Vágtában, ritmusban – sportági konzultáción a lovassport és az rg

Magas rangú kitüntetést kapott az Európai Olimpiai Bizottságtól Gallov Rezső

2017. 11. 25.
Megosztás


Sportvezetői életműve elismeréséül „2017 European Olympic Laurel” - díjat kapott az Európai Olimpiai Bizottságtól Gallov Rezső sportvezető, író, újságíró, edző, az úszószövetség korábbi főtitkára, az Országos Testnevelési és Sporthivatal korábbi elnöke, a MOB egykori alelnöke. A díjazott személyére a Magyar Olimpiai Bizottság adott jelölést. Az elismerést - a díjazott távollétében - Kulcsár Krisztián, a MOB helyszínen tartózkodó elnöke vette át Zágrábban, az Európai Olimpiai Bizottság 46. közgyűlésén, szombaton délelőtt.

„Gallov Rezső kiemelkedő szerepet töltött be a magyar sport fejlődése érdekében, meghatározó tagja volt az olimpiai mozgalomnak. Személye példaértékű a következő generációk számára” - fogalmazott a MOB az európai szervezetnek küldött levelében, szeptemberben.

Gallov Rezső elismeréséről az Európai Olimpiai Bizottság végrehajtó bizottsága a bakui, 2017. szeptember 29-ei ülésén döntött, melyről - gratulációját is kifejezve - Janez Kocijancic elnök levélben tájékoztatta Kulcsár Krisztiánt.

A MOB elnöke a szervezet október 14-ei közgyűlésén informálta a jelenlévőket a magyar sportvezető kitüntetéséről; a MOB tagjai hatalmas tapssal üdvözölték a bejelentést.

„Történelmi pillanat ez a magyar sport számára, amely mostantól Gallov Rezső nevéhez fűződik. Ő az első magyar sportszakember, akinek szakmai életútját és tevékenységét az Európai Olimpiai Bizottság kitüntetett figyelemmel jutalmazza. Büszkék vagyunk rá! A díjat az elismerés rangjához és Gallov Rezső személyéhez, pályafutásához méltó keretek közt adjuk majd át Budapesten” - jelentette ki az olimpia.hu-nak szombaton Zágrábban Kulcsár Krisztián.

Gallov Rezső 1936. július 13-án született Aradon. Az ötvenes-hatvanas években aktív vízilabda-játékos, majd vízilabdaedző, sportvezető, sportújságíró, szakíró. Az Országos Testnevelési és Sporthivatalt 1990-től vezette az atlantai olimpia évéig. Több olimpián részt vett: a Magyar Úszó Szövetség főtitkáraként, a magyar csapat vezetőjeként volt ott a 72-es játékokon Münchenben, majd Kanadában, az ottani szövetség technikai igazgatójaként volt jelen ’76-ban, Montréálban. Barcelonában és Atlantában sportállamtitkárként és a MOB alelnökeként volt tagja a magyar delegációnak. Újságíróként is utazott, Londonból is tudósított. A sydney-i olimpiáig a Nemzeti Sport főmunkatársa; önálló rovata volt a barcelonai és az atlantai ötkarikás játékok idején is. Az újságírás mellett több, olimpiai témájú könyvnek a szerzője. Hosszú évekig szerkesztette a Magyar Edző című folyóiratot. Munkásságát a MOB 1999-ben Nívódíjjal, a Magyar Sportújságírók Szövetsége 2005-ben Feleki László-, 2010-ben Életműdíjjal, 2017 tavaszán a MOB Média Életműdíjjal ismerte el.

Az olimpia.hu-nak tavasszal úgy fogalmazott, egész életét a sport, az ötkarika, az olimpiai mozgalom szolgálata töltötte ki. „Elmondhatom ezt mint újságíró, mint sportvezető és mint edző is. A magyar sport az én életem. Egy kicsit az olimpia gyermekének érzem magam; 1936-ban, a berlini olimpia évében születtem, 1964-ben, a tokiói olimpia évében vettek fel a Népsporthoz, az Országos Testnevelési és Sport Hivatal éléről 1996-ban, az atlantai olimpia évében vonultam vissza, majd a Nemzeti Sport főmunkatársaként még 2012-ben Londonból is küldtem a tudósításaimat" - fejtette ki a MOB honlapjának az életműdíjas újságíró, sportvezető 2017 tavaszán.

A 82 esztendős Gallov Rezső ma is hetente ötször lejár az Elektormos-uszodába, azt mondja, a napi ezer méter leúszása szükséges az egészsége fenntartásához, ehhez 1964-től tartja magát. Részt vett néhány nappal ezelőtt a barcelonai olimpia 25 éves évfordulója alkalmából rendezett ünnepségen, hiszen ő mint első számú állami sportvezető, egyben a MOB alelnökeként utazott az 1992-es eseményre.

„Barcelona nekem nem csak a '92-es olimpia miatt emlékezetes. Gyakorlatilag egy ottani eseményhez köthetem sportvezetői pályafutásom kezdetét - emlékezett vissza az olimpia.hu-nak néhány nappal a zágrábi díjátadást megelőzően Gallov Rezső. - Barcelonában rendezték 1970-ben az úszó Európa-bajnokságot, melyre az akkori Népsport tudósítójaként utaztam ki, és többek közt Gyarmati Andrea sikereit is krónikálhattam. Azonban igen kritikus hangvételű cikket írtam, melyet ugyan számonkérés követett, de érdekes módon az elmarasztalás helyett azt mondták az akkori vezetők: 'ha ilyen jól ért az úszáshoz, legyen a szövetség főtitkára!'. Így lettem '70-ben sportvezető, s utaztam '72-ben a müncheni olimpiára, mint az úszócsapat vezetője” - mondta.

„1990-ben, a rendszerváltás után nem sokkal lettem az OTSH elnöke. Sokat dolgoztunk a sport felemelkedéséért. Nehéz körülmények voltak. Többször találkoztam a NOB akkori elnökével, Samaranch úrral, akit még az akkori miniszterelnöknek, Antall Józsefnek is bemutattam. Erősíteni szerettük volna a nemzetközi, és egyben az európai olimpiai mozgalmat, ennek egyik lépése volt, hogy 1991 áprilisában Budapesten megrendeztük a sportért felelős európai miniszterek találkozóját. Nagy sikere volt. Aztán jött '92, a barcelonai olimpia, ahol a helsinki után minden idők második legeredményesebb szereplését érte el magyar olimpiai csapat. Nem volt könnyű a sport akkori helyzete, Schmitt Palival egymást erősítve vittük a magyar sportot, az olimpiai felkészülést” - mondta Gallov Rezső.

A korábbi sportállamtitkár azt mondja, személyén keresztül a magyar sportot, a magyar olimpiai mozgalmat is elismeri a díjjal az Európai Olimpiai Bizottság. „A magyarok mindig is meghatározói voltak az olimpiai mozgalomnak. Gondoljunk csak a NOB alapítására, NOB-tagjainkra, olimpiai eredményeinkre, a MOB, sportvezetőink aktivitására. Büszke vagyok rá, hogy első magyarként kapom meg az Európai Olimpiai Bizottság sportvezetőknek járó elismerését; sok díjat kaptam már, de ez mindenképp bearanyozza életutamat, nyugdíjas éveimet.”

(MOB, fotó: MOB, MTI)