Lionel Messi negyedszer nyerte el az Aranylabdát

Lionel Messi negyedszer nyerte el az Aranylabdát

2013. 01. 08.
Megosztás

A zürichi Kongresszusi Központban rendezték a FIFA-gálát, amelyen 2012 legjobb labdarúgóit, szakvezetőit, edzőit díjazták.

A gálán ott volt és az első sorból követte az eseményeket Orbán Viktor, Miniszterelnök és Puskás Ferencné.
A gálára folyamatosan érkeztek a hírességek: a teljesség igénye nélkül Gérard Depardieu, Sepp Blatter, Michel Platini, Franz Beckenbauer, Günter Netzer, Pep Guardiola, Andrij Sevcsenko, Felipe Scolari, Ronaldo.

Öt-öt Barcelona- és Real Madrid-játékos neve szerepelt a FIFPro Év csapatában az Atlético Madrid sztárja, Radamel Falcao mellett.
A hétfő esti, zürichi FIFA-gálán az Év csapatába bekerülő játékosok nevét is nyilvánosságra hozták.
A FIFPro Év csapata 2012-ben:
Iker Casillas (spanyol, Real Madrid) - Dani Alves (brazil, FC Barcelona), Gerard Piqué (spanyol, FC Barcelona), Sergio Ramos (spanyol, Real Madrid), Marcelo (brazil, Real Madrid) - Xabi Alonso (spanyol, Real Madrid), Xavi (spanyol, FC Barcelona), Andrés Iniesta (spanyol, FC Barcelona) - Lionel Messi (argentin, FC Barcelona), Radamel Falcao (kolumbiai, Atlético Madrid), Cristiano Ronaldo (portugál, Real Madrid)

Abby Wambach, az Egyesült Államok női labdarúgó-válogatottjának kiválósága kapta a legjobb női játékosnak járó díjat a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség zürichi ünnepségén.
A 32 éves, a londoni olimpián második olimpiai bajnoki címét nyerő Wambach a brazil Martát és honfitársát, Alex Morgant előzte meg.

Lionel Messi, az FC Barcelona argentin válogatott futballistája nyerte el 2012-es teljesítménye alapján a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA), valamint a France Football magazin által közösen odaítélt FIFA-Aranylabda díjat.
A 25 éves támadó az elmúlt szezonban csak Király Kupát nyert a katalán csapattal, ugyanakkor az előző idényt 73 találattal, a 2012-es naptári évet pedig rekordot jelentő 91 góllal zárta.
A sorozatban negyedszer első, ezzel rekorderré előlépett Messi klubtársát, a spanyol Andrés Iniestát, valamint a Real Madridot erősítő portugál Cristiano Ronaldót előzte meg a szavazáson.
Messi a 2012/13-as szezont is fantasztikusan kezdte, gyakorlatilag kettesével lőtte a gólokat, ráadásul december 9-én a Betis ellen szerzett két találatával 86-ra növelte az egy naptári évben szerzett góljai számát, és ezzel megdöntötte a legendás Gerd Müller 1972-ben felállított csúcsát. Az argentin sztár végül 91 góllal zárta az évet, a Barcelona pedig veretlenül vezeti a spanyol bajnokságot. Messi december 18-án 2018. június 30-ig meghosszabbította szerződését a Barcelonával.

A szlovák Miroslav Stoch nyerte az év legszebb góljáért járó, idén negyedik alkalommal átadott Puskás Ferenc-díjat.
A Fenerbahce válogatott futballistája március 3-án, a Genclerbirligi elleni török bajnoki mérkőzésen egy jobbról érkező szöglet után nagyjából 25 méterről, kapásból bombázott a jobb felső sarokba.

A FIFA futballbizottsága által kiválasztott tíz szépségdíjas találatra a FIFA honlapján lehetett szavazni, majd november végétől már csak arra a háromra, amely addig a legtöbb voksot kapta.
A másik két jelölt a címvédő brazil Neymar és a kolumbiai Radamel Falcao volt.

A Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) története során első alkalommal nevezett el díjat egy korábbi játékosról, Puskás Ferencről, az Aranycsapat 2006 novemberében elhunyt legendás futballistájáról.
A díjról szóló szerződést Joseph Blatter FIFA-elnök és az Aranycsapat legendás játékosának özvegye írta alá 2009. október 20-án a szintén Puskás Ferencről elnevezett felcsúti futballakadémián.
Az esztétikai élmény mellett a gól fontossága is szempont, így legalább élvonalbeli bajnoki találkozón kellett születnie, hogy jelölt lehessen. A futballkaput és a benne labdát formázó elismerést női játékos is kiérdemelheti.
A Puskás-díj ötlete Csorba Istvántól származik, a FIFA-t 2006-ban keresték meg az elképzeléssel, ezt Blatter egyértelműen támogatta, de a terveket szerzői és névhasználati jogok miatt csak 2009 decemberében sikerült valóra váltani, bár a Puskás-díj eszmei atyja időközben elhunyt.

A Puskás-díj odaítélésének feltételei:
- gyönyörű gól legyen (ebbe beletartozhat a távoli lövésből, kitűnő összjátékból vagy fej fölüli lövésből született gól)
- a mérkőzés fontossága (felnőtt válogatott találkozón, konföderációk által kiírt sorozatokon és élvonalbeli nemzeti bajnoki találkozókon elért gólok számítanak, a fontosabb gól a jobb)
- a gól nem a másik csapat hibájából vagy szerencsével született
- a gólszerző nem viselkedhetett sportszerűtlenül a meccsen, illetve nem doppingolhatott

A hétfőn rendezett zürichi éves FIFA-gála díjazottjai:

FIFA-Aranylabda (év legjobb férfi játékosa): Lionel Messi (argentin, FC Barcelona)
év legjobb női játékosa: Abby Wambach (amerikai)

év edzője férfi csapatnál: Vicente del Bosque (spanyol, Spanyolország)
év edzője női csapatnál: Pia Sundhage (svéd, Egyesült Államok/Svédország)

FIFA elnöki különdíj: Franz Beckenbauer (német)
FIFA Fair Play-díj: Üzbég Labdarúgó Szövetség
FIFA Puskás-díj (év legszebb gólja): Miroslav Stoch (szlovák, Fenerbahce)

(Forrás: MTI)