Lőterek bronzérmes bajnoka – hatvan éves Záhonyi Attila

Lőterek bronzérmes bajnoka – hatvan éves Záhonyi Attila

2019. 12. 01.
Megosztás

Egy ajándékba kapott légpuska akár egy élsportolói karriert is elindíthat, ahogy történt ez Záhonyi Attila esetében is. Szöuli bronzérmesünk hatvanéves, őt köszöntjük.

Záhonyi Attila 1959. december 1-én született Budapesten. Édesapja rendőr, ám emellett amatőr síző, édesanyja úszott. Zuglóban nőtt fel, ahol a ma Hajós Alfréd nevét viselő általános iskola padjait koptatta. Itt is tűnt ki az ajándékba kapott légpuskával 1972-ben egy úttörő-olimpián, ahol későbbi nevelőedzőjének, Lőrinczi Józsefnek szúrt szemet, és vitte magával a Honvédhoz, mely egyesületnek 1974-től 1997-ig igazolt versenyzője volt.

1983-ben került be a válogatott keretbe, nem mellesleg pedig ’85 és ’89 között kilenc országos bajnoki címet szerzett egyéniben. Első egyéni nemzetközi sikerét 1987-ben érte el a Lahtiban rendezett Európa-bajnokságon, ahol a dobogó legfelső fokára állhatott fel. A rákövetkező év is igazán sikeresre sikerült neki, hiszen az olimpián bronzérmet akasztottak a nyakába a kisöbü sportpuska 60 lövéses fekvő egyéni számában, de légpuskával is a pontszerző hatodik helyen végzett. Egy évvel később csapatban szerezett bronzérmet a kontinens tornán, majd 1990-ben a világbajnokságon szintén a csapattal lett negyedik. Az 1991-es bolognai Eb-n mind egyéniben, mind csapatban bronzérmes. Utóbbival egy évvel később, Budapesten szintén a dobogó harmadik fokára állhattak fel a kontinens viadalon.

A Testnevelési Főiskolán szerzett középfokú edzői oklevelet. Anyaegyesületének, a Honvédnak 1997-2009, valamint 2015 és 2018 között volt szakosztályigazgatója.

Az Isten éltesse sokáig!

(MOB-összeállítás; Képek: MTI)