„Londont is felül szeretnénk múlni”

„Londont is felül szeretnénk múlni”

2014. 06. 13.
Megosztás

A Magyar Olimpiai Bizottság Kiemelt Edző Programjában részt vevő szakembereket bemutató sorozatunk legújabb részében Kiss László úszóedzővel beszélgettünk.

1954-ben kezdett úszni az FTC-ben, erőssége a pillangóúszás volt, 1960-ban magyar bajnoki címig vitte 100 méteren, és indulhatott az 1960-as római olimpián, 200-on, ahol 24. lett.

A sportolástól 25 évesen vonult vissza, még aktív versenyzőként edzői feladatokat vállalt egyesületében, 23 évesen már vezetőedző volt. Trénerként sosem váltott, klubja mindig is a Spartacus volt (bár a Margitszigetről a Kőér utcába költözött). Mesteredzői címét 1983-ban szerezte meg, hosszú ideig az öttusa-válogatott úszóedzőjeként is tevékenykedett.

Edzői pályafutását hat olimpiai arany (öt Egerszegi Krisztina, egy Kovács Ágnes révén), három világ- és tizennyolc Európa-bajnoki cím fémjelzi (a fentieken kívül Güttler Károly és Batházi István lett kontinensbajnok, de Cseh László is nála kezdett úszni).

1991-től a női, 1996-től a teljes úszóválogatott kapitánya, majd 2000-ben felhagyott a klubmunkával, hogy csak a válogatottra koncentrálhasson. Munkáját újabb világraszóló eredmények, a londoni olimpiáról két aranyérem (Gyurta Dániel, Risztov Éva) dicséri. Előbb az év edzőjének, majd az év szövetségi kapitányának választották meg többször is.

Számos kitüntetés között megkapta a Magyar Köztársasági Érdemrend középkeresztjét a csillaggal, aztán 2012-ben a Magyar Érdemrend nagykeresztjét, 2011-ben Prima Primissima-díjat nyert sport kategóriában. Százhalombattán amellett, hogy díszpolgár, az ő nevét viseli a gyönyörű uszoda.


– Páratlanul eredményes pályafutása során mi volt a legnagyobb sikere?
– Mindenképpen az, hogy nyolc olimpiai aranyban volt részem. Hatot vezetőedzőként, kettőt szövetségi kapitányként könyvelhettem el. ezek közül viszont már nehezen tudnék választani, mindannyira jó szívvel emlékszem vissza.

– Ilyen eredménysor mellett volt egyáltalán kudarcélmény?
– Nem, hála Istennek, a sportban nem értek kudarcok.

– Mi a véleménye a Kiemelt Edző Programról?

– Csodálatos dolognak tartom. A legjobban az tetszik benne, hogy hosszú távú program, így lehet tervezni. Nagy jelentősége van annak, hogy az edzőket végre igazán megbecsülik, és hogy nem kell mindennapi anyagi gondok miatt aggódniuk. Ráadásul nem csak a kiemelt edzői program tagjai járnak jól, hiszen a korábban nekik fizetett bérből olyanoknak jut, akiknek eddig egyáltalán nem vagy nem megfelelően tudtak fizetni. A magyar sportba még sosem áramlott be ennyi forrás, óriási lehetőségek előtt állunk, amiket igyekszünk kihasználni.



– A Rio de Janeiró-i olimpiáig még két év van. Hogy látja, mely versenyzők lehetnek esélyesek?
– A magyar úszósportban mindig is voltak klasszisok, de különösen igaz ez mostanság. Világbajnokainkat mindenképpen említhetem, azaz Gyurta Dániel és Hosszú Katinka is az élmezőnyben lesz, akár a dobogó legfelső fokára is felállhat. Nem akarok további neveket mondani, mert szerintem nem szabad fiatalokra olyan terhet tenni, hogy esélyesnek kiáltjuk ki őket. Sok ifjú tehetség van, köztük két 12 éves kislány, akik már most kiemelkedők. Megadta az Isten, hogy Egerszegi Krisztinával végigcsinálhassuk ezt, mivel ő 14 évesen győzött Szöulban. Viszont mi sosem azt mondtuk, hogy nyerni megyünk vagy éremért, a cél a tanulás volt. az biztos, Londonban a miénk volt a legnagyobb sportági küldöttség a magyar válogatottban. Szeretnénk a 2012-es eredményeket éremben és pontszámban is felülmúlni.

– Elindult a sportág következő éveit alapjaiban meghatározó Jövő Bajnokai Program. Ennek mikorra érhet be a gyümölcse?
– Az elsődleges cél, hogy a hazai rendezésű 2017-es junior úszó-világbajnokságon és a 2021-es felnőtt vizes vb-n jól szerepeljenek a versenyzők. Hatalmas lehetőség ez a sportágnak, karöltve a „Minden gyerek tanuljon meg úszni” programmal. Azt várom, hogy a nyolcéves ciklusban a jelenlegi négy-öt ezres versenyzői létszám akár megnégyszereződik. Meggyőződésem, hogy ezeknek köszönhetően nagyon sok szép eredményt érnek el a magyar úszók a világbajnokságokon, illetve közte, a 2020-as tokiói olimpián is.


KISS LÁSZLÓ – NÉVJEGY:
Születési hely, idő: Budapest, 1940. december 14.
Magasság, testsúly: 171 cm, 89 kg
Iskolai végzettség: főiskola (Testnevelési Főiskola, szakedző)
Edzői minősítés: szakedző
Kitüntetések, díjak: mesteredző (1983), Magyar Köztársasági Érdemrend tisztikereszt, Magyar Köztársasági Érdemrend középkereszt, Magyar Köztársasági Érdemrend középkeresztje a csillaggal (2008), Prima Primissima-díj sport kategóriában (2011), Magyar Köztársasági Érdemrend nagykeresztje (2012), a magyar úszósport halhatatlanja (2013)
Mire a legbüszkébb: a négy unokájára
Hobbi: horgászat
Sportolói pályafutása: 1954-1965
Klubjai: FTC, Budai Spartacus, Bp. Honvéd
Legjobb eredményei: 1960. olimpia: 24. 200 pillangó, országos bajnok (1960. 100 pillangó)
Edzői pályafutása: Budapesti Spartacus, 1991-tól női válogatott kapitánya, 1996-tól női és férfi válogatott kapitánya
Legismertebb versenyzői: Orosz Andrea, Egerszegi Krisztina, Güttler Károly, Kovács Ágnes, Batházi István, Cseh László