London 2012: - Magyarország nem érintett a jegyeladási botrányban -

London 2012: - Magyarország nem érintett a jegyeladási botrányban -

2012. 06. 18.
Megosztás

Magyarország nem érintett az olimpiai jegyeladási botrányban, nálunk nincsenek ajándékjegyek és VIP-belépők sem – nyilatkozta Molnár Zoltán MOB-főtitkár a Digi Sport Reggeli start című műsorában, amelyben elmondta azt is, hogy Biros Péter olimpiai zászlóvivőt a pólócsapat választotta ki, az első magyar sportolók július 17-én érkeznek Londonba, doppingoktatás nélkül pedig senki sem szállhat fel a repülőre. A megbukott evezőst már szankciókkal sújtotta a MOB.

„Nem tudok jegyet szerezni, az értékesítést csak a Pegazus Sport Tours végzi, ha jól tudom, minden belépőt eladtak már. A korábbi körültekintésünk miatt hála istennek kimaradtunk a NOB mostani jegyeladási botrányából, még a gyanúsítgatások köréből is. Teljesen biztos vagyok abban, hogy ez az ügy nem érhet el minket” – szögezte le a főtitkár.

„Megdöbbentett a botrány, többeket – így a görög vagy az ukrán olimpiai bizottság elnökét, a szerb sportvezetőt – személyesen is jól ismerem évtizedek óta. Mi a MOB-tól távol tartottuk a jegyértékesítést. 2001 óta dolgozom ott, azóta olimpiai belépőjegyet még mutatóban sem láttunk a MOB irodáiban” - jelentette ki Molnár, aki azt is jelezte: „Nincsenek magyar VIP-belépők, jutalombiléták, baráti ajándékjegyek. A MOB a szponzoroknak, partnereknek csakis pénzért vásárol, és elszámol azokkal. Ajánlom a botrányba keveredő országoknak, hogy a jövőben kövessék a szigorú magyar gyakorlatot.”

„Sok mendemonda volt az elmúlt években is a jegyek értékesítése körül, ezért döntött úgy a MOB, hogy kötelezi a Pegazus értékesítő irodáját: minden eladásnál fel kell venni a személyi adatokat, a vásárlóknak vállalniuk kell ezt. Nem szeretnénk, hogy a Magyarországon eladott jegyek az olimpia idején megjelenjenek a feketepiacon” – mondta el a MOB-vezető.

Molnár Zoltán kitért az utazó delegációra is: „A magyar olimpiai csapat versenyzői létszáma 160 körül lesz, a pontos végső szám szerintem július hatodikán lesz meg, kilencedikén megyünk a helyszíni regisztrációra. Az első magyar sportolók július tizenhetedikén érkeznek meg Londonba.”

„Olimpiai zászlóvivőnek mindenképpen a háromszoros aranyérmes pólósok közül akartunk valakit, voltak Biros Péternek vetélytársai, de a kiválasztást Kemény Dénesék intézték, rájuk bíztuk a döntést, a kijelölést” – fűzte hozzá.

„A MOB hétvégi közgyűlésén a kísérőkkel, szakemberekkel együtt összeállt a londoni csapat. Panaszkodók persze lesznek, mindenkinek nem tudunk tökéletesen megfelelni. Elsőbbséget az éremesélyes sportolók és stábjaik élveznek, másfelől viszont magyar olimpikon nem maradhat ellátatlanul Londonban, ez a két fő alapelvünk a kísérőválogatásnál” – mondta Molnár Zoltán.

A műsorban szóba kerültek az evezősök is, miután van köztük olyan olimpikon, aki a lakását adta el a felkészüléshez, a szövetség elnöke pedig arra panaszkodott, az idén még nem kaptak pénzt a MOB-tól. Erre Molnár így reagált: „ameddig a tavalyi pénzekkel nem számolnak el, nem is kapnak idei támogatást: rendet kellene tartaniuk az irodában. Az evezősök panasza nem jellemző, egyedül ők nem számoltak még el, pedig a segítséget is felajánlottuk ehhez.”

„Az evezősök doppingügye jelzi, hogy megéri a szigor, amit bevezettünk. Minden olimpikon csak akkor ülhet fel a repülőre, ha legalább egy doppinggal kapcsolatos felvilágosító előadáson részt vett, ez a kötelezettség kiterjed a sportvezetőkre is. Ezen kívül minden sportolónak, sportorvosnak, edzőnek és sportági vezetőnek nyilatkozatot kell aláírnia, hogy az olimpikon doppingmentesen és fegyelmezetten versenyez, s ha ezt megszegi, visel minden erkölcsi és anyagi felelősséget. A magyar doppingszabályzat a világon ma a legszigorúbb” – jelentette ki, hozzátéve, „a vizsgálaton fennakadó evezős esetében már alkalmazták a szankciót is, Gerevich-ösztöndíját felfüggesztettük”.