónapok után sikerül eljutnia a kontinensbajnokságra, hát még azt, hogy az 1500-on ezüst, a 800-on pedig bronzérmet tud nyerni, ráadásként pedig a 4x200-as gyorsváltó tagjaként is a dobogóra állhat.

„A nagy üldözőverseny után titkokban azt reméltem, hogy a 2012-es debreceni Eb után Berlinben is győzni tudok a 800 gyorson, a számomra legkedvesebb távomon. Két éve 8:26.49 perc is elég volt az első helyhez, az idei 8:22.06 viszont lényegesen erősebb mezőnyben csak bronzérmet ért. Tulajdonképpen semmi okom nem volt a szomorkodásra, mégis az járt a fejemben, hogy az egyéni csúcsaimtól egy kicsit elmaradtam. Mindazoknak, akik nem tudták, hogy min mentem keresztül, hogyan is mondhattam volna el, hogy lányok, nekem nehezebb dolgom volt, mint nektek” – így emlékezik vissza arra a versenyre Kapás Boglárka, amely időben egybeesett a nanjingi ifjúsági olimpiai játékok úszó eseményeivel.

Berlintől körülbelül 9000 kilométerre Szilágyi Liliána ugyanúgy két számban nyert aranyérmet a fiatalok ötkarikás versenyén, mint négy évvel ezelőtt Kapás Boglárka a nagy premieren Szingapúrban.

„Örömöt okoztak nekem és még motiváltak is 'Lilu' győzelmei, aki ráadásul még korosztályos világcsúcsot is javított – folytatta 'Bogi', aki a nanjingi versenyek előtt a fogadalomtételnél - Gyurta Dániel olimpiai bajnok társaságában - az eskü szövegének egyik előmondója volt. – Különbség és párhuzam is kialakult kettőnk teljesítménye között. A nálam három évvel fiatalabb barátnőm világrekord-javítással tetézte a két olimpiai bajnokságát, én viszont Szingapúrban a két aranyam mellett egy ezüstöt is nyertem. A közös pedig az volt, hogy a 200 pillangót mind a ketten behúztuk.”

Egyszerre meglepő és érthető választ adott arra a kérdésre a BVSC 21 éves úszója, hogy miért éppen a hamarosan 18 esztendős „kőbányás” áll a női élvonal tagjai közül a legközelebb hozzá, és mi az, amit a legjobban kedvel benne.

„Az edzőtáborokban kevés oka van annak, hogy az ember valamin csak mosolyogni is tudjon. Liluval viszont szinte mindig jókat tudunk nevetni, így még a legkeményebb napok sem tűnnek olyan borzasztónak.”

Ha semmi nem jön közbe, az évet a dohai rövid pályás világbajnokságon zárhatja, egy olyan országban, illetve egy olyan versenyen, amely egyaránt újdonságot jelent a számára.„Ha semmi nem jön közbe…Kismedencében utoljára négy éve a rotterdami Európa-bajnokságon próbálhattam ki magamat, akkor ezüstérmet nyerten a 800 gyorson. Azóta valami mindig közbejött: 2011-ben a bordarepedésem, 2012-ben az elhalasztott érettségim, tavaly pedig a betegségem. Le kell kopognom, hogy Dohában tényleg ott leszek.”

A pszichológusnak készülő úszónő úgy döntött, hogy az egyetemen másfél év halasztást kér, mert csak így tudhat igazán jól felkészülni a 2016-os olimpiára.

„Nagyon szeretek az egyetemre járni, az edzőtáborokban pedig olykor még felüdülést is jelent számomra a tanulás, ennél viszont sokkal jobban kellene beleásnom magamat a pszichológia tudományába. Remélem, hogy az áldozatvállalás után, 2016 szeptemberében büszkén és boldogan térhetek majd vissza az egyetemre.”

Addig viszont sok száz kilométer leúszása vár Kapás Boglárkára, aki már most pontosan tudja, hogy hol áll majd a mérce előtte. A 800 gyorson az amerikai Katie Ledecky a már-már hihetetlen 8:11 perces „száguldásával” a világcsúcstartó. Kapás legjobbja jelenleg 8:21.21. Londonban Ledecky 8:14.63 perccel lett első. Kapás szerint, akinek a lelki szemei előtt egyre gyakrabban jelenik meg az olimpia, Rióban 8:17-8:18-nál gyengébb teljesítménnyel az éremre pályázók aligha rúghatnak labdába…

(Telekom Sporthír Szolgálat – Szalay Péter)