03

Liu Shaoang átvette a sporttörténelmi érmet

2022. 02. 08.
Megosztás

A magyar küldöttség második bronzérmét vehette át a rövidpályás gyorskorcsolyázó Liu Shaoang a hétfőn 1000 méteren elért eredménye után a pekingi téli olimpia keddi éremátadó ünnepségén.

20220207 MA gyorskorcsolya 2 nap 066

Mint ismert, a hétfői 1000 méteres döntőből Liu Shaolin Sándort vitatható módon kizárták. Bánhidi Ákos a magyar csapat menedzser-edzője a verseny befejeztével óvást nyújtott be, amit ma reggel tárgyaltak. Ákos még az óvás hétfő esti benyújtásakor elmondta, hogy az ilyen beadványoknak nagy foganatja nem szokott lenni, de az illetékesek legalább látják, hogy az edzők nemcsak bábuk, hanem cselekvő emberek. Amint várható volt az óvást elutasították, a jégen elért eredményt fogadták el.

Bánhidi Ákos tájékoztatása szerint a döntőbíró jelezte, visszanézték a vitatott eseteket, de ugyanarra hivatkozva utasították el az óvást, ami alapján hétfőn kizárták Liu Shaolint. A zsűri szerint a magyar versenyző kétszer is szabálytalankodott, ezért sárga lapot kapott, azaz nemcsak a fináléból, hanem a teljes 1000 méteres versenyből diszkvalifikálták. "Várható volt, ugyanarra hivatkoztak most, mint előző nap. Arra volt már példa, hogy sárga lapot visszavontak, de most még ezt sem tették" - tette hozzá a szakember, akit nem lepett meg a döntés, mert az eredmény megváltoztatása szerinte lavinát indítana el, ugyanakkor abban bízik, hogy az óvás hatására talán később, hasonlóan nehéz szituációban majd eszébe jut a bíróknak, hogy a magyar csapat a végsőkig harcol az igazságért és a versenyzőiért.

20220207 064 BEIJING 2022 07 rovidpalyas gyorskorcsolya

"Nem tartjuk igazságosnak a döntést, egy aranyérmet vettek le Liu Shaolin nyakából, ezt nem könnyű megemészteni. Így testvére sem tud örülni a bronzéremnek. Úgy érezzük, picit lejt a hazai pálya. Borzasztó és elkeserítő" - fogalmazott Bánhidi Ákos.

Konya3

A keddi programban egyetlen magyar sportoló volt érdekelt. A sífutó Kónya Ádám a csangcsiakou Nemzeti Sífutó Központban, a klasszikus sprint kvalifikációs futamban a 72. helyen végzett, nem jutott tovább a legjobb 30-at számláló negyeddöntőbe.

Konya1

A sífutó a 88 versenyzőt felvonultató selejtezőben 3:09.43 perc alatt teljesítette a távot, 24.4 másodperccel elmaradva az első, francia Lucas Chavanat-tól, és 14.99 mp-cel a 30., utolsó továbbjutó helyen végzett az amerikai Luka Jagertől.

Konya2

"Sajnos a decemberi formámat még nem tudtam visszaszerezni teljesen. A januári koronavírus-betegség miatt kimaradt a magaslati edzőtábor, és még nem értem utol magam" - nyilatkozta az MTI-nek a magyar sífutó.
"Ugyan napról napra javul a formám, és a mai verseny első részében dinamikus volt a lábam, de amikor a hosszú emelkedő tetejére érkeztem, éreztem, hogy nem megy úgy, ahogy szokott. Nagyszerű lett volna a legjobbtól 20 másodpercen belül célba érni, sajnos ez nem sikerült." Kónya Ádám a sprint után elindul majd 15 kilométeren, továbbá a tömegrajtos szabadstílusú 50 kilométeren is.

20220207 002 BEIJING 2022 07 rovidpalyas gyorskorcsolya

Szerdán hét magyarért szurkolhatunk az ötkarikás játékokon. A férfiak 1500 és a nők 1000 méteres számával folytatódik a rövidpályás gyorskorcsolyázók programja. 1500 méteren ismét láthatjuk a Liu testvéreket és Krueger John-Henryt. Versenyszámukban a nap folyamán már bajnokot avatnak. A hölgyek 1000 méteres selejtezőjében jégre lép Jászapáti Petra és Kónya Zsófia. Tóth Zita műlesiklásban, a snowboardos Kozuback Kamilla félcsőben áll még rajthoz.

(Fotó: MOB/Szalmás Péter)